Najveće želje savremenog (mladog) sveta

Kako da upotrebiš bes kao pogonsko gorivo

Zašto vam uspeh izmiče

Miodrag Majić, autor romana “Deca zla”: Izvesno je da ćemo u dogledno vreme imati i igranu seriju po motivima ovog romana

Kad “prebaciš” iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti

Ghosting, stop: Šta možeš da kažeš, umesto da samo nestaneš

Uznemirujuće stvari koje nikada nisi ni želeo da znaš o ženama

Rečenica kojom ćeš zavesti svaki znak u horoskopu

Uvidi koje treba da uvedeš u praksu do tridesete

Glavni izvori stresa + kako da njima upravljaš

Kako da podstakneš svoju kreativnost

Životne lekcije (koje se stalno zaboravljaju)

Jednostavna pravila za uspešan život

Šta se dešava sa tvojim telom kad previše spavaš

Čemu ti služi meditacija

Prava čaša za vino na prazničnoj trpezi

Prava čaša za vino na prazničnoj trpezi

Telo čaše (balon) može biti različitog oblika i zapremine, pa se tako čaše za bela vina još više sužavaju prema vrhu, za razliku od onih za crvena vina, koje su šire i imaju veću zapreminu. Razlog manje zapremine čaše za belo vino je što se bela vina piju hladnija i ovako se mogu popiti manje količine pre nego što se vino zagreje. Naglašenije sužavanje prema vrhu, pored toga što omogućava koncentraciju mirisa, takođe ograničava dodir plemenite tečnosti sa kiseonikom i sprečava prekomernu oksidaciju.

Čaše za penušava vina (šampanjac) imaju dva oblika – dugačka i uska i plitka i široka. Za ovu drugu formu, plitku i ovalnu, koja se manje koristi, priča kaže da je prvi put napravljena prema voštanom kalupu za koji su model bile grudi Marije Antoanete. Penušavo vino ipak bolje zadržava svojstva u uskoj čaši, jer sporije gubi mehuriće.

Sve što treba da znate o temperaturi vina, jeste da – što je vino svetlije, služi se hladnije. Bela vina se služe na temperaturi od 8 do 12 stepeni, a penušava bela vina treba da budu rashlađena na temperaturu od 6 do 8 stepeni. Roze i jača suva bela vena treba da imaju od ne manje od 8 i ne više od 14 stepeni, a ovu temperaturu, od 14 stepeni, treba da imaju i svetlo crvena vina. Tamno crvena vina zahtevaju najvišu temperaturu, od 15 do 19 stepeni.

Pravila služenja vina nalažu da se čaše nikada ne pune do vrha – belo vino treba da ispunjava malo više, a crveno i crno manje od pola čaše. Izuzetak su penušava vina koja se sipaju skoro do ruba čaše.

chuttersnap 461235 Prava čaša za vino na prazničnoj trpezi

Brankica Milošević

Wannabe TV

Editors choice