Da li si dovoljno zreo za vezu?

Vežbe u kancelariji za one koji celog dana sede

Klasični odevni komadi koji bi trebalo da budu u ormaru svakog muškarca ovog proleća

Jednostavne kombinacije koje možeš nositi svakog dana

Filmovi koje kritika nije volela, ali Oskar jeste

Ljubav najčešće uopšte nije ono što očekuješ

Trening sa tegovima je bolji od kardio treninga – evo i zašto

6 stvari koje te sprečavaju da smršaš u 20, 30 i 40 godina

5 navika koje će “bustovati” tvoju životnu energiju

Stvari koje razumeju samo dobri ljudi sa opakim šefovima

7 “svežih” stilskih ideja za minimaliste

Ako je voliš, onda je drugačije tretiraš u krevetu – da li je to diskriminacija?

Izvodljive maštarije: Pomerite granice u seksu

24h u životu svakog muškarca

Od bogatstva do prosjačkog štapa i nazad – poznati muzičari gubitnici

Termoregulacija – razlog za svađu među parovima tokom zime

Termoregulacija – razlog za svađu među parovima tokom zime

1/2

Da li ste primetili kako se osećaj toplote i hladnoće razlikuje kod vas i vaše partnerke? Niste jedini. Ženama je nekako uvek hladno, onda kad je vama sasvim prijatno, ili im je vrućina i imaju potrebu da provetravaju prostorije baš onda kad je vama ugodno toplo.

Čim počnu hladni dani i period grejanja, među mnogim parovima nastaje nervoza, rasprave i svađe – oko temperature u stanu, utvrdila su istraživanja, nastojeći da otkriju zašto se parovi koji žive zajedno više svađaju preko zime. Pretpostavka je bila da više vremena provode zajedno kod kuće, na skučenom prostoru, jer ne mogu da budu toliko aktivni kao kad je lepo vreme, pa otuda nastaje napetost. Ali, utvrđeno je da to uopšte nije razlog – parovi uživaju u porodičnoj atmosferi, nije im dosadno što su zajedno i ne svađaju se oko programa na TV-u. Ono što stvara napetost je različit subjektivan doživljaj toplote i hladnoće – termoregulacija nam ne radi na isti način i to je glavni uzrok svađa i nesuglasica tokom zime.

I vrlo je neprijatno – vi se pušite od vrućine, sedite u majici kratkih rukava i zagušljivo vam je, a ona je umotana u ćebe i smrzava se. Ne verujete? Priđete i pipnete joj ruke i stopala – stvarno su hladni.

Žene često imaju slabu mikrocirkulaciju i zimi im je posebno teško da ugreju stopala i šake, ali njihov “unutrašnji termostat” je usko povezan sa nivoom hormona koji se tokom ciklusa menja. Možda će joj pred menstruaciju, ili za vreme ciklusa biti posebno hladno i nikako neće moći da se ugreje – a vi biste barem mogli da prestanete tome da se čudite i da prihvatite da je njen subjektivni doživljaj spoljašnje temperature različit od vašeg.

Wannabe TV

Editors choice