Pozovi damu na mohito u koktel-bar i uz osvežavajuće piće ispričaj joj ponešto zanimljivo, vezano za nastanak i popularnost ovog osvežavajućeg letnjeg pića. I još bolje – nauči da napraviš fantastičan osvežavajući mohito i posluži ga gošći pod suncobranom na terasi svog stana – romantična atmosfera, leto i kokteli, to odlično ide zajedno.

Mohito je kubansko piće, pa iako važi za laki koktel (citrusi i nana mu daju osvežavajući ukus), ne zaboravi da je to opasno lako piće – lako je popiti nekoliko koktela zaredom, jer su veoma pitki i osvežavajući, ali nije lako odrediti kada si prešao granicu i neprilično se napio. Dakle, ako misliš da šarmiraš neku damu uz mohito, pijuckajte ga lagano i ne više od dve čaše. Dok pijuckate, možeš da joj ispričaš to o “opasno lakom piću” – rum u koktelu je kao pesnica na opruzi u šaljivoj kutiji, samo čeka da iskoči i udari te u glavu.

Za popularnost ovog koktela uveliko je zaslužan čuveni pisac Ernest Hemingvej, koji je otkrio mohito u kubanskom baru Le Bodeguita del medio. I taj bar je postao institucija – tamo idu oni koji žele da okuse autentičan mohito.

Naravno, koktel je nastao mnogo pre Hemingvejevog otkrića, datira iz 1600-tih godina, kada je korišćen kao lek. Mornari su koristili grub oblik koktela za lečenje skorbuta i dizenterije. Savremeni mohito sadrži pet glavnih sastojaka – rum, šećer, sok od limete, kiselu vodu i mentu, a ima mnogo načina da eksperimentišete sa klasičnim receptom i dodate različite ukuse.

mojito 1 Oduševi je: Letnji šarm savršenog mohita

Mohito se uglavnom pravi sa belim rumom, ali koristi se i tamni, a oni koji smatraju pravljenje koktela umetnošću, upućuju na suptilne razlike. Kokteli kao što su mohito i daikiri treba da budu osvežavajući, balansiranog ukusa, zato je beli rum idealan. Raspravu produbljuju oni koji tvrde da je beli rum odličan za početnike, ali da treba isprobati i varijante sa tamnim rumom, koji koktelu daje jače i oporiji ukus, a i dozvoljava jače dodatke. Osvežavajući ukus mente bi trebalo da “pokriva” ukus alkohola, tako da ga gotovo ne osetite. Postoje različite vrste ruma, koje će dati različitu dubinu i šmek vašem mohitu – otkrijte koji je vaš omiljeni ukus i kad počnete da eksperimentišete, najpre isprobajte različite vrste ruma. Zlatni rum, rum sa ukusom kokosa, rum sa dodatkom džina i sirovog šećera…

Dakle, evo osnovnog recepta za mohito:

5 do 6 centilitra ruma

2,5 centirlitara soka od limete

2 centilitra šećernog sirupa

6 do 8 listova mente

kisela voda

kocke leda, ili usitnjen led

Prijatno! I ne zaboravite skriveni udarac ovog lakog pića – ne preterujte.

Fotografije: unsplash.com

Brankica Milošević

Comments