Mnogi muškarci nisu zainteresovani za odnose koji vode dalje od jedne noći, ali neki žele da imaju dobru vezu i traže sjajnu ženu, koja vredi njihove posvećenosti. Ako spadate u ove druge, pokušajte da ne napravite ove tipične muške greške, kada nađete ženu koju smatrate vrednom truda.

Nespremnost da napustite vezu

Ponekad, žena može biti nesrećna i neispunjena u vezi, ali će i dalje ostati sa vama zbog straha da napusti zonu udobnosti, ili zbog nekih drugih prednosti veze (seksa, finansijske sigurnosti, druženja). U tom slučaju vi morate odlučiti da oboje zaslužujete više i bolje i morate verovati da je to zaista tako. Da biste imali samopouzdanja da napustite polovičnu vezu, morate znati da postoje druge žene koje su zainteresovane za vas. To ne znači da imate paralelne odnose, već da poznajete žene koje gaje neplatonska interesovanja prema vama. Nema ničeg lošeg u tome da budete svesni nečijeg interesovanja. Velika je verovatnoća da vaša partnerka, takođe, ima muška poznanstva i prijateljstva, koja posmatra kao potencijal za buduću vezu, ako se sadašnja završi. Svi tako žele da imaju nekog „u rezervi“, samo nisu svi pošteni u odnosu na to.

Nevoljnost da redefinišete odnos

U dugoj posvećenoj vezi, stvari se menjaju, a kada ste u tim situacijama nefleksibilni, to vodi ka rušenju odnosa. Dakle, dešavaće se stvari na koje nemate uticaja – ona može dobiti posao koji zahteva da mnogo putuje, neko se može razboleti (fizički ili mentalno), pojedine seksualne sklonosti mogu odjednom biti otkrivene (biseksualnost, pornografske sklonosti), neko od vas dvoje može zaključiti da ne želi decu… Ako nijedan od ovih momenata nije razlog da odnos prekinete, morate biti voljni i sposobni da redefinišete prirodu odnosa, da ispratite promene i prilagodite se, zarad obostrane koristi. Ali, to može biti bolno i neprijatno iskustvo.

To bi moglo da znači da iz posvećene veze prelazite u otvorenu, ili prihvatanje da nećete zasnovati porodicu. To je teško i može se pokazati da ne uspeva, ako niste zaista fleksibilni i otvoreni. Evo jednog primera: Partnerka muškarca koji je veoma želeo decu, otkrila je da uopšte ne želi da rađa – ne želi da bude trudna i fizički donese dete na svet. Da bi ispunio svoju želju i sačuvao vezu, taj muškarac je našao odgovarajuću surogat majku i donirao spermu, a stvari su se dalje razvijale tako da je njegova veza opstala i da on i njegova partnerka odgajaju ćerku (koju ona nije morala da rodi).

Ne tražite dovoljno od partnerke

Ponekad muškarac u veoma dobroj vezi postepeno počne da se udaljava i gubi interesovanje, iako i dalje misli sve najbolje o partnerki. Pitanje je šta bi trebalo da se promeni, da bi se interesovanje sačuvalo? A odgovor je u tome da bi trebalo da naučite da tražite ono što vam je potrebno i što želite.

Što ranije u svom odnosu počnete da definišete svoje želje i potrebe i da ih iznosite partnerki, to bolje za vaš odnos.

Ne preduzimate akcije

Mnoge žene posle faze medenog meseca počnu da osećaju da ih partner uzima zdravo za gotovo, da se više ne trudi, da nema inicijativu i da ne čini ništa da bi ih usrećio i zadivio. I zaista, mnogi muškarci to rade. Preduzimanje akcija u vezi je vaša odgovornost i treba da znate da je za rešenje tog pitanja verovatno već kasno, ako ga ona iznese kao problem. Budite prisutni i proaktivni – vi poznajete svoju partnerku i znate šta joj smeta, pa zato radite ono što će joj imponovati i što želi od vas.

Reakcija umesto akcije

Žene su emotivne, a to znači da imaju snažnu emocionalnu energiju i da je ponekad izlivaju na vas nekontrolisano. U trenutku kada na takav izliv reagujete (naljutite se, uznemirite se, uletite u raspravu…), gubite ulogu lidera u vezi. Vi postavljate okvir i svaka oluja koja se dogodi u vašoj vezi, treba da se odvija u granicama vašeg okvira. Imati snažan okvir, zahteva od vas da naučite kako da volite i živite sa njenom ženskom energijom.

Kad god se nađete u teškom emotivnom periodu sa partnerkom, zastanite i procenite njenu energiju. Meditacija je praksa koja vam može pomoći u tome.

Planiranje veze

Iako je planiranje dobra navika uspešnih ljudi, ono je kontraproduktivno u odnosima. Žene ne žele da čuju vaš plan veze. Možda žele da imaju predstavu o potencijalu odnosa, ali žene vole situacije koje se „jednostavno dešavaju“. One vole neobavezne sastanke, kako bi se na njima „dogodilo“ da prerastu u vezu. Vole da upoznaju momka i da sa njim spontano imaju strastven seks u trajanju od nekoliko sati, ne znajući kako se to uopšte dogodilo. Imajte ovo na umu u svojim romantičnim i seksualnim odnosima sa ženama i sve će biti u redu. Poštujte pravilo „upravo se dogodilo“ i ako imate neke „spontane“ planove, ćutite, pustite da se dogode. Naročito kada je seks u pitanju. I što je najvažnije, svaka faza u razvoju vaše veze treba da sledi ovo pravilo.

Ne negujete veštine u odnosu sa ženama

„Ne umete“ sa ženama – ali to nije stanje stvari, niti izgovor da ne savladate veštine igre. Bez obzira da li ste u vezi ili ne, morate vežbati. Nemojte prestati da flertujete sa drugim ženama, čak ni kada ste u javnosti sa svojom partnerkom. Ali, obavezno joj ukažite poštovanje i priznanje, tako što ćete je u takvim interakcijama predstaviti kao svoju devojku (ženu).

Činjenica da flertujete, ali ipak dajete prednost svojoj partnerki, potvrđuje činjenicu da je ona sa privlačnim i poželjnim muškarcem. Ako, ipak, napravi scenu i uvredi se, možda bi trebalo da preispitate (redefinišete) svoj odnos.
Uvek imajte oko sebe žene koje vas privlače i koje održavaju vašu muškost živom. I ne slušajte one koji tvrde da to nije ispravno, naročito ne slušajte ženske savete o tome šta održava muškost.

Isto tako, nikada nemojte prestati da flertujete sa svojom partnerkom i nikada nemojte prestati da radite stvari zbog kojih ste je privukli i kojima ste je osvojili.

Ugrožavanje veze

Nikada nemojte pretiti da ćete napustiti vezu, jer to vodi do neizbežnog kraja. Moć vaše muškosti je sposobnost da neverbalno preneste radnje koje biste preduzeli u određenim situacijama. Žene znaju koliko njihov muškarac može da podnese i gde su mu granice. One osećaju ako ste spremni da napustite vezu. Nikada to ne morate verbalizovati.

Ne doprinosite vezi

Trebalo bi da brinete o ženi sa kojom ste, više nego što brinete o vašem odnosu. Pomozite joj da raste i budite sigurni da ste jedan od najpozitivnijih uticaja u njenom životu. Ako se veza završi, ona treba da ode od vas kao osoba bolja nego što je bila kada je u tu vezu ušla.

Sreća vaše partnerke u vezi najviše zavisi od vas, kao muškarca. Vi vodite. To možda zvuči nesavremeno, ili zastrašujuće, ili iznenađujuće, ali to je činjenica. Posmatrajte stvari ovako – ako ona na kraju postane nesrećna u vezi, šta mislite, ko je osoba na koju će svi njeni prijatelji i porodica pokazati prstom? Jedan od načina da osigurate njenu sreću, jeste da je pitate da li je srećna, kada jeste srećna. Uvek pojačajte njen doživljaj sreće, tako što ćete je navesti da to verbalizuje.

Kritikovanje

Nemojte kritikovati partnerku kada uradi nešto pogrešno. Svako ima ego i ne želi da pogreši. Dakle, kako da zaobiđete osetljivo pitanje skretanja pažnje na ono što biste želeli da vaša partnerka promeni ili prilagodi? „Hvatajte“ je kad radi „prave stvari“ čak i ako ih ne radi. Recimo, u vezi ste godinu i više. Kada ste se upoznali, ona je bila ženstvena, često je nosila štikle i oblačila se elegantno. Godinu dana kasnije, ona nosi trenerke i ne pokušava da bude seksi. Kada se negde spremate da izađete, podstaknite je komplimentima, recite joj kao volite kad se našminka i dotera (i obuje štikle) i kako se osećate ponosno. Isti sistem važi i za sve ostale teme – gubitak težine, njena karijera, njeno zdravlje i sve ostalo. Kritiku zaboravite, jer komplimenti rade ono što kritikom želite da postignete.

Naslovna fotografija: instagram.com/kissesandmartini

Brankica Milošević

Comments