Kako da podstakneš svoju kreativnost

Životne lekcije (koje se stalno zaboravljaju)

Jednostavna pravila za uspešan život

Šta se dešava sa tvojim telom kad previše spavaš

Čemu ti služi meditacija

Savladaj 10 veština rešavanja problema

Taktike za izbegavanje “sagorevanja” na poslu

Zašto je britanski stil zakon u muškoj modi

Greške koje muškarci prave u nezi kose (i kako da ih ispraviš)

Zašto treba da radiš 100 čučnjeva dnevno

Sudar sa stereotipom: Šta vam žene rade i kad im je stalo do vas?

Savremena pravila flertovanja za kul tipove

10 poruka mudrosti Aldousa Huxleya: Formiraj svoje novogodišnje odluke prema njima

Komplimenti o izgledu koji ženama najviše prijaju

Kako da budeš savremen muškarac – iz ugla različitih muškaraca

Sindrom belog viteza: Da li se igraš spasioca u svojim vezama?

Sindrom belog viteza: Da li se igraš spasioca u svojim vezama?

1/3

Spasilac u intimnim odnosima, onaj koji pati od sindroma belog viteza, ima potrebu da pomaže emotivno oštećenim osobama i privlači partnere kojima treba pomoć i oslonac. Na taj način, vitez odrađuje sopstvene traume iz detinjstva, birajući ulogu suprotnu onoj koju je imao dominantan roditelj koji je bio nezainteresovan, sebičan, strog, nasilan. Vitešku ulogu u odnosu mogu imati i žene i muškarci – pa da pogledamo kako se jači pol ponaša u spasilačkoj misiji.

Muški vitezovi često idealizuju žene i stavljaju ih na pijedestal (doživljavaju ih nerealno, kao pojam i predstavu, a ne kao autentične osobe) i nastoje da se stave u službu svoje dame u klasičnom smislu. Takođe, njih često veoma privlače očigledno nestabilne žene, koje su bespomoćne i uplašene i imaju potrebu za podrškom (one možda imaju za sobom istoriju nerešenih emotivnih konflikata, trauma iz detinjstva, čak i samopovređivanja) i kada ih spasilac “uzme pod svoje” on ih tretira kao manifestaciju, nastavak, produženje svoje ličnosti, kritikuje ih i kontroliše, pravdajući svoje posesivno ponašanje svojom željom da im pomognu – oni često izgovaraju rečenice poput “to je za tvoje dobro”.

Zauzvrat, oni (nesvesno) očekuju da im bude uzvraćeno zahvalnošću, ljubavlju i lojalnošću, a to često izostaje i njihovo nezadovoljstvo se gomila. Beli vitez ne nudi ruku spasa iz čistog altruizma – on želi da njegove potrebe budu ispunjene i smatra da treba da bude na neki način nagrađen za svoje napore, jer tu nagradu zaslužuje.

Wannabe TV

Editors choice