Beograd je postao prestonica viskija, bar na nekoliko meseci! Kako? Tako što je dobio svoj prvi Muzej viskija & bar na Dorćolu, u Ulici Kneginje Ljubice 21. 

Na otvaranju muzeja, 7. jula, bili su i brojni ljubitelji i poznavaoci viskija, poznate ličnosti Dejan Cukuć, Marko i Milica Kon, Branislav Tomašević, Marina Ćosić, Aleksandar Srećković-Kubura, mnogobrojni blogeri i mediji koji su uživali u letnjem ambijentu preuređene kuće iz davne 1888. godine u dobrim zvucima beogradskog benda Girls, Boys and Toys. 

Saznajte probajte uzivajte otvoren prvi Muzej viskija u Beogradu 3 Saznajte, probajte, uživajte   otvoren prvi Muzej viskija u Beogradu

Od 8. jula, svaki posetilac će imati mogućnost da u okviru organizovanih tura proba dva ukusa viskija, uz različite čulne senzacije u toku probe. Cena ulaznice je 500 dinara, a posetioci mogu da budu samo punoletna lica. Ulaznice se kupuju u shopu koji ima i ekskluzivnu ponudu majica, dukseva i drugih poklona. Radno vreme muzeja i shopa je od 12 do 20h, s tim da ture počinju na svakih sat vremena od 13h.

Po prvi put van Irske, posetioci ovog nesvakidašnjeg muzeja imaju priliku da dožive deo ture iz čuvene Jameson destilerije u dablinskom Bow Streetu koja je jedna od najpoznatijih u svetu. Kroz neponovljivu turu, stručni vodiči predstavljaju istoriju viskija od Mesopotamije do današnjih dana, kao i proces proizvodnje viskija, a prema tradiciji čuvene irske destilerije. U okviru muzeja nalazi se i 3D model tri bakarna kazana (potstila) koji zajedno predstavljaju jedinstveni proces trostruke destilacije, po kome je irski viski poznat širom sveta. 

Saznajte probajte uzivajte otvoren prvi Muzej viskija u Beogradu 2 Saznajte, probajte, uživajte   otvoren prvi Muzej viskija u Beogradu

Pored posete muzeju, posetioci će u posebno dizajniranom muzejskom baru moći da probaju 25 različitih vrsta viskija koji će se služiti na pravi način za puno uživanje u čašici od 0,05l. Za sve one koji do sada nisu probali koktele od viskija sada imaju mogućnost da to urade u bašti ili lounge delu bara koji radi do ponoći i vikendom do 01h. 

Muzej viskija poziva sve punoletne goste iz cele zemlje da prošire krug svojih znanja i prijateljstava u narednih pet meseci, jer je otvoren samo do 1. decembra. U ovom periodu biće organizovani nastupi DJ-eva kao i žive svirke, koktel večeri, radionice irskog plesa, kao i specijalne noćne ture sa celebrity vodičima… 

Istorija

Reč viski potiče od starog irskog izraza uisce beatha, što znači „voda života”. Predstavlja kategoriju žestokih alkoholnih pića, koja nastaju destilacijom žitarica i čuvaju se u buradima ili bačvama napravljenim od hrastovog drveta. Najčešće se pravi od ječma, raži, ovsa, kukuruza, pšenice, a najpopularniji viski potiče iz Irske, Škotske i Sjedinjenih Američkih Država.  

Saznajte probajte uzivajte otvoren prvi Muzej viskija u Beogradu 1 Saznajte, probajte, uživajte   otvoren prvi Muzej viskija u Beogradu

Irski viski je pitak i mek i odležava u hrastovom buretu minimum tri godine, a četiri od pet glavnih marki irskog viskija proizvodi se u Jameson destileriji Midlton. Originalni Irski viski se destiluje u tri kazana (tzv. potstila) i nema karakterističnu aromu. Američki viski u buradima starim značajno kraće i sadrži 51% kukuruza. Poslednjih decenija viski se vraća na puteve stare slave širom sveta, zahvaljujući standardizaciji proizvodnje, ali i inoviranju tradicionalne tehnologije kao što rade u Japanu.

Comments