Ovo je češća situacija, nego što bi mogao da pomisliš – prosto šablon. Muškarci sa zaprepašćenjem otkrivaju da ih partnerka vara, ili da je vezi došao kraj, ne shvatajući kako je došlo do toga, dok žene prijavljuju da više nisu mogle da izađu na kraj sa svojim nezadovoljstvom i sa indiferentnošću partnera prema njihovim potrebama i problemima. Muškarci se prečesto nalaze u poziciji da ostanu zatečeni i iznenađeni, nečim što se spremalo već dugo i što je partnerka izražavala i najavljivala – budi uključen i ne dozvoli sebi da prepustiš partnerki sav emotivni posao u vezi. Ne očekuj da će ona sama negovati i održavati odnos i da njeno nezadovoljstvo neće rezultirati neželjenim promenama – ne želiš da budeš onaj koji poslednji saznaje, a ne želiš da budeš i neosetljiv tipičan mužjak, koji uopšte ne primećuje da nešto nije u redu, i propušta svaku priliku da popravi odnos.

Žene ne varaju bez razloga, a obično imaju gomilu razloga, kad već dođe do toga da se upuste u avanturu, ili da uđu u paralelnu vezu. Prema nekim istraživanjima, u poslednjih 20 godina beleži se porast ženskih prevara, za čak 40 odsto (pri čemu je postotak žena koje varaju ipak manji – njih je 14 odsto, dok neverni muškraci prednjače sa 20 odsto). Dobre vesti su da partnerku možete sprečiti da vas prevari – tako što ćete ostati uključeni u odnos i voditi računa o njenim osećanjima i potrebama. Ne bi trebalo da bude suviše komplikovano.

Održavaj nivo pažnje na koji je navikla

Ako si u početku veze obletao oko nje i uvek te zanimalo da čuješ kako se oseća i rado si sa njom razgovarao o svemu – gledaj da tako i ostane. Jer ako prestaneš da iskazuješ interesovanje i počneš da je zapostavljaš – a žene često prijavljuju da ih partneri uzimaju zdravo za gotovo i da ih više uopšte ne primećuju, ne pitaju ih ni kako su provele dan, ne slušaju ih i ne primećuju – onda nemaš prava da budeš začuđen, kad ona svoju pobunu protiv zapostavljanja izrazi tako što će naći nekog da joj neguje samopouzdanje.

Predloži nove stvari

Inicijativa je uvek na ceni – a nove stvari ne treba da isprobavate samo u krevetu (mada je i to svakako preporučljivo). Predloži partnerki neki novi sadržaj, izvedi je na neko luksuzno mesto, idite za vikend na izlet, umesto što ćeš ti igrati fudbal sa ortacima, a ona sređivati kuću. Izađite iz rutine – a naročito povedi računa o tome šta nju najviše zamara, šta joj je dosadno, a šta je raduje. Iznenadi je ulaznicama za koncert njenog omiljenog benda, upišite zajednički kurs plesa, kuvanja, grnčarstva… Osmeh na licu tvoje partnerke jeste predujam vernosti i privrženosti – a ti imaš moć da izazoveš taj osmeh.

Comments