Istoriju pišu ljudi opisujući događaje. Nije mali broj onih koji kažu da je istorija trač nauka jer je pišu pobednici, a dopunjuju je i ispravljaju poraženi. Razvoj ljudskog roda može se posmatrati sa nebrojeno mnogo aspekata, a kada zanemarino velike ratove, tehnološka i kulturološka dostignuća, ostaju nam one obične i svakodnevne sitnice koje ponekad mogu bolje i kompleksnije da oslikaju razvoj čovečanstva.

Svi znamo da na našoj planeti najviše mesta zauzima voda, isti je slučaj i sa našim telom. Žeđ je smrtonosnija od gladi, a za naš opstanak jedino je važnije disanje. Samo šest pića obeležila su tok svetskih zbivanja. Prva tri u svom sastavu imaju alkohol a ostala pića kofein.

Pivo

pivotext Šest pića koja su menjala svet

Pivo je nastalo u Mesopotamiji i Egiptu. Poznato je i kao piće iz kamenog doba. Nastanak piva kao napitka uslovila je kultura uzgajanja žitarica i dostupnost pijaće vode, jer je tada uslov za gradnju naselja bila blizina vodi. Prvobitno pivo bilo je gusto i mutno, u sebi je sadržalo i komadiće žitarica, iako napitak više je korišćeno kao hrana pa je nazivano i “tečni hleb”. Potreba za proizvodnjom piva razvila je bavljenje ratarstvom, dok je potreba za njegovim čuvanjem uslovila razvoj grnčarstva.