Treba da znaš: Šta je najbitnije za razvoj karijere

Počinje sa snimanjem Game of Thrones spin-off serija

Najbolje stilizovani muškarci MET gale 2019.

Osvešćeno koiršćenje tehnologije i tehnološka detoksikacija

Adrenalinska zavisnost – strast ili problem?

Žene žele malo više pažnje

Top 5 igrica za pametne telefone koje će te zabaviti

Pravilo pametnog vežbanja: Nisu sve vežbe za svakog

Sudar sa stereotipom: Šta vam žene rade i kad im je stalo do vas?

Zašto je šefovska pozicija mesto usamljenosti

Odlične smart-casual letnje kombinacije za tebe

Trikovi za lepši izgled (devojke vole doterane frajere)

Mislimo da znamo – a nije istina

Bad Bunny: Novi fashion guru

Kakva je u krevetu: Znaci koji je razotkrivaju

Partnerka se žali da je ne slušaš – imaš naučno opravdanje

Partnerka se žali da je ne slušaš – imaš naučno opravdanje

1/2

Početkom novog veka neka istraživanja su pokazala da slušanje muških i ženskih glasova aktivira različita područja u mozgu – odnosno, u mozgu muškaraca.

Eksperimentom je utvrđeno da slušanje ženskih glasova u mozgu muškaraca aktivira područja zadužena za prijem i obradu složenih zvukova, kao što je muzika. Za razliku od toga, slušanje muških glasova uključivalo je područje mozga koje obrađuje mentalne predstave. Dakle, muškarcima je ženski glas kompleksan, teže ga primaju i obrađuju (mozak ima više posla sa tumačenjem ženskog glasa).

Ovo otkriće je zainteresovalo psihijatre, pa su obavili još neke eksperimente i dodatno utvrdili da muškarci i žene slušaju na različit način. Ispitanicaima su čitani odlomci romana i merena im je moždana aktivnost – kod muškaraca, bila je aktivna samo leva polovina mozga, dok su kod žena bile aktivne obe polovine mozga.

Naučno je utvrđeno da žene pažljivije i potpunije slušaju – one se uživljavaju, predaju se slušanju i nemaju problema sa primanjem i obradom informacija koje im neko saopštava. Tako radi ženski mozak – kompleksno i povezano. Verovatno su zbog toga žene emotivnije, otvorenije u izražavanju osećanja i lakše dele sa drugima lične priče – pažljivije su, saosećajnije i prisutnije. Tamo gde muški mozak selektuje, baguje, isključuje se i ne učestvuje, ženski upija, povezuje i proživljava.

Verovatno zato muškarcima žene deluju suviše komplikovano, teško im je da razumeju njihove motive, zaključke, rezon i reakcije – jer su sveobuhvatne i često izmiču okvirima razgovora koji se vodi i informacija koje se razmenjuju. Žene odmah vide mogući budući razvoj događaja i posledice, zato što gledaju unapred, dok se muškarci zadržavaju u okvirima sadašnjeg trenutka i ne bave se predviđanjem i prognozama – naročito kad su emotivni odnosi u pitanju.

Wannabe TV

Editors choice