U savremenom svetu nemate mnogo načina da se prema damama ponašate viteški, ali, džentlmensko ponašanje nije nikada prevaziđeno i nikada neće ni biti, a u to spada i veština davanja komplimenata. Budite momak koji ume da primeti i istakne ono što je dobro, divno, poželjno, na pristojan i iskren način – i bićete popularan momak. Budite svesni i toga da nemate veliku konkurenciju u školi džentlmenstva, naročito na odseku komplimenata – momci su neobično sposobni da ispadnu jezivi, plitki, odbojni, stereotipni i dosadni, kad pokušavaju da daju kompliment. Evo malog vodiča o tome kako da izbegnete zamke površnosti i pogrešnih poruka i da uputite prave i dragocene komplimente. 

Ovo je super, baš si zabavna! 

Momci su toliko zaokupljeni idejom da treba da budu zabavni i duhoviti i cene uglavnom to kad se devojke smeju njihovim šalama. Pojedina istraživanja pokazuju da muškarci ne cene humor kod devojaka, a to je baš ograničavajuće i tužno. Bistra, duhovita i zabavna devojka je pravi biser i vi ne treba da se takmičite sa njenim duhom i pokušavati da ga nadmašite, već da u njemu uživate, da ga uvažite i da joj pokažete da je cenite. Ako iskreno cenite njen humor i njenu britkost, ona će vam biti zahvalna i imaćete njenu pažnju, bilo da se radi o devojci koju želite da osvojite, ili partnerki sa kojom ste već u vezi. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by пастель (@pastel.in)

Toliko sam naučio iz razgovora sa tobom! 

Svi vole da se osećaju kao da iznose vredne informacije i zapažanja, da njihova inteligencija i interesovanja budu vrednovana i cenjena. Zato pokažite koliko vam je važno ono čime ona doprinosi vašoj informisanosti i saznanju. Dinamika odnosa je takva da, zapravo, stalno učimo jedni od drugih, u svim interakcijama, zato razmislite o tome šta je ono što učite od druge osobe i pokažite da to poštujete i da vam je važno. 

Imaš divne oči (usne, kosu, noge)

Reći ženi da je lepa i zgodna obično je dobro prihvaćeno, ali to može biti stereotipan kompliment koji je toliko puta čula, da deluje otrcano i pomalo neiskreno. Zato izdvojte jedan deo njene fizičke privlačnosti i posebno ga pohvalite. Recite joj koliko vam se sviđaju njene pune usne, njena bujna kosa, njena ženstvenost, način na koji se kreće, sedi, smeje… Što ste konkretniji, to bolje, jer to pokazuje da obraćate pažnju. Takođe je najbolje da izbegavate fokusiranje na erotične delove tela (grudi i zadnjicu), osim ako niste već povezani i sigurni ste da neće ispasti nametljivo i površno. 

Beskrajno ti verujem 

Izražavanje poverenja je jedan od najboljih komplimenata koje možete uputiti ženi. Lojalnost u odnosu može biti shvaćena zdravo za gotovo, zato je potrebno istaći svoje poverenje, naročito na klizavom terenu, na kome vas (neosnovana) ljubomora može navesti na bolan pad (u njenim očima). 

Nisi kao niko koga sam do sada upoznao 

Ovo nije isto kao reći „nisi kao druge devojke“ što žena koja poštuje sebe neće prihvatiti kao kompliment, već će to doživeti kao nespretnost i neiskustvo u ophođenju sa ženama. Ova verzija pohvale posebnosti uključuje širi teren individualnosti i autentičnosti, koji ne predstavlja poređenje sa drugim ženama, već nju izdvaja kao posebnu osobu u vašem životu i govori joj da je cenite zbog onog što jeste. 

Stvarno si dobra u onome što radiš 

Šta god da žena koja vas zanima ili koja je vaša partnerka radi, u smislu razvijanja karijere, bavljenje hobijem, ili bilo šta sporedno, prijaće joj pohvala njenih veština i umeća. Obratite pažnju na ono što je njoj važno – nema smisla hvaliti njene domaćičke veštine, ako je njoj važnije da je uspela da pogodi emociju u svojoj umetnosti od toga da li joj je uspela pita. 

Uvek se osećam bolje u tvom društvu 

Žene često dobijaju komplimente za stvari za koje nisu naročito zaslužne – odeću, spoljašnje atribute, stvari koje su kupile. Veoma je zadovoljavajuće znati da neko vidi i uvažava više od onog što je na površini, a kada joj kažete da se pored nje uvek osećate bolje, pogađate u suštinu – jer to je zbog onog kakava je ona, čime zrači, kako utiče na vas. 

Ti si jedna od najseksepilnijih žena koje sam ikada upoznao 

Ovaj kompliment zadržite za bliskije trenutke, kad se već bolje upoznate, da ne bi delovalo kao da ste suviše usredsređeni na seks. Ako ste u vezi, vaša devojka će želeti da bude uverena da je smatrate privlačnom i seksi, zato joj recite to otvoreno, najbolje u trenucima dok se oblači i priprema za izlazak, to će joj podići samopouzdanje i raspoloženje i biće vam zahvalna. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by пастель (@pastel.in)

Izgledaš fantastično, kao i uvek 

Pohvaliti izgled žene može biti delikatan posao. Ako joj uputite kompliment kada je našminkana, može se osećati kao da vam se ne sviđa kad nije doterana. Suprotno, ako joj kažete da vam se više sviđa bez šminke, može se uvrediti što ne cenite njene napore da se dotera. Iz tog razloga, najbolje je držati se opštih komplimenata, naročito kada želite da joj podignete raspoloženje. Uvek je bezbedno reći nešto kao „izgledaš sjajno“, ili „super izgledaš, kao i uvek“. 

Volim da provodim vreme sa tobom 

Reći nekome da uživate u njegovom društvu najjednostavniji je i najiskreniji kompliment na svetu. I uvek je sjajno čuti od nekoga sa kim se viđate da voli da se druži sa vama i da uživa u vašem prisustvu. U dugoj vezi, ovaj kompliment može biti dobar način da vratite u fokus ono što ste počeli da uzimate zdravo za gotovo, da pokažete partneru koliko vam znači, iako ste odavno u zajedničkoj zoni komfora. 

Komplimenti su jednostavan način da ojačate vezu, dok istovremeno poboljšavate samopoštovanje partnera. Ključ za dobre komplimente, koji pogađaju suštinu, jeste da ih učinite promišljenim, specifičnim i povezanim sa drugim stvarima, osim izgleda. Ako ste iskreni i ističete osobine koje vam se zaista sviđaju kod druge osobe, ne možete pogrešiti. 

Naslovna fotografija: instagram.com/pastel.in

Brankica Milošević 

Comments