Ljubav nije laka. Niko se u njoj ne snalazi kao riba u vodi, jer ona predstavlja izazov na svakom nivou bića. Kad se nađete duboko povezani sa drugom osobom, neminovno je i da se sa njom pomešate – kao i da se pobunite zbog tog uticaja i da želite da vladate sobom i ostanete svoji. U ljubavi je kao na klackalici – emocije se stalno kreću u krajnostima; kao u fliperu – udarate u zidove kanala kojima treba da se krećete gonjeni nekom ludačkom silom i kad poentirate, osećate da se dešava čudo; kao u džungli – probijate se kroz rastinje i zverinje, opčinjeni, uplašeni, prepušteni osećaju i potpunom neiskustvu o ponašanju u džungli, koje stičete usput i nekako preživljavate. Morate da kuražite sebe, da ne biste potpuno izgubili samostalnost i samopouzdanje. I onda lažete sebe, oko nekih doživljaja, namerno iskrivljujete percepciju, da biste podneli težinu ljubavi.

Emotivni usponi i padovi ne utiču na mene

Ali utiču. To što se prilagođavate tim neprestanim oscilacijama i počinjete da ih doživljavate kao regularne, uobičajene i normalne, ne znači da ne trpite uticaj, nego da zavaravate sebe u pogledu tog uticaja. To je kao kad drvo raste prema svetlosti, uprkos preprekama – ono se iskrivi, izuvija i prilagodi svoj rast, tako da se domogne visine i svetlosti. U ljubavi je često neophodno ovakvo uvrtanje i prilagođavanje, ali neophodno je i sačuvati predstavu o tome gde su vam granice – ne treba da prihvatite da vam uvrnuta percepcija normalnosti uništi život.

Slika 12 O čemu najčešće LAŽETE sebe zbog ljubavi

Uvek mogu da zaradim još novca

Trošiti novac kao pravi džentlmen, jedna je stvar. Bacati pare da biste ispunili voljenoj osobi sve želje i hirove, je druga. To je samo novac, naravno. I šta je rasipništvo, prema njenom zadovoljstvu i zahvalnosti – to je već blesavo. Osoba koju volite ne bi trebalo da vas dovodi u taj položaj, a trebalo bi i da doprinosi zajedničkim troškovima. Ako vaša voljena finansijski zavisi od vas, a pri tom vas tretira kao švajcarsku banku, tu nešto nije dobro postavljeno – temelji ljubavi su sumnjivi i lako može biti da je u pitanju samo vaša ljubav, odnosno zaluđenost. Pitanje novca trebalo bi da bude jedna od onih vrednosti o kojoj oboje imate slične stavove. Žena kojoj ne smeta da bude u zavisnom položaju, koja nema potrebu da radi, doprinosi, gradi karijeru, ne može da bude ravnopravna partnerka. Da li vi zaista možete da je poštujete, u tom slučaju?

Comments