Uspostavljanje prijateljskog odnosa je moćan način da se povežete sa drugom osobom, a romansa i seks mogu uslediti, bez ograničenja i bez velikih očekivanja, u opuštenoj atmosferi međusobnog poverenja. Prijatelji dele zabavna i sadržajna iskustva, slušaju jedno drugo, pružaju podršku i pomoć i upoznaju se ne idealizujući drugu osobu, već je prihvatajući onakvom kakva je.

Ne bojte se zone prijateljstva – ali ne dozvolite da vas ona ograniči

Mnogi stvore zonu prijateljstva i ostanu zaglavljeni u njoj, bojeći se da prekorače granice, jer strahuju da veza možda neće uspeti, a da će pokvariti i izgubiti prijateljstvo. Ali, prijateljstvo je moćna pokretačka snaga, koju možete da iskoristite za razvijanje bliskosti i uspostavljanje romantičnih odnosa.

Uspon prijateljstva

Prema istraživanjima, najčešći razlog za korišćenje sajtova za upoznavanje, jeste potraga za nekim ko ima slična interesovanja i vrednosti. Dakle, ljudi u osnovi traže nekog ko im je sličan, sa kim imaju dosta toga zajedničkog, sa kim mogu napredovati i razvijati se. Prijateljski odnos ima veće šanse da se razvije u ljubavni, nego što zaljubljenost (u nekog koga nismo najpre upoznali) ima da preraste u ozbiljnu ljubav. Prevelika očekivanja koja imamo, kao i nerealna procena u zaljubljenosti, mogu da pokvare odnos i donesu trajno razočaranje.

Pronalaženje prijateljstva je lakše

Jednostavnije je i lakše povezati se sa drugim osobama putem prijateljskog pristupa – manji je pritisak i manja su očekivanja. Prijateljstvo nije tako obavezujuće kao upoznavanje u cilju ostvarivanja veze. Osim toga, prijateljstvo ima potencijal širenja mreže – vaši prijatelji su vaše najbolje preporuke, a što više prijateljskih kontakata imate (sa osobama koje ne vidite kao kompatibilne partnere), to je veća mogućnost da preko njih upoznate nekog kompatibilnog.

Comments