Dva u jednom – koktel sa žestokim pićem i kafom prodrmaće vam nervni sistem i neverovatno prijati vašem čulu ukusa. Donosimo vam recepte za tri koktela.

Najpoznatiji koktel sa kafom je irska kafa – piće koje je nastalo četrdesetih godina u Irskoj, a posle rata je postalo popularno i u Americi. Hladni dani dolaze, a irska kafa će vas dvostruko zagrejati.

Za pripremanje irske kafe treba vam:

50 ml umućene slatke pavlake

2 kašičice braon šećera

50 ml viskija (najbolje irskog)

150 do 200 ml sveže skuvane crne (filter) kafe

oraščić

Ove sastojke ćete tako što ćete najpre pripremiti zagrejanu staklenu čašu u kojoj ćete poslužiti koktel – čašu ćete zagrejati vrlo jednostavno, sipanjem vruće vode, koju ćete ostaviti da stoji u čaši.

Kad se čaša zagreje, prospite vodu i sipajte šećer, zatim nalijte viski, pa tek onda kafu i mešajte da bi se šećer rastopio. Na kraju sipajte šlag od pavlake, koji ne treba da bude umućen gusto, kao za voćni kup, nego gotovo tečno. Pospite odozgo mleveni oraščić i uživajte.

kokteli sa kafom 1 Najukusniji kokteli sa kafom

Pored irskog pronalaska, tu je odmah i ruski (nije zaista ruski, ali o poreklu se toliko spekulište, da se već ispredaju i legende) – koktel White Russian pravi se od vodke, likera od kafe i mleka (može i pavlaka). Koktel je dostigao svetsku popularnost, kao omiljeno piće glavnog junaka kultnog filma “Big Lebowski”.

Za ovaj žestoki koktel, potrebna vam je vodka, kalua, slatka pavlaka (ili mleko) i led. Priprema se tako što prvo nađete neku starinsku čašu od debelog stakla u koju stavite nekoliko kocki leda. Preko leda sipajte 5 centilitara vodke, zatim 2 cl kalue (liker od kafe – ako ne nađete taj, “Kahlua” uzmite bilo koji drugi) i na kraju 3 centilitara retko umućene slatke pavlake, ili mleka. Iskusni kažu da svaki sastojak treba da bude u dozi od tri centilitara, ali vi možete staviti svega po pet, ili nečega više ili manje, po ukusu. Prvo isprobajte recept, a onda ga prilagođavajte, dok ne postignete ukus koji vam se najviše dopada.

kokteli sa kafom 2 1 Najukusniji kokteli sa kafom

Beli Rus, ima mlađeg crnog brata – Black Russian koktel, koji je nastao u Briselu krajem četrdesetih, gde ga je jedan belgijski barmen smućkao u čast američkog ambasadora i dao mu rusko ime. Ultra-nacionalni koktel ima nekoliko recepata, ali razlika je uglavnom u količini, odnosno dozi. Kao i kod belog brata, doze možete prilagoditi svom ukusu.

Ovaj koktel ima samo dva sastojka – vodku i liker od kafe. Sipajte u šejker 50 mililitara vodke i 20 mililitara likera od kafe (Kahlua) i dobro promućkajte, a zatim sipajte u čašu sa ledom.

Naravno, koktele sa kafom nećete piti umesto kafe, nego ćete ih praviti posebnim gostima, ili ćete sami uživati u njima, najbolje samo vikendom. Čašica, dve žestokog pića deluje vrlo benigno, ali pomešana sa šećerom i pitka zbog ukusa kafe, mogu da vam na prevaru “odseku” kolena i uspore vam funkcionisanje. Ne zaboravite da kokteli najbrže “hvataju”, čak i oni sa kafom.

Fotografije: unsplash.com

Brankica Milošević

Comments