Vreme je za iskrenost. Zašto vam veze propadaju? Zašto još niste sreli onu pravu? Možda se radi o tome da vrednujete pogrešne stvari i da vam faktori kao što su atraktivnost, visina, profesija, status, skreću pažnju sa pravih vrednosti, koje određuju kompatibilnost u vezi. Istraživači su otkrili da ovi faktori doprinose privlačnosti u početku, ali da nemaju nikakvo uticaja na zadovoljstvo ili uspeh u vezi. 

Inicijalna privlačnost ne garantuje hemiju, ili doživotnu sreću u vezi, a izgled, težina, i drugi fizički kvaliteti s vremenom se menjaju i blede. Kvaliteti koje ne možete da vidite i dodirnete, zapravo, održavaju vezu – poput integriteta, saosećanja, promišljenosti, doslednosti. Imajući to na umu, evo nekoliko osobina i vrednosti koje su za dobru vezu mnogo važniji od onoga što vas privlači na prvi pogled. 

Ravnoteža između posla i privatnog života 

Ako tražite ozbiljnu vezu, morate napraviti mesta u svom životu za ozbiljnu vezu. Radoholičari nemaju takvo mesto, pa ako ste preokupirani poslom i zarađivanjem, morate napraviti balans i odvojiti više vremena za posvećivanje partneru i odnosu. Takođe, druga osoba mora da bude spremna na iste ustupke. Ako se stalno pojavljuju nepredviđeni poslovni zahtevi i poduhvati zbog kojih ona menja svoje dogovore sa vama, onda u njenom životu nema mesta za partnerstvo. Super je biti ambiciozan i orijentisan na karijeru, ali karijera vam ne sme upropastiti ljubav, mogućnost za osnivanje braka i porodice i pronalaženja ispunjenosti u privatnom životu. 

Ljubaznost 

Ako je osoba sa kojom se sastajete ljubazna prema drugima, to je dobar znak – verovatno će pokazati isto strpljenje, nežnost i obzirnost i prema vama. Isto merilo važi i za vas – imajte u vidu da vas druga osoba procenjuje na osnovu toga kako se ponašate prema konobarima, prodavcima i ostalima sa kojima usputno komunicirate, kada ste na sastanku. Ljubaznost se iskazuje na razne načine, ali ako druga osoba želi da joj se javite kad stignete kući, nakon što ste je odvezli, kako bi znala da ste bezbedni, to je siguran znak ljubaznosti. Iskreni komplimenti, pitanja o tome kako je prošlo nešto što vam je bilo važno, vođenje računa o tome da li ste umorni ili gladni – to su sve mali znaci pažnje i ljubaznosti koju oba partnera treba da iskazuju jedno prema drugom na dnevnom nivou. 

Doslednost 

Ovo je lako uočiti od samog početka. Da li pravite zajedničke planove? Da li se druga osoba javlja onda kada je rekla da će se javiti? Da li drži reč i ispunjava obećanja? Doslednost je važna, nemojte preći olako preko nedoslednosti. Kada je nečija komunikacija neujednačena, otkazuje sastanke u poslednjem trenutku, to je znak da na tu osobu ne možete računati, da ona nije pouzdana. A pozdanost je ključna za građenje i održavanje poverenja u vezi. 

Slični ciljevi 

Pod pretpostavkom da želite ozbiljnu vezu, potrebno je da razmotrite šta druga osoba želi od života, da li ima sličnu životnu viziju. Odnosno, oboje bi trebalo da želite iste stvari, jer ako jedan želi istraživanja, avanturu, putovanja, a drugi stabilnost, brak i porodicu, neće vam uspeti – osim ako se ne sretnete na pola puta. 

Emocionalna dostupnost 

Ako ne možete da razgovarate sa partnerom o svojim osećanjima i unutrašnjim iskustvima, veza će brzo izgubiti „tonus“. Emocionalnu dostupnost je lako proceniti – ako partner otvoreno izražava svoja osećanja i ako priznaje vaša, znači da je u stanju da formira emotivnu bliskost i povezanost. Emocionalna dostupnost je najvažniji faktor intimnosti. 

Naslovna fotografija: instagram.com/couples_magazine

Brankica Milošević 

Comments