Da li znate kako su se upoznali i počeli da se zabavljaju vaši roditelji? I kako su se zabavljali pre nego što su se sreli? Ako mislite da im je bilo lakše i jednostavnije – i jeste i nije – ljubav je uvek bila uzbudljiva i kompleksna, samo su se pravila savremenog dejtinga promenila i postala zahtevnija.

U savremenom svetu, većina početnih interakcija odvija se u virtuelnom prostoru, pa pre svega treba da se angažujete na pravi način u razmeni poruka, a zatim da pređete na područje ličnog susreta i upoznavanja, bilo da hoćete samo avanturu, ili želite da razvijete vezu.


Neke od najvažnijih promena uključuju kasnije stupanje u brak, veću otvorenost po pitanju mentalnog zdravlja, pomeranje granica u vezi sa zabavljanjem sa starijim ili mlađim osobma, vrednovanje emocionalne intimnosti koliko i fizičke.

Društvo je evoluiralo i pravila savremenog dejtinga su se promenila u skladu sa tim – neophodno je da baratate adekvatnim alatima u tom području.

Neprikosnovena pravila savremenog dejtinga

Sklonite telefon kad ste na sastanku

Iako vam je telefon u blizini preko celog dana, a i koristili ste ga da se povežete sa osobom sa kojom ste izašli, kada ste već na sastanku, ne samo da vam nije potreban, već i ostavlja jako loš utisak ako vam je svaki čas u rukama. Stručnjaci za odnose ovakvo ponašanje prepoznaju kao pojavu zvanu „fabing“ i upozoravaju da je korišćenje telefona prilikom dejtinga veoma nepristojno i pokazuje nepoštovanje druge osobe. Ako ne želite da ga isključite, stavite ga na avionski režim, kao vas ne bi ometali zvuci koji oglašavaju prispele poruke i notifikacije.

Posvetite punu pažnju situaciji u kojoj ste – to nije tako teško i zapravo, predstavlja osnovnu kulturu ponašanja u društvu. Nekorišćenjem telefona dajete drugoj osobi do znanja da ste u potpunosti prisutni i da cenite vreme koje provodite sa njom.

Tražite saglasnost za seksualnu intimnost

Pravila savremenog dejtinga uključuju traženje saglasnosti kao obaveznu stavku, koja se podrazumeva. Prosto se ne možete osloniti na spontanost trenutka i biti romantični kao u filmovima – morate da tražite dozvolu pre nego što uspostavite fizički kontakt, jer sve drugo može biti neprikladno ili uznemirujuće.

To znači da druga osoba nedvosmisleno i rado pristaje na bilo koju vrstu fizičke intimnosti u koju se upuštate – i to važi na početku veze, kao i tokom veze. Samo zato što druga osoba ne kaže „ne“ ne znači da pristaje. Ili, to što se prethodno upuštala sa vama u fizičku intimnost, ne znači automatski da će hteti ponovo.

To ne mora da bude ništa zvanično, pa ni verbalno, što bi moglo da deluje odbojno i pokvari atmosferu, samo budite sigurni da je druga osoba zainteresovana i da uzvraća. Obratite pažnju na fizičke signale i govor tela, a ako niste sigurni, pitajte „da li je ovo u redu“, „mogu li“, „da li ti prija“. Ako se situacija razvija eksplicitno, a čini vam se da se druga osoba usteže i da nije baš puna entuzijazma, proverite – pitajte „da li si sigurna da ovo želiš“ i podsetite je da možete prestati u bilo kom trenutku.

Pročitajte i ovo: Dejting trendovi u 2024. godini – više jasnoće, manje komplikovanja

Izbegnite ghosting, jer nije fer

Ova pojava je vrlo česta, zato i podleže pravilima savremenog dejtinga – lako je prekinuti sa nekim komunikaciju bez ikakvog objašnjenja i „goustovati“ ga, ali je ružno i nije fer. Stručnjaci preporučuju da svaku osobu sa kojom ste izašli tretirate onako kako biste želeli da ona tretira vas. A to znači da, ako više niste zainteresovani, ljubazno obavestite drugu osobu o tome. I to važi bez obzira da li ste se videli samo jednom ili deset puta i da li je među vama bilo nečeg ili nije.

Budite hrabri i recite da vam je bilo prijatno, ali da ne mislite da možete da se povežete ili da imate šta da ponudite jedno drugom i da je bolje da svako krene svojim putem. Zahvalite se drugoj osobi što je provela vreme sa vama i recite da ne osećate da se stvari kreću u pravcu romantike za vas – drago vam je što ste je upoznali i želite joj sve najbolje. To je savršeno jednostavan i kulturan način da prekinete komunikaciju, viđanje ili odnos, bez ikakvih dodatnih objašnjenja i analize koja dovodi u pitanje nečiji karakter, ponašanje, pojavu. Takođe, ako druga osoba na ovaj način prekine sa vama, prihvatite da joj se prosto niste dopali (iako ona vama možda jeste) i ne shvatajte to lično. Zaslužujete nekog sa kim ćete biti na istoj talasnoj dužini.

Pravila savremenog dejtinga uključuju granice

Razgovarajte o granicama u ranoj fazi odnosa, kako biste u startu postavili zdrave osnove. Mnogo je teže uspostaviti granice kasnije, kada se pojave osećanja i kada su ulozi i očekivanja veći nego na početku.

Pravila savremenog dejtinga visoko vrednuju granice, baš zato što obezbeđuju dobar start i podržavaju otvorenu komunikaciju, poštovanje i razumevanje. To uključuje fizičke granice, poštovanje međusobnog vremena i prostora, učestalosti viđanja, vođenje računa o individualnim sklonostima i nivoima udobnosti.

Na primer, to može značiti da ne pošaljete eksplicitnu fotografiju svog tela bez pitanja i da ne insistirate da vam druga osoba pošalje takvu fotografiju, ako ona kaže da joj je to odbojno i da ne dolazi u obzir.

Ne morate da navedete sva svoja očekivanja na prvom sastanku, ali komunicirajte o tome šta želite, a šta nećete tolerisati, na način koji je prirodan kada počnete da uspostavljate vezu.

Izlečite emocionalne povrede pre nego što započnete vezu

Većina ljudi ima traumatična emocionalna iskustva – bilo da se radi o odnosu sa roditeljima koji nisu ispunjavali naše potrebe, ili o problemima poverenja zbog prevare i izdaje bivšeg. Rad na izlečenju treba da bude prioritet u vašem emocionalnom životu. Možda to znači da pronađete terapeuta, pridružite se grupi za podršku, ili pronađete neke načine za samopomoć – svako ulaganje će vam se dugoročno isplatiti, jer ćete postati prikladniji i vredniji partner, pa ćete takvu osobu i privući.

Pravila savremenog dejtinga – nije kul biti kul

Istraživanja pokazuju da je trend muške ranjivosti u porastu – nemojte se boriti protiv toga, već prihvatite. Izražavanje romantičnih osećanja je zrela akcija i ne ustručavajte se da ih saopštite – to stvara prostor drugoj osobi da uzvrati i da se angažuje na autentičan način.

Ne kulirati takođe znači i da odbacite prevaziđene dejting savete – ne treba da čekate tri dana, pre nego što se javite osobi koja vam se dopala. Ako ste se super proveli na sastanku, sasvim je u redu (i poželjno) da joj to sutradan kažete i da pozovete je da ponovite to iskustvo što pre. Iranje emocionalnih igara odavno više nije kul – prevaziđeno je, štetno i dosadno.

Pročitajte i ovo: Praktični saveti za bolje dejting iskustvo

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Đorđe Đoković

Comments