Šta devojkama najviše smeta kod muškaraca

Misterije ljudskog organizma

Koje su granice ljudske izdržljivosti

Višeljublje – model emotivnih odnosa ili opasnost za ljubavne veze

Intervju: “Goblini” o nastupu u Beogradu, emocijama i muzičkim legendama

Ako je voliš, ne dozvoli da se pored tebe oseća nesigurno

Greške koje praviš tražeći smisao u svom životu

Pet vežbi za unapređenje brzine tokom treninga

Svi trendovi koje moraš da ispratiš u 2018.

Tajne dobrog + urbanog stila za muškarce koji nemaju mnogo vremena za to

Velike misli o snovima i uspehu Volta Diznija

Načini na koje nesvesno sabotiraš svoju budućnost

Praktični saveti za dugu i stabilnu vezu

Ne privlače nas suprotnosti, nego kompatibilna genetika!

Ne privlače nas suprotnosti, nego kompatibilna genetika!

1/2

Široko rasprostranjeno ubeđenje da se suprotnosti privlače, logikom privlačnosti različito polarizovanih magneta, odstupilo je nakon uvođenja pojma kompatibilnosti partnera, o čemu su psiholozi mnogo i ubedljivo govorili i pisali, nastojeći da pomognu osvešćivanju emotivnih odnosa i nauče ljude kako da vide, čuju, osete i uvaže jedno drugo, odnosno, kako da prepoznaju u drugoj osobi potencijal za zdrav i stabilan odnos – nasuprot toksičnim odnosima u kojima obično preovlađuju strasti i nekontrolisane i nekanalisane emocije. Mnoga istraživanja pokazala su da u skladnim vezama i brakovima koji opstaju decenijama, parovi imaju zajednička interesovanja, sisteme vrednosti, religiozna i politička ubeđenja i sličan ukus, kao i pojam zabave i dobrog provoda – a to ni na koji način ne govori o suprotnostima koje se dopunjavaju, već o sličnosti, koja se u početku prepoznaje, a zatim godinama sve više gradi, zajedno sa bliskošću.

Dakle, kompatibilni partneri su slični, a ne suprotni u svojim različitostima!

Naučnici su se zatim zapitali u čemu leži suština te sličnosti, da li je ona organska osim što se ispoljava kroz osobine ličnosti, pa su sproveli neka istraživanja, koja su dovela do zabrinjavajućih rezultata.

Na Univerzitetima u Kaliforniji, Harvardu, Berkliju, Tel Avivu, sprovedena su istraživanja koja su pokazala da osobe suprotnog pola između sebe registruju privlačnost na osnovu slične DNK strukture – čega naravno, u emotivnim odnosima nismo svesni, ali smo, izgleda, time uslovljeni.

Genetska sličnost ogleda se u etničkoj pripadnosti, rasi, uzrastu, kao i u karakterističnim crtama lica i telesnoj građi. I privlačnost među polovima ipak leži u fizičkoj pojavi, u informacijama koje su upisane u genetiku, nego u društvenom statusu, obrazovanju i osobinama ličnosti. Analize su pokazale da je stepen podudarnosti gena među parovima, mnogo veći nego među nasumično odabranim osobama, koje nisu emotivni partneri, a nivo te podudarnosti bio je tako visok, da su se naučnici zabrinuli.

Beautiful couple 🖤 @couples_magazine

A post shared by Men's Confidence (@mens_confidence) on

Wannabe TV

Editors choice