Prekid veze je uvek neprijatan, ali ne morate biti grubi i ostaviti utisak bezosećajnog i sebičnog muškarca, čak i kada je u pitanju neobavezna veza, u kojoj niste bili naročito angažovani. Ipak, to je veština koja zahteva hrabrost, džentlmensko ponašanje i iskrenost, koju retko ko ima. Lakše je pustiti da se veza ugasi, praktikovati izbegavanje i ispariti iz nečijeg života bez objašnjenja. Ali ghostovanje ostavlja loš utisak i stavlja ga na gomilu sa drugim lošim utiscima koje muškarci tako često ostavljaju – ne želite da budete još jedan u nizu poznatom kao „svi su oni isti, kukavice“.

Muškarac od integriteta u stanju je da prekid veze izvede sa poštovanjem i da ostane upamćen kao dobar momak. A ako uspete da ljubazno prekinete neobaveznu vezu, to će biti dobro za drugu osobu, ali i za vašu emocionalnu evoluciju.

Kako da izvedete džentlmenski prekid veze

Razmislite o svojim osećanjima  

Pre bilo kakvog potencijalno neprijatnog i emotivnog razgovora, dobro je da razmislite o sopstvenim osećanjima i o tome zašto želite prekid veze. Ne uzimajte olako neobaveznu vezu i uzmite u obzir da druga osoba možda ulaže veće nade i očekivanja. Zaslužuje da iskreno iskomunicirate svoje želje i potrebe. Kada shvatite razlog zbog kog prekidate, možete pripremiti nekoliko neutralnih izjava, koje će vam pomoći da manje mučno prođete kroz razgovor. Izjave kao „ne vidim zajedničku budućnost“ i „nisam razvio osećanja i želim da pružim priliku i tebi i sebi, jer oboje zaslužujemo bolje“ pomažu da razgovor bude iskren i ostane pristojan.

Nemojte odlagati razgovor

Nemojte odlagati razgovor, samo zato što očekujete da ćete se loše osećati i nemojte iz sažaljenja ostajati u površnoj vezi kojom niste zadovoljni. Rešite to na vreme, jer zaista ne želite da gubite vreme, niti želite da zavaravate nekog – oboje zaslužujete bolje.

man gb4f78febf 1280 1 Kako da prekinete neobaveznu vezu i ostanete dobar momak

Pročitajte i ovo: Zašto je davanje lažnih obećanja tako destruktivno u vezama

Odaberite način za prekid veze

Ako ste bili na samo nekoliko sastanaka, prekid veze možete obaviti i putem poruke. Ali ako ste se viđali nekoliko nedelja ili meseci, najbolje je da se sastanete i to obavite licem u lice. To je, naravno, teže, ali vam daje priliku da pokažete empatiju i da se autentično ponašate kao dobar momak.

Neka prekid veze bude konkretan

Nemojte davati pomešane signale – nemojte pomešati saosećanje sa sažaljenjem, zbog koga ćete se možda ponašati kao da je moguće nastaviti. To je poigravanje sa nečijim osećanjima i nešto što ne želite da radite. Druga osoba može pomisliti da se nije dovoljno trudila i da vam može pružiti ono što vam je potrebno, ako joj date još jednu šansu, a vi se možete pokolebati jer nemate srca da ostanete rešeni. Budite konkretni kada raskidate, neka bude jasno da je prekid veze vaša odluka, želja i jedina opcija.

Saslušajte mišljenje i odgovor druge osobe

Još jedan deo veštine ljubaznog prekida veze je da date drugoj osobi prostor da obradi ono što govorite. Vi ste imali priliku da razmislite o stvarima, da donesete odluku i ušli ste u razgovor pripremljeni. Druga osoba može biti zatečena, jer to uopšte nije očekivala. Dajte joj priliku da kaže šta misli i izrazi svoja osećanja i uvažite to, iako se ne slažete. Ne znate da li će druga osoba reagovati ljutito, emotivno ili smireno, pa zato vi budite smireni i puni poštovanja, čak i ako je njen odgovor izazovan.

Nemojte ostati na raspolaganju za utehu

Ne želite da umanjite osećanja druge osobe, ali ne treba da se stavljate na raspolaganje kao utešitelj. Vi niste njen prijatelj i ne nudite utehu – neophodno je da postavite granice, naročito kada druga osoba nije dobro podnela prekid veze. Vama je žao i saosećate i želite joj sve najbolje, ali nastavljate dalje sa svojim životom, tu epizodu ste okončali.

Ostanite iskreni, pošteni i pristojni, pa ćete ostati dobar momak, čak i ako se ispostavi da je prekid veze (iako neobavezne) teži nego što ste očekivali.

Pročitajte i ovo: Kako da se ponašate džentlmenski – nakon raskida

Naslovna fotografija: Pixabay/Holger Schué

Brankica Milošević

Comments