Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Devojke

Zašto ženi ne treba da pomažeš, nego treba da učestvuješ

1/2

Koncept “pomaganja” u kući i oko deteta u partnerskim odnosima mora da pretrpi žestoke korekcije, jer će inače ostati slaba tačka i izvor nesporazuma i svađa među parovima.

Muškarcima svi preporučuju da pomažu svojim suprugama oko kućnih poslova, da pomažu oko deteta, a to znači da učine koliko mogu da ženi olakšaju život, odnosno, nošenje gomile neprijatnih obaveza. Ova preporuka podrazumeva da prihvatamo da je normalno da žene nose veći deo tereta svih porodičnih obaveza i poslova i da se slažemo sa tim da muškarac ima sporednu ulogu pomagača, umesto da bude aktivan učesnik.

Zašto je tak koncept nekonstruktivan, škripav i sklon padu – i urušavanju odnosa usput?
Vidiš, ako zauzmeš taj udoban položaj pomoćnika, to znači da nisi stvarno odgovoran ni za šta. Onaj ko pomaže, čeka da mu se kaže šta da radi. Prima uputstva, odrađuje ono što se od njega traži i mirna mu je glava. Ne mora uopšte da bude uključen i da razmišlja. Kad pomažeš, onda tom aktivnošću upravlja tvoj automatski pilot, a ne tvoj mozak. Možeš da budeš potpuno odsutan i da obavljaš dosadne poslove koje ti je žena odredila i da se posle pitaš zašto i dalje nije zadovoljna, zašto je ponekad cinična, ponekad očajna, zašto ne ceni tvoju pomoć? Zar ne radiš ono što ti kaže?

Ali baš zbog toga. Radiš. Ali ona ne može u potpunosti da se osloni na to što ti radiš, jer svaki put mora ponovo da ti kaže da uradiš ono što si već radio i verovatno i da ti objasni kako. Znaš li kako se oseća žena koja te je poslala u nabavku, ili da prošetaš dete u kolicima, ili je otišla da se nađe sa drugaricama dok ti spremaš večeru i ribaš kupatilo, kad je zoveš dvesta puta da pitaš za uputstva? Kao da ima posla sa robotom. Kome su ugradili veštačku inteligenciju kretena.

Ona oseća da ti nisi stvarno u tome – da ne misliš da to što radiš ima stvarno neke veze sa tobom, nego si prosto dobar momak, pa hoćeš da joj pomogneš, da joj olakšaš život, malo. I to je izluđuje, iako možda nije svesna da je koncept ono što joj ide na živce, a ne ti. Odnosno, verovatno oboje toga uopšte niste svesni, ako vam se dešavaju kratki spojevi na ovom nivou.

Wannabe TV

Editors choice