Seks je prijatan, zabavan, čini nas srećnijim, zdravijim i lepšim. Kvalitetan seks je važan preduslov za uspešnu vezu koja nas ispunjava. Seks je najbolji lek za depresiju i oslobađa nas stresa, podstiče našu kreativnost i zato ga i volimo… Međutim, šta raditi kada u krevetu stvari ne idu kako treba?

Ogromna većina muškaraca se u nekom trenutku života suočava sa problemima sa potencijom. Statistika pokazuje da svaki peti muškarac u Srbiji ima problem u seksualnom funkcionisanju, a među njima su sve više i muškarci mlađi od 40 godina. Za ove poražavajuće brojke zaslužan je moderan način života prepun stresa i neizvesnosti, loše navike kao što su pušenje i konzumiranje alkohola… Sve zajedno urušava muško samopouzdanje, želju i moć.

africka sljiva 3 Volim seks i rado ga se sećam: Evo šta da radiš kada koncentracija krene da ti pada

Ćutanje i negiranje nije rešenje

Većina muškaraca izbegava da razgovara o ovoj temi. Svega 10-20 procenata muškaraca sa ovim problemom potraži pomoć. Ostali ćute i trpe, uveravajući sebe i partnerku da je sve u redu, pa često prođu meseci ili čak godine u zabrinutosti i raznim izgovorima. Za to vreme, oni sve manje uživaju u životu i polako gube nadu da seks ponovo može biti dobar.

Muškarci su naučili da treba da budu sposobni da sve drže pod kontrolom, da su stabilni i moćni u svim oblastima u životu. Svoju potenciju doživljavaju kao direktnu potvrdu njihove ličnosti i muškosti. Kada ih ona izda, često sebe doživljavaju bezvrednim, gube samopouzdanje, postaju zabrinuti i nesrećni“, ističu seksolozi i urolozi.

Oprezno sa lekovima

Kada se sve ovo uzme u obzir, postaje jasno zašto muškarci sve češće posežu za raznim sintetskim lekovima za potenciju, ne razmišljajući o posledicama po zdravlje. Sintetski lekovi se ni u kom slučaju ne smeju uzimati zajedno sa “nitratima”, lekovima za anginu pektoris (nitroglicerin, npr.), kod niskog i neregulisanog visokog pritiska, kod ozbiljnih srčanih problema i nedavnog srčanog ili moždanog udara. Ovi lekovi čak i kod zdravih osoba mogu dovesti do naglog pada pritiska, glavobolja i vrtoglavice, naleta vrućine i crvenila lica, a ponekad može doći i do pojave prijapizma – izuzetno bolnih produženih erekcija koje mogu trajati više sati ili dana. Takođe, kod nekih muškaraca koji uzimaju sintetske lekove za potenciju primećeno je smanjenje količine semene tečnosti.

Veliko ograničenje kod lekova za potenciju predstavlja i činjenica da ne dovode do trajnog rešenja problema u smislu izlečenja, već deluju samo ograničeni period vremena (najčešće nekoliko sati). Posle isteka njihovog dejstva, efekat se gubi i lek je potrebno ponovo uzeti pred sledeći seksualni odnos. Uz to, kako bi se na vreme uzeo potrebno je unapred sve isplanirati, zbog čega se gubi na spontanosti.

Comments