Maženje u posvećenim odnosima produbljuje vezu i povećava seksualno zadovoljstvo. Može se uključiti u predigru, ili se odvijati posle seksa, ali se, takođe, preporučuje i kao negujuće ponašanje, koje ne mora voditi ka intimnom odnosu. Ne vole svi da se mnogo i često maze, potrebno je da poznajete sopstvene potrebe i granice, kao i partnerove.

Kada završite radni dan, umorni ste i ispražnjeni, zagrljaj voljene osobe može biti jedna od najutešnijih i najpotrebnijih stvari. U tim trenucima osećate se voljeno, shvaćeno, zaštićeno, kao da težina sveta spada sa vaših ramena, rasterećeni ste i možete da odahnete – celo vaše biće prima poruku da je sve u redu. Ali, za razliku od zagrljaja, koji su kratki, maženje uključuje duže dodirivanje celog tela i rezervisano je za one sa kojima se osećamo bezbedno i možemo biti ranjivi. Roditelji se maze sa decom, izgrađujući snažnu relacionu i emocionalnu vezu, na primer, a maženje među romantičnim partnerima ima isti učinak, ali se razlikuje u osećanjima i senzacijama.

Ne postoji pravi način za maženje, niti određeno vreme koje treba provesti u razmenjivanju dodira i milovanja, ali neka istraživanja su pokazala da maženje među predanim parovima traje između pola sata i četrdeset minuta, tri do pet puta nedeljno. Parovi se obično maze u krevetu, pre ili posle seksa. Pritom, neki leže u „kašika“ pozi, ili u zagrljaju sa isprepletenim nogama, ili sede na kauču zagrljeni. Do sada nema istraživanja usmerenih na efekte maženja u zavisnosti od položaja, ili dužine trajanja razmene prisnosti, ali zato brojna istraživanja ukazuju na psihološke, fiziološke, relacijske i zdravstvene koristi od dodira, a maženje spada u tu grupu. Empirijska istraživanja navode glavna četiri razloga zašto bi češće trebalo da se mazite sa svojom voljenom osobom.

Maženje povećava zadovoljstvo u vezi. Parovi koji se više maze, izražavaju viši nivo zadovoljstva svojim partnerom i svojim položajem u vezi, kao i ukupnim odnosom. Istraživanje iznosi veoma važan podatak – parovi koji su povećali „dozu“ maženja, posle izvesnog vremena prijavili su povećanje zadovoljstva svojim odnosom (u poređenju sa onima koji nisu promenili svoje ponašanje).

Maženje pomaže da se zadrži fokus na partneru. Poverenje i vernost u odnosu podstiču se i održavaju maženjem. Nežni i prisni dodiri stvaraju među partnerima organsku vezu, koja se razlikuje od svih drugih koje možda mogu uspostaviti sa drugim osobama, van veze. Više maženja – veći fokus na partnera – i važnost i eksluzivnost odnosa.

Maženje oslobađa oksitocin i podstiče pozitivne emocije. Zapravo, oksitocin je poznat kao „hormon maženja“, koji se luči prilikom maženja i dodirivanja. To je prirodni ljubavni hormon, koji podstiče osećanje bliskosti – kada se mazimo, osećamo navalu emocija, bliskosti, poverenja, obožavanja i drugih pozitivnih osećanja. Iako se među parovima maženje uglavnom odvija „oko“ seksa, smatra se da ono ne spada u seksualno ponašanje.

Maženje nakon seksa koristi vašoj vezi. Trajanje i kvalitet postkoitalne naklonosti – odnosno, osećanje bliskosti i povezanosti, povećavaju i sam kvalitet seksa. Dakle, ako se više i duže mazite, imaćete bolji seks. Vreme nakon seksa veoma je važno za produbljivanje bliskosti u fizičkom, emocionalnom i psihološkom smislu. Nakon zadovoljstva i ispunjena koje su osetili tokom seksa, parovi mogu da se grle, maze i razgovaraju prisno i poverljivo, razmenjujući misli i osećanja spontano i bez zadrške. Ali, mogu i ćutati i osećati snažnu povezanost – a maženje je ključna komponenta koja ih spavaja i povećava buduće zadovoljstvo.

Imajte u vidu da ljudi imaju različite potrebe, odnosno toleranciju na fizičko izražavanje naklonosti. Neki, čak i u romantičnim vezama, mogu imati granicu po pitanju toga koliko žele da ih partner dodiruje. Jednom kada im je „rezervoar“ naklonosti pun, svako dodatno ispoljavanje fizičke naklonosti, dobronameran dodir, može im smetati. Ako maženje nije jednako željen kontakt za oboje, važno je da ustanovite gde su granice i da utvrdite koliko je kome maženja potrebno, a verovatno i da napravite neke kompromise i dogovore oko toga.

Upamtite da maženje ne mora (i ne treba) uvek da dovede do seksa, ali može biti ključno ponašanje za opšte zdravlje i dobrobit vašeg odnosa. Budite iskreni prema sebi i partneru u pogledu svojih potreba za naklonošću i svoje spremnosti da naklonost izrazite na ovaj način, da biste ostvarili zaista otvorenu komunikaciju i uživali u dobrobitima maženja.

Naslovna fotografija: instagram.com/kissesandmartini

Brankica Milošević

Comments