Svako ima u svom iskustvu stanje pijanstva (i teškog pijanstva) i mamurluk od koga se oporavljao po nekoliko dana, ali imamo i iskustva o prijatnom dejstvu alkohola, kad smo popili taman koliko da se opustimo, a ne preteramo i proveli se najbolje na svetu. Alkohol nije zlo, ali alkoholizam jeste, kao uostalom i svaka druga zloupotreba, a ovo su neke istine o njegovom dejstvu.

Uticaj na koordinaciju

To ste znali – alkohol jako utiče na koordinaciju, kao i na brzinu reakcija. U jednom istraživanju, učesnici su imali zadatak da pritiskaju dugmad na velikoj ploči, svaki put kad čuju zvuk određenog dugmeta. Počeli su trezni, ali nakon samo nekoliko čašica više nisu bili u stanju da ispune zadatak.

Nisu mogli da odrede odakle dolazi zvuk, pritiskali su pogrešne dugmiće i nisu stizali da ih pritisnu dok zvuk traje. Multitasking je inače zahtevan, ali u pripitom i pijanom stanju je nemoguć, a u testu se radilo samo o koordinaciji zvuka i pokreta. Dakle, sada je potpuno jasno zašto najveći broj saobraćajnih nezgoda uzrokuju ljudi pod dejstvom alkohola.

Comments