Miodrag Majić, autor romana “Deca zla”: Izvesno je da ćemo u dogledno vreme imati i igranu seriju po motivima ovog romana

Kad “prebaciš” iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti

Kad ti uspeh izmiče i veruješ da si luzer

Ghosting, stop: Šta možeš da kažeš, umesto da samo nestaneš

Uznemirujuće stvari koje nikada nisi ni želeo da znaš o ženama

Rečenica kojom ćeš zavesti svaki znak u horoskopu

Uvidi koje treba da uvedeš u praksu do tridesete

Glavni izvori stresa + kako da njima upravljaš

Kako da podstakneš svoju kreativnost

Životne lekcije (koje se stalno zaboravljaju)

Jednostavna pravila za uspešan život

Šta se dešava sa tvojim telom kad previše spavaš

Čemu ti služi meditacija

Savladaj 10 veština rešavanja problema

Taktike za izbegavanje “sagorevanja” na poslu

Brzi kurs iz poznavanja vina

Brzi kurs iz poznavanja vina

Uz ribu, pečenu ili na žaru, ide suvo belo vino, punijeg ukusa, kao i uz riblju čorbu. Uz pečeno belo meso laganije crno, a uz crveno meso sa roštilja, crno punije. Ako je na meniju bareno meso sa prelivom, pije se staro crno vino, a uz piletinu i pomfrit ići će lakše crno vino.

Svinjsko pečenje će lakše kliziti uz suvo crno vino, punije i penušavo, a uz divljač se pije punije i aromatičnije crno vino.

Vino se služi i uz sireve – ako su sveži, onda belo, ako su tvrdi, crno, staro i punije, ako su pikantni (buđavi), punije crno, slatkasto.

Vino ide čak i uz neke slatkiše, odnosno, dezerte, pa se uz voćnu tortu piju slatka, penušava i aromatična vina, uz jake čokoladne torte, slatka vina od suvog grožđa, uz kremaste kolače belo vino. Uz sveže voće ide belo vino sa voćnom aromom, a uz suvo voće, prošek. Uz sladoled se vino ne pije.

vino 1 1 Brzi kurs iz poznavanja vina

Vina se po boji dele na bela, rose i crvena, a po sadržaju neprevrelog šećera na mirna (suva, polusuva, poluslatka i slatka) i penušava (vrlo suva, suva, polusuva, poluslatka i slatka). Postoje još i specijalna žuta vina, kao što su tokajac ili prošek i njihova boja se kreće u nijansama od zlatne od tamno žute.

Po kvalitetu, vina se kategorišu kao stona (sa ili bez oznake geografskog porekla), kvalitetna i vrhunska (sa određenih vinorodnih područja i zaštićenim geografskim poreklom).

Nauka o vinu zove se enologija, a somalijer je vinski stručnjak, ekspert.

Fotografije: unsplash.com

Brankica Milošević

Wannabe TV

Editors choice