Ako vam se želudac prevrće kad čujete parove kako tepaju jedno drugom, niste jedini – mnogima je to iritantno i ljigavo i patetično. Kad čuju.

Ali, kad uđete u vezu, kad se emotivno uključite i preplave vas osećanja, u trenucima nežnosti vam uopšte neće biti glupo i neprijatno da svoju dragu nazivate raznim slatkim imenima od milja. Naravno, imate pravo da tu komunikaciju zadržite za trenutke privatnosti i da je ne praktikujete pred drugima (čisto da im se ne bi okretao želudac), ali uopšte i ne morate da vodite računa o tome. Šta vas briga što je nekome bljak, kad vam vaša najdraža kaže “medo” i kad vi njoj kažete “bebo”? To je među vama i to je dobro.

Stručnjaci kažu da svaki par treba da razvija svoj jezik ljubavi, da gaji intimne šale, da koristi tepanja, nadimke i imena od milja, jer to održava emotivnu razmenu. Parovi koji se jedno drugom obraćaju sa “maco, kuco, ljubavi, dušo, kolačiću, lutko, lepotice, sunce…” češče uspevaju da izgrade stabilne i trajne veze.

Istraživanja su pokazala da više od 80 posto parova, koristi tepanja i slatke nadimke za svoje partnere, i da su time sasvim zadovoljni. Nadimci koji se najčešče koriste bili su “dušo, srećo, lutko, bebo” i oni se smatraju uobičajenim – većina ispitanika ne misli da će dovesti partnera u neprijatnu situaciju ako ga tako oslovljavaju pred drugima, jedan deo baš voli da ga partner naziva imenima od milja, a deo ispitanika se suzdržava od tepanja partneru kada su u društvu, ali ne i kad ostanu sami.

Comments