Pesnici bi trebalo da se romantično udvaraju, slikari da vide lepotu i tamo gde je prilično skrivena, pisci da pišu o ženama koje ih inspirišu. Ponekad, umetnik je jedino što valja u muškom stvoru, a ponekad obojica su na jednakim visinama – i umetnik i čovek. Ali retko.

Pesnici

Pesnici su najegotripoznija sorta među umetnicima. Ako su veoma genijalni, verovatno su sasvim ludi i skloni samouništenju. Ako su veoma mladi i veoma genijalni, često uopšte ne uspevaju da ostare, jer su skloni vrlo efikasnom samouništenju. Bez obzira na žanr, svi pesnici su nadrealisti i valjda je to ono što im dođe glave. Realnost je uvek suviše užasna. Zato se pesnici primaju samo na tvrdo. Smrt i seks.

Pisci

Hm, hm, ima ovde dosta podvrsta, ali od dramskih pisaca do nagrađivanih romanopisaca, ovde se ego utapa u alkoholu, drogi i porocima. Pisac mora da baulja po dnu života i da se valja u blatu spoznaje, da bi svoju umetničku intervenciju u odnosu na realnost pročistio kroz krv i probavni sistem. Pisci ne mogu da se odluče da li su im žene uteha ili izazov ili i jedno i drugo i zato neumorno istražuju.

ruže  Na šta se primaju muške umetničke duše
Comments