„Igranje tenisa“ putem tekstualnih poruka može nositi sličnu frustraciju u igri, kao i u pravom tenisu. Možda je sa druge strane mreže „protivnik“ koji servira jako i kome ne možete da parirate, što vas može frustrirati u pokušaju da adekvatno odgovorite i svakako može upoznavanje odvesti na pogrešan put.

U retkim prilikama kada adekvatno uzvratite na upućenu loptu, možete dobiti još žešći povratni udarac, koji vas zbunjuje i nervira. Taman ste mislili da ste savladali igru, a ona uzima novi obrt. I to tako može potrajati, dok se vi osećate sve više frustrirano, izazvano, razdraženo, uzbuđeno i nemoćno. Ništa što uradite, ne menja igru i vi nikako ne prelazite u vođstvo.

Usponi i padovi slanja poruka u toku zabavljanja

Nove veze su nepoznat teren, posebno kada se povezivanje sa nekim odvija putem tekstualnih poruka preko neke aplikacije, ili poruke razmenjujete sa osobom koju ste nedavno negde upoznali. To je neizbežan način na koji ćete u početku komunicirati (verovatno intenzivno) i koji, pored prednosti, kao što je da možete da razmislite pre nego što nešto napišete, ima brojne mane – nema kontakta očima, ne možete čitati govor tela, ne možete preneti energiju i emociju, koja se prirodno razmenjuje kada fizički delite isti prostor. Morate se osloniti na reči koje se pojavjuju na ekranu vašeg telefona, da biste utvrdili da li je neko zainteresovan (i da li je neko interesantan).

Razmena tekstualnih poruka u ranim fazama potencijalne veze, može učiniti da se osećate kao da igrate tenis sa protivnikom koji je jači, spremniji i spretniji od vas. Stalno ste na drugoj strani mreže, napeti i uznemireni, čekate da druga osoba pošalje loptu prema vama i nadate se da ćete moći da parirate.

Na početku ste uzbuđeni, kada dobijete poruku tipa „drago mi je što smo se upoznali, nadam se da si imao uspešan dan“ jer vas ispunjava dobar osećaj. Možda je ta osoba zaista zainteresovana (a ne samo ljubazna), inače zašto bi vam poslala tako finu poruku. Odmah uzvraćate sa „i meni je drago, imao sam prilično ispunjen dan. Ti?“ U nameri da nastavite konverzaciju (za koju ste procenili da je tek počela), proveravate telefon svakih pet sekundi, a odgovor ne stiže. Šta je ovo? Ovo je smešno.

Počinjete da se nervirate i mislite da ćete možda zaboraviti na tu osobu, a onda, nekoliko dana kasnije, stiže poruka „izvini, bila je strašna gužva, posla preko glave. Kakvi su ti planovi za vikend?“ Ponovo ste uzbuđeni i nada vam ojačava, jer postoji jasan nagoveštaj da druga osoba želi da vas vidi. Odmah odgovarate sa „nemam ništa naročito, kako stoje stvari kod tebe?“ i onda opet nailazi tišina. I ubrzo ste opet frustrirani i ljuti, dok čekate da druga osoba ponovo „servira loptu“. I to je obrazac koji se verovatno ponavlja, ne samo sa tom osobom, nego i sa drugima sa kojima se neobavezno dopisujete. A nijednu od tih osoba još niste ni približno upoznali, ni stekli neki jasan utisak. Jedino što znate sigurno, jeste da ste nezadovoljni, da je igra koju igrate glupa i zamorna, ali ipak ne možete prestati da igrate.

Tenis sa tekstualnim porukama je toksičan i psihički iscrpljujuć, a njegov uticaj na vašu mentalnu stabilnost je stvaran. I mnogo ljudi je danas pod tom vrstom stresa, osećajući anksioznost zbog nedoslene razmene tekstualnih poruka, koja izgleda vlada u svetu savremenog dejtinga.

Ova igra može dovesti do stvaranja nezdravih misaonih obrazaca u kojima preterano analizirate i preterano razmišljate o svakoj poruci, nadajući se da ćete shvatiti suštinu, „provaliti“ strategiju i naučiti da igrate tu igru. Uznemiruju vas pitanja kao što su: „zašto mi sad ponovo šalje poruku?“, „da li da sačekam neko vreme pre nego što odgovorim?“, „šta ako pomisli da nisam zainteresovan“…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NICOLAS SIMÕES (@nicolassimoes)

Ovi obrasci razmišljanja mogu izazvati anksioznost, koja će verovatno ometati vaš svakodnevni život. Možete iskusiti probleme sa koncentracijom i nemogućnost opuštanja – prosto ne možete da ostavite telefon i radite sve druge stvari koje vas zanimaju i ispunjavaju. Ova toksična igra vas može učiniti mrzovoljnim i razdražljivim, a može vam i narušiti samopouzdanje. Možete početi da sumnjate u sebe – možda niste dovoljno zgodni, pametni, bogati, kul… Što je još gore, možete ostati u začaranom krugu, razvijajući toksičnu zavisnost, kao posledicu emocionalnih uspona i padova u komunikaciji i dodatno biti još nezadovoljniji, jer priželjkujete da imate normalnu komunikaciju i da prekinete sa toksičnom, ali to ne činite.

Evo šta možete da uradite:

Identifikujte cilj

Pre nego što uđete u igru (prepisku), definišite ono što želite. Da li tražite vezu, ili šemu, ili doživljaj za jednu noć? Prepoznavanje onoga što zaista želite, pomoći će vam da definišete kako ćete igrati igru.

Igrajte na svoj način

Pošaljite poruku i ostavite prostor za odgovor, druga osoba će uskoro pokazati kako ona igra i šta želi.

Ostanite na svojoj strani terena

Osim ako ne umete da čitate misli, preterano analiziranje predstavlja prosto gubitak vremena i psihičko iscrpljivanje. Ako želite da izbegnete anksioznost i frustraciju, ostanite fokusirani na svoju stranu terena, odnosno, ne ulažite nikakva očekivanja u razmenu poruka i nastavite da se bavite svojim prioritetima.

Izaberite iskustvo umesto optimizma

Umesto da stalno gajite nadu i frustrirajući optimizam, dok se razmena poruka intenzivira, a zatim potpuno prestaje, odlučite da li vam je dosta toga i da li ćete se pokupiti i otići sa terena, u potrazi za drugom vrstom igrača.

Naslovna fotografija: instagram.com/nicolassimoes

Brankica Milošević

Comments