Najveće želje savremenog (mladog) sveta

Kako da upotrebiš bes kao pogonsko gorivo

Zašto vam uspeh izmiče

Miodrag Majić, autor romana “Deca zla”: Izvesno je da ćemo u dogledno vreme imati i igranu seriju po motivima ovog romana

Kad “prebaciš” iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti

Ghosting, stop: Šta možeš da kažeš, umesto da samo nestaneš

Uznemirujuće stvari koje nikada nisi ni želeo da znaš o ženama

Rečenica kojom ćeš zavesti svaki znak u horoskopu

Uvidi koje treba da uvedeš u praksu do tridesete

Glavni izvori stresa + kako da njima upravljaš

Kako da podstakneš svoju kreativnost

Životne lekcije (koje se stalno zaboravljaju)

Jednostavna pravila za uspešan život

Šta se dešava sa tvojim telom kad previše spavaš

Čemu ti služi meditacija

Šta znaš o ispijanju vina?

Šta znaš o ispijanju vina?

Nećeš postati stručnjak za vina ako popiješ koju čašu tu i tamo. O vinima znaš da postoji belo i crno, eventualno si čuo za roze, ali to ne piješ, jer zvuči previše gej i tu se tvoje znanje završava.

Bambus, to je kad pomešaš ono vino koje si dobio za slavu sa koka-kolom, a Nameštaj, to je kad ti u bifeu konobar donese bokalče kisele i bokalče bele Smederevke, pa mešaš dok se ne obeznaniš.

Međutim, ako želiš da smuvaš finu damu, moraš malo da se foliraš, bar na početku. Žene vole kada bar deluje kao da se muškarac trudi oko njih i kad deluje tako pametno, kao neko od koga mogu mnogo da nauče…

Zato upamti ove izraze: aroma, tanin, buket. Nauči da držiš čašu i razaznaješ ukuse, kao i uz koje jelo treba da odabereš koje vino.

Za početak, trebalo bi da znaš, da se vino služi na različitim temperaturama. Crno se pije kada ima 20-25 stepeni, dok se roze pije kada ima između 7 i 13 stepeni. Belo vino i šampanjac treba ohladiti tako da ima ispod 5 stepeni, da bi ukus bio pravi.

10419733 10152161140898564 630741535 n1 Šta znaš o ispijanju vina?

Različiti oblici čaša pogodni su za različite vrste vina. To svakako ne znači da morate da imate sve vrste čaša u kući, ali kada birate čaše koje ćete kupiti, odaberite one koje odgovaraju ukusu koji volite.

Uvek je dobro da imate čaše za šampanjac i klasične čaše za crno vino.

Evo šeme koja će vam pomoći da se snađete kako biste pravo vino sipali u pravu čašu.

10409942 10152161140933564 517572853 n Šta znaš o ispijanju vina?

Ako želiš da naučiš da držiš vino i mućkaš ga kao ekspert, počni da vežbaš! Uhvati čašu za postolje, a ne za deo u kome se nalazi vino, kako se ne bi grejalo, već optimalna temperatura uvek održavala. Kada to učiniš, lagano okreći zglob kako bi vino klizilo po čaši i mućkalo se, tako da miris ispuni čašu, što je veoma važno kako bi ukus vina bio pravi.

10379140 10152161140893564 474756714 n Šta znaš o ispijanju vina?

Važno je i da znaš da ne postoji samo crveno, belo i roze vino. Postoji toliko nijansi koje zavise od određene starosti vina, takođe i od toga da li je jače ili slabije, a postoje i mnoge vrste rozea.

U vinu ima između 11 i 14 procenata alkohola i svetlija obično imaju manji procenat alkohola nego tamnija vina. Kada jednom otvorite flašu, svetlo vino popijte u roku od tri dana, a tamno može stajati i do 10 dana.

Da bi ispao posebno kul, moraš odabrati aromu koja ti se najviše dopada. Voćna, slatka, začinjena, mineralna i cvetna najpopularnije su arome. Eksperti svakako mogu da prepoznaju i skrivenu notu u vinu, ali ti ne preteruj.

A ako te zanima šta je taj tanin, to je element u vinu koji čini da ono ima suv ukus. To je prirodan sastojak koji se nalazi u biljkama, semenima, drvetu, lišću ili kori nekog voća. Tanin daje gorčinu, oštrinu i ukus vašem vinu.

Obično samo crna vina imaju tanin, ali i ukoliko belo vino ostari u nekom buretu i ono će ga imati.

Sada sa ovim predznanjem možeš u kafanu, a dama će biti fascinirana tvojim gospodskim manirima. Nemoj samo da upropastiš utisak tako što joj nećeš otvoriti vrata, pomoći sa jaknom ili pridržati stolicu! Budi džentlmen i do kraja večeri sve drugarice će čuti kako si ti najdivniji čovek na svetu.

Lenka Gatić

Wannabe TV

Editors choice