Trikovi u nezi koji su potrebni svakom muškarcu

Dobrobiti koje donosi muzika

Šta sve možete pojesti za 30 dolara u različitim zemljama?

Tajne dobrog + urbanog stila za muškarce koji nemaju mnogo vremena za to

9 autfita koji nikada neće izaći iz mode

Recept: Hrskava piletina iz rerne

8 istaknutih ikona muškog stila

Mitovi o alkoholu u koje ne treba da veruješ

Krigla kolač – specijalitet za pravog muškarca

Pravilna nega za svaki tip kože

Ovo su beauty rutine poznatih muškaraca

Letnji komadi koje možeš da nosiš i tokom jeseni

Ličnosti koje su najviše uzdrmale svet (2. deo)

Najluđe fobije – strahovi od najneverovatnijih stvari

Izoštri svoj pogled na ženski svet, jer, ovo su predrasude

Zapanjujuće činjenice o Vikinzima

Zapanjujuće činjenice o Vikinzima

2/3

Vikinzi su posebnu pažnju posvećivali održavanju lične higijene

Ljudi su imali čudne stavove o higijeni nekada. Englezi su smatrali da su Vikinzi prljavi varvari, a engleski kralj Henri IV morao je da naredi svojim vitezovima da se okupaju barem jednom u životu. Za tadašnje pojmove, Vikinzi su zapravo bili pravi čistunci – kupali su se čak jednom nedeljno i bili su jedan od najčistijih naroda u poređenju sa svojim evropskim savremenicima.

Arheološka iskopavanja otkrila su da su Vikinzi koristili i pincete, britve, češljeve i štapiće za uši, napravljene od životinjskih kostiju i rogova. Pored redovnog sedmičnog kupanja, često su posećivali prirodne termalne izvore u kojima su se dodatno kupali. I – ratnici su uvek oblačili čistu odeću kad su kretali u svoje pljačkaške pohode.

Vikinzi su poštovali svoje žene

U doba Vikinga, žene u Evropi su najblaže rečeno, bile potlačene. U desetom veku, za samo nekoliko žena se moglo reći da imaju moć, ali i one su je stekle putem svojih očeva, muževa, sinova i unuka. Vrednost žena kraljevske porodice bila je određena vrlo jednostavno – one služe za rađanje nasednika, i kao pioni u političkim manipulacijama, za zadobijanje novih saveznika putem braka.

Vikinzi su se, međutim, prema ženama odnosili potpuno drugačije – iako se naziv Viking uglavnom odnosio na muškarce, to ne znači da u njihovim pljačkaškim pohodima nisu učestvovale i žene. One su bile, ukoliko su to htele, učesnice u osvajanjima i putovale su svetom zajedno sa svojim muškarcima.

Kada su njihovi muževi bili odsutni ili mrtvi, žene su imale potpunu vlast nad imovinom, a čak postoje dokazi o tome da su vikinške žene mogle da žive i potpuno samostalno baveći se trgovinom (što je bilo nezamislivo u ostatku srednjovekovne Evrope). Nakon smrti muža, celo imanje bi prešlo u vlasništvo supruge, a mnoge od njih su na osnovu ovoga postale jako uticajne u društvu.

Pored svih prava koje su uživale, žene su tada mogle bez ikakvih problema i posledica da traže razvod braka, a postoje i istorijski dokazi o tome da su žene ponekad svojim neaktivnim muževima pretile razvodom, koji se uvek rešavao u korist žene, financijski gledano. Uopšte, Vikinzi su bili veoma slobodoumni i demokratski nastrojeni, iako su smatrani paganskim divljacima.

Okupljali su se na sastancima da ravnopravno raspravljaju o pravnim i sudskim poslovima, glasali su o dodeli zemljišta, usaglašavali se oko izricanja kazni za najteže zločine.

"Do you not believe in fate?" -Porunn #Vikings

A post shared by VIKINGS (@historyvikings) on

Wannabe TV

Editors choice