Opšte je poznato da muškarci manje pate posle raskida, da su pre spremniji da krenu sa izlascima i upuste se u nove veze. Sa druge strane, posle duge veze, ženama je potrebno mnogo više vremena da se oporave i potrebno im je da prođe određeni period patnje.

No, nemojte se prevariti i pomisliti da to znači da su muškarci manje osetljiviji jer to uopšte nije slučaj. I muškarci i žene su u stanju da osete duboke emocije, a razlika je u tome što smo od najranijeg detinjstva vaspitavani u okviru svojih rodnih uloga.

Za muškarce to znači da moraju biti jaki, da ne pokazuju emocije, da budu “alfa mužjaci”, frajeri. A žene imaju mnogo manje problema da pokažu svoju tugu i ranjivost. Takođe, žene imaju podršku i od drugarica, gde obično provode sate i sate analizirajući vezu i šta je sve bilo pogrešno u njoj.

Treba skrenuti pažnju na to da muškarci obično nemaju takvu vrstu sistema podrške gde mogu otvoreno pričati o svojim emocijama. Kod muškaraca je to više prećutna podrška, izlasci, opijanje i “muvanje” sa drugim devojkama.

Postoji još nekoliko faktora koji utiču na to da muškarci mnogo lakše prolaze preko raskida od žena. Na primer, život devojčice je odmalena ustrojen tako da mašta o svom venčanju i postoji socijalni pritisak “da se uda i rodi decu”. Takođe, kada u to uključimo i priču o biološkom satu, žene koje izađu iz duge veze će misliti i na to da im prolazi vreme da nađu nekog sa kim će moći da zasnuju porodicu.

Comments