Uspešna veza je ona u kojoj ste rešeni da ostanete. A to je ozbiljna stvar, jer ne pretpostavlja da će svako otići na svoju stranu kad jedno drugom dosadite, ako jedno od vas mora da se stara o onom drugom, ako otkrijete da su vam interesi različiti, ako neko od vas želi decu, a onaj drugi nipošto. Veza se gradi od početka i kad prepoznate u svojoj partnerki “ženidbeni materijal” stvari treba postaviti na temeljima onoga što je istina u ovom trenutku, ali i na težnji ka ciljevima koje ste postavili. Niko ne planira da se razboli ili osiromaši, ali dok su svi zdravi, novac i seks su glavna pitanja, odnosno najčešće kamenje spoticanja u vezi.

zajednica 3 Stvari koje o sebi treba da iznesete da bi zajednica uspela

Finansijsko stanje

Da li ste u kreditima i koliko dugo? Da li su vam primanja stabilna i kada ćete otplatiti kredite? Da li potrošite sve što zaradite, ili ste štediša? Imate fond za crne dane? Planirate da kupite auto, stan, vikendicu? Dali ste veliku pozajmicu rođacima i ne znate kada će moći da vam je vrate? Pomažete finansijski nekom članu svoje porodice i nameravate da to činite dokle god je potrebno? Sve su to veoma važne stavke, kada sa nekim planirate zajednički život. Jer je zajednica, pored ostalog, investicija, koja treba da ima neku osnovu i u kojoj treba da se zna ko čime raspolaže i ko na koji način ulaže, odnosno, troši svoj novac.

Odnos prema novcu

To nije samo pitanje finansijskog statusa, prihoda i stabilnosti, nego i životni stav. Da li novac služi da vam obezbedi zadovoljstva i udobnosti, da li se “rasipa” ili se štedi, da li se živi od danas do sutra, ili se budžet pažljivo planira i da li možete da pronađete kompromis, odnosno, da ustanovite zajedničke vrednosti novca, ako imate potpuno suprotne stavove prema novcu? Da li ćete imati zajednički račun, odnosno, kako ćete organizovati trošenje novca na potrebe zajednice i na lične potrebe? Možda ne verujete da ćete imati sukoba u tom smislu, ali svađe oko novca su na mestu broj 1 u zajednicama u kojima partneri nemaju usaglašene stavove.

Seks – apetiti, sklonosti, očekivanja

Sukob zbog seksualnog nezadovoljstva i nerazumevanja je, pogađate, drugi na listi. Ono što je za vas premalo seksa, za vašu partnerku je možda previše. Ako imate neke specifične sklonosti, ne smete očekivati da će se onaj drugi jednostavno uklopiti u to, ili da treba da ih doživotno krijete. O seksu je potrebno otvoreno razgovarati, a u seksu je potrebno dobro se potruditi. Vaša intima je srž vašeg odnosa, dobar seks se reflektuje na sve ostale aspekte, isto kao i loš, ali ni dobar seks ne opstaje sam od sebe, niti se loš bez ikakvog napora pretvara u dobar. Otvoren razgovor, izražavanje želja i potreba, postizanje dogovora (pa i pregovora) učvrstiće vašu bliskost i pomoći da se razreše dileme i nedoumice.

Comments