Prozivanje i ismevanje pred drugima

Mnogi muškarci su u privatnosti svog odnosa manji od makovog zrna i u svemu slušaju i poštuju partnerku, zahtevajući jedino da pred drugima izgleda kao da su oni glavni, odnosno, da njena dominacija nikako ne bude očigledna, a mnoge žene svesne ovoga, vešto balansiraju, štiteći ego svog partnera dok istovremeno upravljaju vezom kao general vojskom. Međutim, neke devojke su sklone i ovom obliku nasilja – one nasrću na ego svog partnera pred drugima, namerno ga dovodeću u neprijatnu situaciju. Ovakvo njihovo ponašanje društvo u suštini ohrabruje – kad mušakrac ponižava ženu ili se na bilo koji način ponaša okrutno i nasilnički, svi će gunđati i biti uvređeni, a kad žena to radi muškarcu, najverovatnije je da će mu se svi smejati.

Manipulišu uskraćivanjem seksa

Mada postoje i situacije kada to rade i muškarci, ovo je klasična ženska taktika za kažnjavanje muškarca. Računajući na to da im je seks važniji nego njima i da je raspored moći u vezi takav da one daju ili ne daju, pristaju ili ne pristaju, žene se naljute i ne dozvoljavaju partnerima da ih pipnu, dok se ne iskupe i dok ih ljutnja ne prođe. Ovo je destruktivno ponašanje, iako veoma efikasno “kroti” prestupnike.

Stavljaju muškarce na test privrženosti

Da, neke žene testiraju muškarce potpuno svesno i namerno – spremiš se da izađeš sa društvom, kao što je i bio dogovor i plan, a onda te ona zove i pita te da li bi ipak mogao da završiš ranije sa društvom i da dođeš kod nje, ili da odmah dođeš kod nje. Možda će navesti neki razlog, reći da se nešto uplašila, izmisliti neku priču, pa se onda taktički povući i početi da te ubeđuje da ne brineš i da se lepo provedeš – ali ako se ne pojaviš kod nje, da proveriš da li je sa njom sve u redu, upisaće ti veliki minus, a možda će ti se i osvetiti u nekom trenutku, jer je zaključila da nisi prošao test i da ti ona nije najvažnija na svetu.

Primitvno ponašanje, dakle, nije rezervisano samo za muškarce, mnogo žena se takođe nalazi na nivou sirovih emocija i uopšte ne smatra da odnosi treba da budu drugačiji, da ljubav treba da bude nešto plemenitije, velikodušnije, mudrije.

Nagradno pitanje je kako se vi snalazite u sudaru sa stereotipima – bilo da se odnose na muški ili na ženski svet?

Izvor fotografija: instagram.com/marmurokph

Brankica Milošević

Comments