Prolećna sezona predstavlja period idealan za ispijanje koktela na otvorenim terasama, pod zracima sunca koji još nisu počeli da peku. Prizori, mirisi i ukusi proleća oživljavaju nas i podižu nam raspoloženje – dani su duži i svetlost je svuda, a prolećni kokteli koje možete lako napraviti kod kuće, takođe su prozračni i osvežavajući.

Prozračni i ukusni prolećni kokteli

Klasičan Mohito

Mohito je preporučljiv u svako doba godine, ali svežina nane, limete i limunovog soka čine ga posebno prijatnim kada vreme počne da se menja. Mohito je podstaknut belim rumom, ali je izbalansiran sa malo sode i slatkog sirupa.

Tropska sangrija

Da bi prolećni kokteli sa tropskim voćem uspešno zamenili čašu vina, koju volite da popijete uz ručak – pripremite tropsku sangriju. Ovo piće nema visok sadržaj alkohola, odnosno, sadrži jednu bocu belog vina i prepuno je aromatičnog svežeg voća. Preporučujemo tropsko voće, kao što su citrusi, kivi, ananas, papaja, koji dodaju sladak ukus ovom piću. Pripremite sangriju u bokalu, za sva predstojeća prolećna druženja i okupljanja.

Tradicionalni Garibaldi

Koktel Garibaldi nosi ime italijanskog revolucionarnog vođe iz 19. veka, a italijanski šmek je uvek inspirativan i uzbudljv. Garibaldi je, u suštini, svež sok od pomorandže pomešan sa kamparijem, gorko-slatkim italijanskim aperitivom crvene boje. Ovo piće je klasična kombinacija gorkog i slatkog, koja je lagana i osvežavajuća i predstavlja pravi užitak nakon dugog prolećnog dana koji je obilovao aktivnostima.

Pročitajte i ovo: Kokteli za odabrano društvo: Tequila sunrise i B52

Klasični Ranch Water 

Ranch Water je lakša i više osvežavajuća verzija margarite, koja je već jedan od najznačajnih koktela sezone toplog vremena. Ključ je u Topo Chico mineralnoj vodi, za savršenu količinu mehurića pomešanih sa belom tekilom i svežim sokom od limete – i to je sve što vam je potrebno da uživate u golicavom osveženju koje donosi nalet energije u vaše telo.

Green Ghost

Zvuči kao naziv pića za Noć veštica, ali to je zapravo klasičan citrusni koktel, koji odiše duhom proleća, zelenila i svežine. Jednostavno piće na bazi džina i zelenog šartreza (biljnog likera) koja dodaje zemljani element. Džin i šartrez pomešajte sa malo svežeg soka od limete i dobićete malo zeleno piće, koje zadaje moćan udarac – u bilo koje doba godine.

Miruvor koktel inspirsan Gospodarom prstenova

Nije samo za superfanove filmske trilogije, već i za svakog ko želi da se oseća vilenjački. Ovo izmišljeno piće dobija svoj bajkoviti efekat od biljnog džina i likera od zove. Da bismo upotpunili cvetni kvalitet pića, dodajemo med i sveže ceđeni limunov sok. Krajnji rezulat je lagani prolećni koktel koji osvežava kao bistra voda iz Rivendala.

Pročitajte i ovo: Kako da napraviš čuveni koktel Martini Dry

Klasični Gimlet

Gimlet je jedan od klasičnih koktela čiji je osvežavajući kvalitet možda nedovoljno cenje. Tradicionalno se pravi sa džinom, ali prave se i varijatne sa votkom. Pored suvog džina, drugi važan sastojak je limeta koja dodaje kiselkast ukus, zbog koga ovo piće podseća na prolećni dan. Džin i sok od limete pomešajte sa jednostavnim slatkim sirupom, da dobijete ukusan i pitak koktel.

Začinjena Margarita

Prolećni kokteli upotpunjeni su klasičnom margaritom sa začinima, koji dodaju pikantan ukus. Sveži hlapenjo uz sok od limete, sa belom tekilom, likerom od pomorandže i nektarom od agave poslužen u čaši obrubljenoj solju sa malo ljute paprike, donosi ekspoloziju ukusa i dobrog raspoloženja.

Votka sa komadima lubenice

Voće i alkohol daju rajsku kombinaciju svežine i zanosa – pomešajte votku sa sokom od lubenice i ukrasite kriškom u obliku šiljka i dobićete nebeski osećaj lakoće i svežine.

Naslovna fotografija: unsplash.com

Đorđe Đoković

Comments