Kako da u 5 koraka postanete glavni lik u svom životnom romanu

Kako da zadržite devojku

Francuzi su poznati kao zavodnici, a ovih 5 pevača žene i dalje obožavaju

Ovo su horor klasici Stephena Kinga koje bi svako trebalo da pročita

5 puta kad nas je John Cena prijatno iznenadio pre serije “Peacemaker”

Šta sve možete da pošaljete devojci umesto eksplicitnih fotografija

Kako da sebi postanete najbolji prijatelj

Umetnik Miodrag Stanišić – određen u stilu, raskošan u metodi

Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Devojke

Šta najčešće truje odnose i kako da postupate bolje

Ljudski odnosi su uvek kompleksni – porodični, romantični, prijateljski, svi imaju prostor za nesporazume i nerazumevanje i čak i najzdravije i najsnažnije veze imaju momente frustracije ili bolne trenutke. Kao normalan deo dinamike odnosa, ljutnju i frustraciju nije moguće izbeći, ali je moguće to pokušavati – i napraviti od njih otrov za vezu. Da li to radite? Pravite se kao da je sve u redu, dok vam ne „pukne film“, dok se nezadovoljstvo ne nagomila toliko da preraste u ogorčenje i prezir i onda iz vas izbije odjednom i nanese uragansku štetu, ili počne da izbija kroz pasivnu agresiju, cinizam, zapostavljanje partnera, trujući odnose lagano, ali temeljno. Ovo su uobičajeni odgovori na frustraciju:

Gousting

To je jedan od najčešćih odgovora kada stvari krenu naopako. Ako odnos postane frustrirajuć ili izaziva anksioznost, „duh“ nestaje bez objašnjenja (iako će tvrditi i sebi i drugima, da nikako nije hteo da povredi drugu osobu). Gousting je jedna od najštetnijih stvari koje možete učiniti nekome sa kim ste bili bliski i ako zaista ne želite da vas neko pamti kao najgoru osobu sa kojom je bio u vezi, nemojte nestajati. Učinite napor i prekinite vezu direktno, umesto da ostavljate drugu osobu zbunjenu, sa gomilom pitanja na koje nema odgovora.

Prebacivanje krivice

Oni koji prebacuju krivicu, nalaze razlog da prekinu vezu bez sukoba. Oni mogu kriviti društvo, svoju porodicu, detinjstvo, pa čak i sebe („nije do tebe, do mene je“). Cilj je da drugu osobu „nežno iznevere“, da prekinu odnos bez drame i posledica, odnosno, da izbegnu svaki sukob.

Sakupljanje nezadovoljstva

Na prvi pogled, čini se da „sakupljači nezadovoljstva“ udovoljavaju drugima. Uvek se prilagođavaju, spremni su da tešku situaciju prevaziđu sa osmehom i nikada ne izazivaju sukobe. Ali, napetost koja se skuplja u njima može biti tempirana bomba, a svako sakupljeno i sačuvano nezadovoljstvo ima tendenciju da raste i direktno je usmereno na drugu osobu. Neizražena frustracija može prerasti u ljutnju i ogorčenje epskih razmera, koja vremenom samo dobija na snazi i toksičnosti. Kako pritisak raste, tako čak i najmanji nesporazumi mogu postati okidač neprimereno eksplozivnih reakcija.

Neispušten pritisak je toliko značajan, da oni koji ga trpe osećaju da je sasvim opravdano da svoju ljutnju izražavaju u obliku besnih ispada, ekspolozivnih rasprava, ili otrovnih reči, smišljenih da izazovu maksimalnu povredu, što može nepopravljivo naškoditi odnosima.

Kako da upravljate frustracijom u odnosima

Čim osetite da vam nešto smeta, izrazite to. Ne čekajte da se nezadovoljstvo nakupi, ni jedan dan. Rano izražavanje neželjenih i neprijatnih osećanja će ojačati intimnosti, iako se možda bojite da će je uništiti.

Napišite pismo. Pisanje pisma vam daje priliku da sredite svoja osećanja i da pritom vodite računa o tome kako se izražavate. Ako ste zabrinuti za svoj ton. Možda biste želeli da ga prijatelj pročita, pre nego što ga isporučite onome kome je namenjeno.

Pronađite posrednika. Profesionalac, ili dobar prijatelj koji može da posreduje u sukobu, mogao bi da „stvori“ neutralan teren, odnosno, da donese veću jasnoću i uputi vas u pravcu rešavanja sukoba. Što je najvažnije, može vas voditi ka obostrano prihvatljivim rešenjima.

Pridružite se grupi. Grupna terapija je najbolji tretman za jačanje komunikacionih veština, postavljanja granica i uspostavljanja zdrave intimnosti.

Prihvatite odgovornost. Ako ste nekoga povredili, ne budite tvrdoglavi, izvinite se i postavite temelj pomirenja i pomaka u odnosu. Preuzmite inicijativu. Greške su prirodne i dešavaće se i ubuduće, ali njihova pažljiva obrada dovodi do ličnog razvoja i produbljivanja odnosa.

Naslovna fotografija: instagram.com/

Brankica Milošević

Wannabe TV

Editors choice