Izgleda da je razgovor najvažnija veština koju mnogi ne savladaju spontano i prirodno, ali koja se može naučiti i uvežbati. Ali prvo, da definišemo šta je razgovor, ili bolje, šta nije. 

Razgovor je suština komunikacije među ljudima i voditi razgovor sa različitim osobama – prijateljima, kolegama, članovima porodice ili sa nekim prema kome gajite osećanja ili vas uzbuđuje i zanosi – odvija se na različitim „kanalima“ komunikacije. Ipak, suština i dalje ostaje ista – razgovarati ne znači govoriti i popunjavati tišinu rečima. Razgovor znači slušati, razmišljati, postavljati pitanja, davati odgovore – razgovor je dvosmeran i ako ga povedete, to znači da drugu osobu treba da uključite u razgovor, a ne da je koristite kao publiku. Mnogi samouvereni muškarci prave baš ovu grešku, oni nastupaju i nastoje da fasciniraju ženu, umesto da je uključe, da pokažu interesovanje za njena razmišljanja i stavove, da diskutuju otvorenog uma i da, zapravo, uživaju u razmeni. 

Pa, ako ste novi u ovome, ili vam je upravo sinulo da u razgovoru najviše volite da pričate o sebi i svojim interesovanjima i stavovima, evo nekih jednostavnih saveta kako da povedete i usmerite razgovor na komunikativan, a ne samopromotivan način. 

Komplimenti i pohvale su dobar početak 

Ako započnete sastanak komplimentom, delujete ljubazno i pažljivo, čime svakako skrećete njenu pažnju. Međutim, nemojte upasti u očiglednu zamku – kompliment treba da bude drugačiji od onih koji se ženama stalno upućuju. Ako ste primetili njene oči, ili osmeh, setite se da ih svi primećuju i da verovatno vrlo često čuje takve (banalne) komplimente. Zato je dobro odabrati kompliment koji opisuje utisak koju njena ličnost ostavlja na vas. I taj kompliment treba da bude u skladu sa situacijom. Ako se radi o koleginici ili poznanici koja je upravo održala prezantaciju (promociju svog rada), pohvalite njeno samopouzdanje i veštinu jevnog nastupa. Ukoliko ste se sreli na nekom književnom, muzičkom, umetničkom događaju, pohvalite ono čemu prisustvujete, odnosno, podelite utiske. Hvaleći autora ili delo, posredno hvalite njen ukus i interesovanja, a zatim možete preći i na neposrednije komentare tipa „kakva oštroumna primedba“ ili „to ste odlično zapazili“ ili „vaš stav me zaista intrigira“. Žene će veoma ceniti komplimente o svom duhu, pažnji, ljubaznosti, uopšte one koji pokazuju da ste primetili kvalitete njene ličnosti. 

Ispričajte šalu ili vic

Ali samo ako umete da ih ipričate. Slušati nekog ko na pola zaboravlja kako beše ide, ili smandrlja poentu, ili je preskoči, vrlo je mučno. Ako ne umete da pričate viceve, ne znači da nemate smisla za humor i da ne da se šalite, pa dakle, radite ono što umete. Koristite svoju duhovitost u razgovoru u onom rasponu kojim raspolažete, a ako se pokaže da ona ima bolji osećaj za komične elemente i da je duhovitija nego vi, prosto joj odajte prizanje i uživajte (nemojte se nadmetati). Ovo je bitan kamen spoticanja u muško-ženskim odnosima, jer se žene uče i podstiču da vrednuju duhovitost kod muškaraca, odnosno, da se slatko smeju njegovim dosetkama (čak i kad nisu jako uspešne), pa valjda muškarci smatraju da je to njihov teren na kome se osećaju ugroženo ne od dovitljivijih i duhovitijih muškaraca, već od duhovitih žena. Na tom terenu svoj manjak duhovitosti možete upotrebiti kao prednost, tako što ćete se diviti njenom duhu i nećete je zbog toga smatrati „ortakom“ sa kojim možete izmenjivati masne viceve, već ćenom sa kojom je divno i zabavno družiti se.

Pronađite zajedničke teme 

To je lako ako prisustvujete nekom skupu i događaju koji vas oboje zanima, ili koji vas oboje zamara – tu će komunikacija, razmena i šale biti spontani, jer ćete se razumeti. Ako ste se sreli na zabavi, možete je pitati koliko dobro poznaje domaćina, a u svim drugim okolnostima, možete početi da istražujete tako što ćete primetiti šta joj skreće pažnju, da li je zamišljena i isključena, zauzeta sopstvenim mislima, da li deluje nervozno, kao da jedva čeka da se sve završi, da li gleda u nečijem pravcu, da li razgleda neki predmet… Kad utvrdite da imate zajedničkog poznanika ili prijatelja, ili neku zajedničko osećanje u tom trenutku, razgovor može napredovati. 

Pročitaj i ovo: Kako razgovor sa ženama utiče na mentalne sposobnosti muškarca

 

View this post on Instagram

 

A post shared by EMELIE LINDMARK (@emitaz)

Primetite neki detalj 

Žene se oblače promišljeno i često maštovito, nastojeći da oforme sopstveni stil. Možete primetiti da žena koja vam se dopada ne nosi nakit, ili da je on vrlo suptilan i neupadljiv, ili da ima na sebi krupne, upadljive i ekscentrične detalje (nakit, maramu, tašnu, cipele, boje). Ne brinite, nije gej ako joj kažete da vam se sviđa njen stil, a naročito ako dodate zašto vam se sviđa – zato što je prikazuje kao otvorenu, samouverenu osobu, ili zato što je elegantna i odmerena, ili vam deluje kao slobodan, umetnički tip. Žene zaista nastoje da izraze svoju ličnost kroz oblačenje, pa će ceniti ako vi to zapažate. 

Prokomentarišite aktuelna kulturna dešavanja 

Možda neki poznati bend najavljuje gostovanje, ili se održava neki festival, premijera nekog filma, ili počinje nova sezona popularne serije – iskoristite popularnu kulturu kao polaznu tačku razgovora, da biste saznali da li imate sličan ukus i da biste videli u kom pravcu će razgovor da vas odvede. Izbegnite političke događaje i ne pominjite sadržaje koji vam se ne sviđaju, ili ih prezirete (dok ne utvrdite da li ona deli vaš stav, ili ima suprotan). 

Pitajte je koji joj je omiljeni film, serija, bend, pisac

Ovo je konkretizovanje upotrebe popularne kulture u razgovoru i predstavlja pun pogodak, jer svako ima neki omiljeni sadržaj, o kome voli da razgovara. Sigurno ćete pronaći zajedničku temu, mora da bar jedan film ili seriju oboje smatrate fantastičnim. Sličan ukus nagoveštava kompatibilna interesovanja i sa ovakvim razgovorima uvek ste na dobitku – pričate o likovima, zapletima, o tome šta vam se najviše dopalo i zbog čega, ili šta vam je smetalo i zašto i zapravo vodite vrlo ličan razgovor, koji otkriva i stavove i osećanja i dubinu i širinu vidika, a nalazite se na bezbednom terenu. 

Pitajte je šta najviše voli da radi, šta je njena strast 

To je već malo teže pitanje, ali može vas velikim korakom uvesti u produbljivanje odnosa i bolje upoznavanje, ako se ne zadržite na površnim stvarima. Možete predstaviti ono što vas strastveno zanima, da biste je podstakli da kaže šta nju pokreće. To ne mora biti zanimanje, ili hobi, već prosto neka najvažnija vrednost i smisao koji čovek traži i nalazi u životu. Nekome su najveća strast turistička putovanja, nekome gajenje bašte, a nekome razumevanje suštine svega, potraga za istinom, kakva god ona bila. 

Izbegavajte „mensplejning“ situaciju 

Da li ste čuli za ovaj pojam? To je fenomen od koga pate vrlo inteligentni i upućeni muškarci, kad se zanesu u svojim uporednim analizama i počnu da zvuče nadmeno – objašnjavjući ženi ne pitajući je da li joj je to poznato i šta ona misli. To je način na koji muškarci nesvesno i verovatno nenamerno potcenjuju žensku inteligenciju i upućenost. Zato, ako smatrate da nešto treba da objasnite, učinite to u kratkim crtama, izlažući osnovno i pustite je da prepozna, poveže, da kaže „a, da, znam“ ili da vam postavi pitan

Pročitaj i ovo: Razgovori o seksu koje treba da obaviš sa svojim partnerom

Zatražite da budete predstavljeni 

Ovo deluje vrlo staromodno, ali je zapravo veoma delotvorno i pomaže u prevazilaženju anksioznosti prvog kontakta sa nekim ko vam se sviđa. Zamolite prijatelja ili poznanika da vam kaže nešto o osobi koja vam je skrenula pažnju (da imate neku orijentaciju za započinjanje razgovora), a zatim zatražite da vas predstavi, odnosno, da vas upozna. Tada možete povesti razgovor nekom od informacija koje ste dobili u stilu „čujem da se bavite humanitarnim radom“ ili „čujem da volite muzičke događaje, da li ste skoro bili na nekom koncertu?“. 

Ne bojte se prozaičnog razgovora

Vrlo je verovatno da će, ako se razgovor produži, ona povesti u tom pravcu. Pitaće vas čime se bavite, da li volite neki sport, da li često izlazite – nastojanje da stekne uvid u vaš životni stil pokazuje da je zainteresovana, a takođe i oprezna, jer verovatno ima iskustva sa muškarcima koji ne rade ništa i ne teže ničemu i nemaju šta da joj ponude. Takođe, sasvim su u redu laki razgovori o hrani, atmosferi, teškoćama da se nađe mesto za parkiranje, dilemi između piva i vina – oni služe da se opustite i da komunikacija promeni frekvenciju. Kad vodite neobavezne i nebitne razgovore, govor tela je mnogo izražajniji, značenje gestova, pogleda, osmeha, dolazi do izražaja. 

Nikada ne prilazite ženi s leđa 

Kada se približavate ženi, uradite to tako da joj uđete u vidno polje. Ako vam je okrenuta leđima, nemojte ići pravo ka njoj, već pokušajte da priđete sa strane, pod uglom. U društvu ćete bolji kontakt uspostaviti ako stanete ili sednete pored nje, da biste se naginjali jedno ka drugom dok razgovarate, što vam omogućava i da osetite fizičko zračenje druge osobe, da osetite njen miris i da ispitate kako se (telesno) osećate u njenoj blizini (i njoj ćete dati tu prliku). Ukoliko se ona odmiče ili se trudi da vas ne dotakne tokom razgovora u kome ste blizu, jedno pored drugog, šalje vam poruku da želi da drži distancu. To možda ne znači da joj se ne dopadate, ali svakako znači da joj treba vremena i prostora da se opusti. Kada ste u nečijem intimnom prostoru, to uvek ima značenje i zato vodite računa o gestovima i govoru tela. Pogledajte njena stopala. Ako su usmerena ka vama, znači da se dobro oseća tu gde je, ako su okrenuta od vas, ka spolja, znači da želi da ode odatle i da joj nije prijatno. Možda ste prišli preblizu i ugrozili njen lični prostor, pa je potrebno, ako uočite ove znake da se malo odmaknete (fizički) i da usporite. Nećete je pridobiti večeras, ali možda ćete dobiti priliku da se bolje upoznate. 

Naslovna fotografija: instagram.com/autenticlovemag

Brankica Milošević 

Comments