U suštini, to radi aparat – ali postoje male tajne velikih majstora o tome kako da espresso bude savršen. A ako imaš goste, kojima želiš da priuštitš zadovoljstvo svog umeća i poslužiš im najbolji espresso koji su ikada probali, evo i nekoliko istorijskih informacija, koje možeš ležerno da plasiraš, služeći espresso.

Iako se pojam espressa vezuje za Italiju, prvi kafe-aparati bili su napravljeni u Francuskoj. Ipak, Italijani su ti koji su proslavili espresso širom sveta i učinili prestižnim konzumiranje ovog napitka. Espresso se pije nešto duže od veka – počeci datiraju krajem 19. i početkom 20. veka, a osim što je danas to napitak koji se služi u svakom kafiću i restoranu, aparat za espreso je u domaćinstivam rasprostranjen barem kao i mikrotalasna pećnica.

Najvažnija za ukus i aromu je vrsta kafe, koja se koristi za espresso. To je obično mešavina Arabike i Robuste, a ponekad je samo jedna ili druga vrsta. Ko voli kiselkastu aromu espressa, želeće da ovaj napitak bude napravljen od Arabike. Robusta ima blaži ukus i nešto je slabijeg kvaliteta, pa se u mešavini koristi da ublaži jačinu i aromu Arabike, odnosno, da izbalansira ukus.

espresso 1 Kako da napraviš savršen espresso

Savršen espresso napravićete sledećim postupkom:

Aparat za kafu uključite na određenu temperaturu. U dozer stavite kafu koju koristite – potrebna količina je od 5 do 7 grama, a to je vrhom puna kafena kašičica. Dozer dobro pritegnite.

Najveći trik je u šoljici. Ona treba da bude keramička, debelih zidova i zagrejana. Keramika će zadržati temperaturu i napitak se neće brzo ohladiti. Ako pustite da tečnost iz aparata curi u hladnu šoljicu, espresso će se brzo hladiti i na kraju ispasti mlak i neće razviti svoju punu aromu.

Sledeći stručni potez je način sipanja, odnosno nameštanja šoljice ispod aparata – kafa treba da curi niz zidove šoljice, kako bi se stvorila ona bogata pena, odlika dobrog espressa. Šoljica se puni do tri četvrtine zapremine, a zatim se espresso služi uz dodatak šećera, mleka, cimeta, ili nekog drugog dodatka, po ukusu. Prijatno!

Fotografije: unsplash.com

Brankica Milošević

Comments