Ako verujete u prvi utisak, mnogo toga je u igri kad idete na prvi sastanak – od toga šta ćete da obučete, preko mesta na kom se sastajete (i šta naručujete) do stvari o kojima razgovarate. Teme za prvi dejt ne treba da budu teške, ali ni površne, a ako razgovor teče spontano, lako je zaneti se i prekoračiti granice.

Shvatite prvi dejt kao priliku da razmenite utiske i vidite da li želite da se bolje upoznate – nemojte davati previše informacija kad nekoga prvi put vidite.

Stvari koje nikako nisu teme za prvi dejt

Seks ne spada u teme za prvi dejt

Ako potegnete temu seksa na prvom sastanku, verovatno ćete izazvati negodovanje i povlačenje, osim ako se oboje niste već izjasnili da vas interesuje samo fizička veza. Seksualna kompatibilnost je važna, razgovor o seksu je važan, ali seks je samo jedan aspekt odnosa, koji prirodno proizilazi iz povezanosti koja se razvija.

Nemojte pomešati otvorenost i neposrednost sa uvođenjem pitanja seksa na velika vrata – to je neotesano i površno i svaka žena će pomisliti da vas samo to zanima.

Obasipanje komplimentima

Kompliment može biti idealan za razbijanje leda i pomoći će da razgovor krene, ali budite odmereni. Pre svega, nemojte hvaliti ono očigledno i ponavljati fraze o njenim očima, usnama, nogama, koje je čula milion puta. Umesto toga, primetite i pohvalite nešto suptilnije – njen smeh, boju glasa…

Previše komplimenata može delovati ili lažno (kao da ne znate šta drugo da kažete), ili kao ljubavno bombardovanje (manipulativna taktika za sticanje kontrole), dok će odmereni i originalni komplimenti biti primljeni k srcu.

pexels cottonbro studio 5365205 1 Važne teme koje ne treba da pokrećete na prvom dejtu

Pročitajte i ovo: Čemu te uče katastrofalni prvi dejtovi

Bivše veze nisu teme za prvi dejt

Vaši osvajački uspesi i lude bivše devojke su zabranjene teme za prvi dejt. Čak i ako verujete da nešto u vama privlači samo oštećene i problematične cure, zašto biste pomislili da je dobra ideja reći tako nešto na prvom sastanku (ili ikada?). To je kao da ste osobi koju prvi put vidite rekli da je verovatno oštećena i ludača, čim se zainteresovala za vas. Osim toga, kada pominjete bivšu vezu, to je siguran znak da je niste preboleli i da ne ulazite čistog srca u novi odnos – svaka žena ovo vidi kao veliku crvenu zastavu i niko ne želi da se upetljava sa osobom koja je upetljana u svoju prošlost.

Vaše prošle veze odražavaju vaše emocionalne obrasce, a svaka nova veza je prilika da prekinete negativne obrasce, da postupate i reagujete drugačije. Zaslužujete tu priliku – i vi i osoba pored vas.

Osuđujući komentari i predrasude

Verovatno svi imamo neke predrasude i skloni smo da nešto osuđujemo i imamo neka generalna negativna mišljenja – ali to nisu teme za prvi dejt. Ostavite razgovore o politici, sportu i religiji za neku drugu priliku, osim ako se niste upoznali na sastanku stranke, na utakmici, u crkvi ili ašramu… Dok pokušavate da upoznate drugu osobu, želite da stvorite okruženje da bude ono što jeste, bez ikakvih rezervi. Ako iznesete, na primer, negativne stavove o LGBT+ populaciji, možete biti precrtani sa njenog spiska kandidata, jer možda među bliskim prijateljima ili rođacima ima gej osobe. Drugim rečima, razmislite pre nego što izgovorite nešto negativno i osuđujeće, danas je, više nego ikada, potrebno i korisno biti otvorenog uma i prihvatati sve vrste različitosti kao životno bogatstvo.

Ne pričajte samo o sebi

Izgleda da je potrebno ovo naglasiti, jer muškarci tako često doživljavaju razgovor kao jednosmernu ulicu, dugu kilometrima, po kojoj se kreću bez zastajkivanja i bez ikakve potrebe da postave neko pitanje. To kako se predstavljate nije ono što govorite o sebi, već i šta vas zanima, kakva pitanja postavljate i koliko pažljivo slušate. Ako niste nikada imali prilike da čujete neki ženski razgovor, poklanjamo vam ovaj odlomak:

„I, kako je bilo na sastanku, kakav je?“

„Uh, umrla sam od dosade. Mislim, tip deluje pristojno i sviđa mi se kako izgleda, ali ništa me nije pitao, samo je pričao o sebi, kao da sam došla da ga kupim, pa mora da se izreklamira što više može.“

„Jao, znam. Meni je prošli put tip postavio samo jedno pitanje i to koliko sam visoka. Užas“.

„Užas. Zar oni stvarno ne umeju da razgovaraju?“

„Ili ne umeju da razgovaraju sa ženama. Kao da nemaju sestre, drugarice…ništa mi nije jasno.“

Vidite na šta mislimo? Pokažite interesovanje, postavljate pitanja. Imaćete prilku da kažete nešto o sebi kad ona vama postavi pitanje, žene to rade, pitaju ono što ih zanima. Kada razmenjujete pitanja, lako ćete pronaći zajedničke teme i razgovor će biti živ i zanimljiv i oboje ćete se osećati prijatno i poneti prijante utiske. Niko ne voli samo da sluša, bez prilike da i sam bude saslušan. Postavljanje pitanja i slušanje odgovora su osnovne veštine komunikacije – iako je banalno to isticati, mnogi zapravo nemaju ni osnovne veštine.

Iako ovo nisu izlaganja i teme za prvi sastanak, ne znači da su to zabranjene teme i ponašanja. Što se bolje upoznajete, neminovno ćete otkrivati svoje predrasude, bolna iskustva, negativne obrasce ponašanja, neželjene ispovesti… Ali, imaćete i veće šanse da jedno drugo prihvatate i sa svim što dolazi u paketu, a vrednosti koje u međuvremenu dođu do izražaja, pomoći će u prihvatanju slabih strana.

Na kraju, nekoga stvarno volite kad znate i ono najgore o njemu i ne osuđujete ga zbog toga, već ga razumete.

Pročitajte i ovo: Dejting trendovi u 2024. godini – više jasnoće, manje komplikovanja

Naslovna fotografija: pexels.com

Đorđe Đoković

Comments