Trikovi u nezi koji su potrebni svakom muškarcu

Dobrobiti koje donosi muzika

Šta sve možete pojesti za 30 dolara u različitim zemljama?

Tajne dobrog + urbanog stila za muškarce koji nemaju mnogo vremena za to

9 autfita koji nikada neće izaći iz mode

Recept: Hrskava piletina iz rerne

8 istaknutih ikona muškog stila

Mitovi o alkoholu u koje ne treba da veruješ

Krigla kolač – specijalitet za pravog muškarca

Pravilna nega za svaki tip kože

Ovo su beauty rutine poznatih muškaraca

Letnji komadi koje možeš da nosiš i tokom jeseni

Ličnosti koje su najviše uzdrmale svet (2. deo)

Najluđe fobije – strahovi od najneverovatnijih stvari

Izoštri svoj pogled na ženski svet, jer, ovo su predrasude

Prava čaša za vino na prazničnoj trpezi

Prava čaša za vino na prazničnoj trpezi

Telo čaše (balon) može biti različitog oblika i zapremine, pa se tako čaše za bela vina još više sužavaju prema vrhu, za razliku od onih za crvena vina, koje su šire i imaju veću zapreminu. Razlog manje zapremine čaše za belo vino je što se bela vina piju hladnija i ovako se mogu popiti manje količine pre nego što se vino zagreje. Naglašenije sužavanje prema vrhu, pored toga što omogućava koncentraciju mirisa, takođe ograničava dodir plemenite tečnosti sa kiseonikom i sprečava prekomernu oksidaciju.

Čaše za penušava vina (šampanjac) imaju dva oblika – dugačka i uska i plitka i široka. Za ovu drugu formu, plitku i ovalnu, koja se manje koristi, priča kaže da je prvi put napravljena prema voštanom kalupu za koji su model bile grudi Marije Antoanete. Penušavo vino ipak bolje zadržava svojstva u uskoj čaši, jer sporije gubi mehuriće.

Sve što treba da znate o temperaturi vina, jeste da – što je vino svetlije, služi se hladnije. Bela vina se služe na temperaturi od 8 do 12 stepeni, a penušava bela vina treba da budu rashlađena na temperaturu od 6 do 8 stepeni. Roze i jača suva bela vena treba da imaju od ne manje od 8 i ne više od 14 stepeni, a ovu temperaturu, od 14 stepeni, treba da imaju i svetlo crvena vina. Tamno crvena vina zahtevaju najvišu temperaturu, od 15 do 19 stepeni.

Pravila služenja vina nalažu da se čaše nikada ne pune do vrha – belo vino treba da ispunjava malo više, a crveno i crno manje od pola čaše. Izuzetak su penušava vina koja se sipaju skoro do ruba čaše.

chuttersnap 461235 Prava čaša za vino na prazničnoj trpezi

Brankica Milošević

Wannabe TV

Editors choice