Savršene ideje za tetovaže kod muškaraca

Kako muškarcima uspeva da oteraju stvarno kvalitetnu ženu

Kad u životu želiš nešto više

Kako da zadržiš onu do koje ti je stalo

Pogrešna uverenja kojih treba da se oslobodiš zarad svog mentalnog zdravlja

Kako da pronađeš svoju snagu

Najveće želje savremenog (mladog) sveta

Kako da upotrebiš bes kao pogonsko gorivo

Zašto vam uspeh izmiče

Miodrag Majić, autor romana “Deca zla”: Izvesno je da ćemo u dogledno vreme imati i igranu seriju po motivima ovog romana

Kad “prebaciš” iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti

Ghosting, stop: Šta možeš da kažeš, umesto da samo nestaneš

Uznemirujuće stvari koje nikada nisi ni želeo da znaš o ženama

Rečenica kojom ćeš zavesti svaki znak u horoskopu

Uvidi koje treba da uvedeš u praksu do tridesete

hedonism

Brzi kurs iz poznavanja vina

Uz ribu, pečenu ili na žaru, ide suvo belo vino, punijeg ukusa, kao i uz riblju čorbu. Uz pečeno belo meso laganije crno, a uz crveno meso sa roštilja, crno punije. Ako je na meniju bareno meso sa prelivom, pije se staro crno vino, a uz piletinu i pomfrit ići će lakše crno vino.

Svinjsko pečenje će lakše kliziti uz suvo crno vino, punije i penušavo, a uz divljač se pije punije i aromatičnije crno vino.

Vino se služi i uz sireve – ako su sveži, onda belo, ako su tvrdi, crno, staro i punije, ako su pikantni (buđavi), punije crno, slatkasto.

Vino ide čak i uz neke slatkiše, odnosno, dezerte, pa se uz voćnu tortu piju slatka, penušava i aromatična vina, uz jake čokoladne torte, slatka vina od suvog grožđa, uz kremaste kolače belo vino. Uz sveže voće ide belo vino sa voćnom aromom, a uz suvo voće, prošek. Uz sladoled se vino ne pije.

vino 1 1 Brzi kurs iz poznavanja vina

Vina se po boji dele na bela, rose i crvena, a po sadržaju neprevrelog šećera na mirna (suva, polusuva, poluslatka i slatka) i penušava (vrlo suva, suva, polusuva, poluslatka i slatka). Postoje još i specijalna žuta vina, kao što su tokajac ili prošek i njihova boja se kreće u nijansama od zlatne od tamno žute.

Po kvalitetu, vina se kategorišu kao stona (sa ili bez oznake geografskog porekla), kvalitetna i vrhunska (sa određenih vinorodnih područja i zaštićenim geografskim poreklom).

Nauka o vinu zove se enologija, a somalijer je vinski stručnjak, ekspert.

Fotografije: unsplash.com

Brankica Milošević

Wannabe TV

Editors choice