Možda niste uvek svesni da zapostavljate partnerku, ili ne znate kako se ona oseća i šta joj je potrebno – i jednog dana vas zgromi otkriće njenog neverstva (koje će možda i sama priznati). Zašto vam je to uradila? Pa, verovatno je imala neke od razloga koje navode psiholozi, a kojih možda ni sama nije bila svesna.

Nedostatak emocionalne povezanosti

Razlog broj jedan, saglasni su psiholozi, terapeuti i ostali stručnjaci za odnose, jeste taj što u odnosu nisu zadovoljene ženine emocionalne potrebe. Ona se može osećati sama, nesrećna i zanemarena, što je može navesti da traži utehu u nekome ko joj nudi malo topline, iako voli svog partnera. Prosto ne može emotivno da mu priđe, oseća da je hladan, distanciran i nezaintresovan i to je čini nesrećnom. Emocionalna povezanost je osnova zadovoljstva u svakoj vezi i ona se ne može nadoknaditi dobrim seksom, udobnostima i vernošću. Žene žude za pažnjom, podrškom, ljubavlju, brigom i kada ove potrebe ostanu nezadovoljene, osećaju se frustrirano, ljute su i ogorčene, kažu psiholozi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by nicole ashley ⋒ (@nicoleashley)

Zašto ovo pitanje više pogađa žene nego muškarce? Odgovor je da one više vrednuju ovaj aspekt odnosa, dok se muškarci usredsređuju na fizički aspekt odnosa i zadovoljavanje potreba (seks, hrana, udobnost), ne osećajući da ih nedostatak emocionalne vezanosti i komunikacije remeti, ili uopšte ne primećujući da su ovi aspekti veze odsutni.

Ipak, mnogi su razlozi i varijante reakcija i ponašanja koje dovode do neverstva i mogu spadati u kategoriju nedostataka povezanosti i komunikacije. Istraživanja sprovedena pre nekoliko godina, otkriveno je osam primarnih razloga – ljutnja i osveta (moj partner je bio neveran); samopoštovanje (želela sam da se zbog nekog osećam dobro); nizak nivo posvećenosti (svako od nas živi svoj život); jednokratni situacioni faktori (pijanstvo, prilika na putovanju, mogućnost da se desi nešto uzbudljivo što neće biti otkriveno); zanemarivanje (njega ne zanima šta ja želim); požuda (druga osoba je neodoljiva); potreba za raznolikošću (ušla sam u ovu vezu bez ikakvog iskustva); nedostatak seksa, kao i nedostatak ljubavi u primarnoj vezi.

Istraživanje je pokazalo da žene, kada se upuštaju u prevaru, imaju duže afere, zapravo, imaju paralelnu vezu i da su velike šanse da neće izdržati stres dvostrukog života i da će svojim partnerima priznati aferu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by nicole ashley ⋒ (@nicoleashley)

Dakle, ako u vašem odnosu postoji problem sa komunikacijom i emocionalnom povezanošću (ili bilo koji od navedenih faktora) – a to ćete ustanoviti ako se probudite i uključite, umesto da samo budete prisutni, odnosno, ako posmatrate i razmišljate o potrebama svoje partnerke – trebalo bi da pre svega popravite komunikaciju i da razgovarate sa partnerkom. Ako ne znate šta ona misli i oseća, pitajte je, ohrabrite je tako što ćete izneti šta vi mislite i osećate. Nemojte pretpostavljati da je sve u redu i da znate kako treba sa njom da postupate, jer su mnogi muškarci doživeli razbijanje ovih predrasuda o sopstveni ego. Saznajte kako vaša partnerka želi da brinete o njoj, šta joj najviše znači i kako to da joj pružite. Samo vaše interesovanje za ovaj aspekt odnosa, vaš napor da pristupite dubljoj komunikaciji i preuzmete više emocionalne odgovornosti vašoj partnerki će mnogo značiti i biće vam zahvalna.

Ali, ponekad je komunikacioni i emocionalni jaz suviše veliki da biste ga zajedno premostili, koliko god da ste voljni da spasavate svoj odnos. Ako je kod vas takav slučaj, razmislite o pronalaženju terapeuta za parove. Terapija vam može obezbediti neutralan prostor za komunikaciju i naučiti vas da koristite komunikacione alate za efikasno saopštavanje svojih želja i potreba i prihvatanje želja i potreba partnera.

Naslovna fotografija: instagram.com/nicoleashley

Brankica Milošević

Comments