Odrastamo uz različite poruke o seksualnosti, zbog čega imamo različite vrednosti, a praznina u komunikaciji između muškaraca i žena ostaje poput rova na ratištu. Muškarci se ohrabruju da „osvajaju“ i imaju brojna, različita i površna seksualna iskustva, a žene da čekaju, da se „čuvaju“ i da ne „popuštaju“ tako lako. 

Niko ne bi trebalo da bude guran u ovom ili onom pravcu i da se oseća obaveznim da doživi seks pre nego što je spreman za to. I muškarci imaju pravo (i benefite) od čekanja sa stupanjem u seks, dok bolje ne upoznaju osobu koja ih privlači. 

Zašto muškarci žure sa seksom u vezi

Osećate pritisak okoline – drugi već imaju toliko iskustva, kako ćete ih ikada dostići, ako ne počnete odmah, sada kad najzad imate priliku. Željni ste senzacija, iskustva za koje verujete da će vam doneti samopouzdanje i samopoštovanje, da najzad prestanete da se osećate neadekvatno. 

Naravno da želite seks (što pre i što više), ali to što verujete da želite, ne povezujete sa faktorima pritiska i ne preispitujete svoju stvarnu spremnost. Da li želite seks iz pravih razloga? Verovatno ne. Da li strahujete kako će ispasti? Verovatno da. Možda niste spremni i imate pravo da sačekate, dok se ne budete osećali opuštenije i prijatnije. 

Muškarci mogu žuriti da imaju seks, zbog osećanja da im je vreme ograničeno i da ističe, mogu verovati da će druga osoba izgubiti interesovanje, ako ne preuzmu inicijativu, ističu stručnjaci. Oni shvataju seks kao način da zadrže nečiju pažnju. 

Svi patimo od pogrešnih uverenja, recimo da je seks neophodan u romantičnoj vezi, da niste pravi muškarac ako ne „tražite“ i da ne možete biti sigurni da je partnerka zainteresovana, dok je ne odvedete u krevet. Izopačene i regresivne kulturne poruke pogrešne su na mnogo načina. 

Nažalost, seks je i dalje tabu, i ima zaista veoma malo pravilnog seksualnog obrazovanja. Muškarci se ne podstiču da povežu seksualnost i emocije, da razviju emocionalnu inteligenciju, da bi uskladili „rad“ mozga i tela i da bi znali kada su spremni za kompletan intimni odnos. U današnjoj kulturi seks se podrazumeva, očekuje se i insistira se na njemu, uz poruku da je to „samo seks“ i da treba da ostanete hladni, povučeni i emocionalno neuključeni. 

Pročitajte i ovo: Razlozi da odbacite friend zone koncept

Zašto čekanje na seks može biti pravi potez 

Ne postoji pravilo o tome koliko dugo bi trebalo da sačekate. Radi se o vama lično, o drugoj osobi i o dinamici koju razvijate. Za mnoge ljude, poverenje je važan faktor i neophodno im je da drugu osobu upoznaju i veruju joj, pre nego što se osete dovoljno opušteno i sigurno da bi stupili u seks. I ako verujete da to važi samo za žene, u zabludi ste. Ponašajte se onako kako se osećate – ako oboje delite to osećanje. Ako ste oboje spremni, uzbuđeni i željni, nema posebnog razloga za čekanje. Ako oboje želite odmah da imate seks, samo napred! Ali, ako se ne osećate sigurno i opušteno, suviše ste nervozni i prosto želite da to „pregurate“, pa da vidite šta će biti posle, mnogo je bolje da sačekate. I da to vreme iskoristite da se zbližite sa drugom osobom – da razgovarate o svojim bojaznima i da produbite poverenje. 

Čekanje može biti veoma inspirativno 

Seks je u vezi sa osećanjem oslobađanja. Dok čekate, sakuplja se tenzija, koja raste uporedo sa razvijanjem bliskosti, a to može biti veoma seksi i oslobađanje u pravom trenutku (koji ste oboje jedva čekali) može biti zaista spektakularno. Nasuprot tome, insistiranje na seksu sa novom osobom, bez udvaranja i upoznavanja, može vas lišiti bilo kakvog intenziteta. 

Muškarci ne moraju da se prilagođavaju društvenom pritisku (ili pritisku partnera) da imaju seks. To, na kraju, dovodi do prilično neispunjavajućih, bledih i nezadovoljavajućih seksualnih iskustava. Kretanje sa konkretnom namerom i ciljem može pomoći muškarcima da imaju bolje interakcije sa partnerima i uzbudljiviji seksualni život. To je slično principu seksualne tehnike u kojoj se polako krećete ka vrhuncu, što dovodi do mnogo snažnijeg orgazma, nego da ste „jurišali“ pravo na cilj. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Wildhearts Presets (@wildheartslab)

Kada nekog bolje poznajete – bolje ćete ga zadovoljiti 

Osim što strast koja se polako pali, duže gori i proizvodi više električnog seksa, čekanje (umesto žurenja) može doprineti boljem seksu na veoma konkretan način. U suštini, malo je verovatno da ćete imati dobar seks sa nekim čije sklonosti i želje (i telo) još ne poznajete. Čekanje vam pruža priliku da nekoga upoznate na intimnijem i emocionalnijem nivou, pre nego što uđete u fizički odnos, što je, zapravo, veoma dobra seksualna strategija. Osim toga, kada nekog bolje poznajete, opušteniji ste i ne osećate pritisak da ga impresionirate, sposobniji ste da uživate u trenutku. 

Kada malo bolje poznajete partnera, lakše ćete prevazići potencijalno neprijatne (i smešne) situacije, bićete manje zabrinuti da nešto radite pogrešno i osećate će se slobodni da tražite uputstva i postavljate pitanja. Komunikacija je jednako važna kao i tehnika. 

Više komunikacije manje narušenih granica 

Čekanje i upoznavanje smanjiće verovatnoću da nesvesno prekršite međusobne granice. Seksualni pristanak je nešto sa čim se mnogi muče i ne znaju kako o tome da razgovaraju, a to znači da bi dvoje ljudi koji se još uvek ne osećaju prijatno i opušteno jedno sa drugim, mogli da povrede granice – jedna osoba ne zna kako da traži dozvolu, a druga ne zna kako da kaže ne. 

To ne znači da se narušavanje granica nikada ne dešava među ljudima koji se dobro poznaju, ali lako je pogrešno protumačiti nečije postupke i signale, kada ste u suštini, još uvek stranci. Ovo je važno – ne bi trebalo da nastavite, osim ako niste dobili jasno da i osoba sa vama je oduševljena i entuzijastična. Ako se ponaša pasivno ili nezainteresovano, odmah prestanite i inicirajte razgovor. 

Upoznavanje sa nekim pre nego što spavate sa njim, može vas spasti od potencijalno katastrofalnog iskustva. Sve dok se vi i druga osoba ne budete osećali zaista spremno, sasvim je u redu da sačekate. 

Naslovna fotografija: instagram.com/loveandwildhearts

Brankica Milošević

Comments