Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Vodič kroz emotivni nered – za početnike

Kako da doneseš odluke koje menjaju život

Nisu svi treninzi isti, a ovo je pet vrsta treninga koje možete isprobati

Šta misliš da devojka očekuje od tebe – a šta je njoj zapravo bitno

Devojke

Na radaru osećanja – ljubav na prvi pogled

Ta osoba prosto zrači – najčešći je opis nekoga ko ostavlja snažan utisak na prvi pogled. To neuhvatljivo zračenje odnosi se na energiju osobe, koja je gotovo “zarazna” – osoba zadovoljna sobom deluje srećno, opušteno i samopouzdano, a njeno ponašanje je ljubazno, držanje uspravno, pokreti gipki i “široki”, pogled neposredan i često se osmehuje i smeje. Neko ko je na prvi pogled odbojan, takođe zrači, ali ta energija nije prijatna – to je osoba koja izbegava pogled u oči, pokreti su joj kruti, držanje pogrbljeno i “stisnuto”, lice namršteno i bez osmeha. Zato je taj prvi utisak koji stičemo u prvim sekundama upoznavanja sa nekim tako snažan i bitan u svim ljudskim interakcijama, pa i zaljubljenost na prvi pogled proističe iz tog utiska.

Zapravo, ljubav na prvi pogled treba posmatrati kroz odgovor na interakciju – nije to bajkoviti momenat razmene pogleda u prostoriji prepunoj ljudi. Iako neko zaista može da nam skrene pažnju samom svojom pojavom, ukoliko sa tom osobom ne stupimo u interakciju i ne produbimo taj utisak, verovatno ćemo je zaboraviti. Ali ako sa tom osobom razgovaramo i stvorimo makar površne konekcije, tu ima sasvim dovoljno materijala za zaljubljivanje i razvoj dubljeg odnosa. U interakciji “pokupimo” mnoge informacije – način kako neko govori, kako se kreće, miriše, kako reaguje, može izazvati snažnu privlačnost, koju regitrujemo kao zaljubljenost na prvi pogled.

Naš spektar utisaka na koje reagujemo privlačnošću ili odbojnošću, umnogome je opredeljen utiscima koje nosimo iz detinjstva i kojih nismo svesni. Ako volite plavuše, verovatno je u vašem životu u nekom bitnom momentu postojala neka nežna i ženstvena plavokosa žena, koja je pokazala razumevanje i pažnju koji su vam bili potrebni, ili je neka tamnokosa žena bila neprijanta i osuđujuća (ta ženska osoba nije nužno majka, to može da bude učiteljica, medicinska sestra, ili neka sasvim nepoznata žena, koja je ostavila jak utisak u nekom bitnom životnom momentu). Mozak skladišti takve utiske i pretvara ih u obrasce i kada prepozna saglasje u aktuelnom trenutku, luči dopamin i serotonin, i vi se osećate srećno, zaneseno, razneženo, zaljubljeno…

Ne potcenjujte snagu prvog utiska, jer hemija je moćna, na mnogo načina. Da bi sa nekim uopšte stupili u odnos, potreban je faktor hemije i fizičke privlačnosti, a to je ono što mozak odmah prepoznaje i registruje. Takođe, velika privlačnost nije garancija da će se odnos razviti i opstati, upozoravaju psiholozi.

Naslovna fotografija: instagram.com/smokintequila

Brankica Milošević

Wannabe TV

Editors choice