Žene vole uredne muškarce. Sjajne cipele, odeću koja pristaje, čiste košulje, negovanu kosu i bradu… Ali, kada se skinu svi ukrasi, šta je ono što muškarce stvarno čini privlačnim?  Nova istraživanja utvrdila su esencijalne osobine koje pobeđuju stil. A to možda nije ono što ste očekivali! 

Sve je u dužini – vaših nogu. 

Jedno naučno istraživanje kaže da evolucioni pritisci imaju snažan uticaj na žensku romantičnu percepciju. Žene su programirane da biraju zdrave muške primerke, a telesne proporcije su značajan pokazatelj. Istraživači su izmerili proporcije devet hiljada američkih vojnika i koristili su te podatke za generisanje kompjuterske simulacije prosečnog muškog tela. Zatim su manipulisali dobijenom figurom, produžavajući i skraćujući ruke i noge, da bi zatim nekoliko stotina heteroseksualnih žena odabralo najprivlačniju figuru. Rezultati su bili jasni. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Эстетика (@emperiance)

Žene ne mare za laktove ili kolena muškaraca, niti za dužinu muških ruku – njihova dužina u odnosu na telo nije predstavljala faktor privlačnosti ili odbojnosti.  

Ali, stvar je bila sasvim drugačija, kada su u pitanju noge. Srca su im brže zakucala kada su noge bile duge, blizu polovine visine muške figure, a kada su bile još duže, oči su im zaiskrile i pojavili su se osmesi. 

Ispostavilo se da je ideal dužine nogu, nešto malo duži od proseka, kaže istraživanje. 

Ovo bi moglo da odražava evolucioni uticaj – osobe sa dijabetesom tipa 2, srčanim oboljenjima i visokim krvnim pritiskom, mogu imati kraće noge. 

Odnos dužine nogu na ostatak tela nešto iznad prosečne vrednosti, povezan je sa visokim socioekonomskim statusom, dobrom ishranom, razvojnom stabilnošću, kao i sa biomehaničkom efikasnošću kretanja. Dugačke noge signaliziraju da je potencijalni partner fizički spreman, dobro pokretan, kadar da potrči i stigne (bitne osobine iz lovačkog perioda čovečanstva). 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Эстетика (@emperiance)

Dakle, ako imate proporcionalno duže noge u odnosu na trup, postarajte se da ih „prikažete“ u pantalonama koje vam pristaju – vraćamo se na početak, dobro oblačenje i uredan izgled. Nemojte nositi pantalone koje vise na turu, a ako volite utegnute farmerice, nosite preko njih ležernu košulju – ne treba da izgledate kao baletan, već kao trkač. Ako vam je kosa proređena i počinjete da ćelavite, nemojte pokušavati da prikrijete ćelu puštanjem drugih delova da više izrastu, već se podšišajte skroz kratko, a obrijana glava je, takođe, sasvim u redu. Dozvoljeno je i „nadoknaditi“ manjak kose puštanjem brade, a uredna i negovana brada, bilo da je gusta i jaka, ili paperjasta i nežna, jednako se visoko kotira na ženskoj listi privlačnih detalja muškog izgleda (takođe naučno dokazano). 

Šta da radite ako ne ispunjavate nijedan uslov? Ako ste niski, ćelavi, kratkonogi, zdepasti, punački, jedino vam je potrebna harizma. Obilje šarma, duhovitost, inteligencija, energija i samopouzdanje nadoknadiće sve centimetre koje vam nedostaju u dužini – nogu. 

Pročitajte i ovo: Kako da budete džentlmen u savremenom svetu?

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević 

Comments