Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Hrana i piće

Istine o alkoholu – daleko zanimljivije nego mitovi

Alkohol menja osećaj za toplotu

Kažemo da nas alkohol „zagreva“ zato što imamo takav osećaj – posle par čašica žestokog pića, imamo osećaj da nam je vruće i da nam je temperatura tela porasla. To je privid, koji izaziva brži protok krvi pod dejstvom alkohola – cirkulacija je brža i topla krvi brže dolazi do površine, u male krvne sudove i stvara osećaj toplote, dok telesna temperatura zapravo pada. Zato se događa da osoba pod uticajem alkohola zaspi napolju, osećajući da joj je ugodno i toplo i do jutra promrzne.
Uticaj alkohola na san

U mlađim godinama pod uticajem alkohola spavaš bez ikakvih smetnji, ali u zrelijim godinama, stvari se menjaju. Tokom noći posle malo više pića, spavamo nemirno i često se budimo – nakon kratkog perioda dubokog sna, spavamo isprekidano. Zato se posle konzumiranja alkohola budimo umorni, iako smo spavali dovoljno dugo.

Alkohol povećava toleranciju na bol

Da, to je ono kad „utrneš“ od alkohola, a tu utrnulost i slabiju senzitivnost uglavnom otkrivamo kad imamo seks u pijanom stanju – tada se dešava da se uzalud trudimo, jer nam izmiče osećaj koji će dovesti do orgazma, a muškarcima se dešava da ne mogu da održe erekciju. Eksperiment sa držanjem ruke u ledenoj vodi u alkoholisanom stanju, pokazao je da je osećaj bola tada smanjen – kao što je smanjena i senzitivnost na senzacije koje inače izazivaju uzbuđenje i zadovoljstvo.
Zašto se neke osobe brzo napiju

U istraživanju koje je sprovedeno da bi se otkrilo zašto neke osobe brže podležu uticaju alkohola, a druge ga dobro podnose, učestvovali su ljudi različite visine i težine, a izmerena im je i količina masnog tkiva, mišića i vode u organizmu. Oni visoki i krupni najbolje su podneli alkohol, zbog najvećeg procenta vode u organizmu – veća količina vode smanjuje koncentraciju alkohola i usporava njegovo apsorbovanje. Pored krupnih, pokazalo se da alkohol dobro podnose i mišićavi, jer mišići sadrže više vode nego masno tkivo.
Alkohol je veoma kaloričan

Ćašica alkoholnog pića u proseku sadrži 59 kalorija, velika čaša vina 180, a čaša piva 215 kalorija – kao krofna sa džemom.
Osim što goji, alkohol i podstiče apetit. Pod uticajem alkohola jedemo mnogo veće količine hrane, nego što smo skloni da pojedemo kad smo trezni.

Crno vino je zdravo

Uočivši da Francuzi jedu veće količine masnih sireva, što povećava nivo lošeg holesterola, a da se kod njih beleži mnogo manji broj srčanih oboljenja, naučnici su se zapitali da li ih konzumiranje crnog vina čuva od začepljenja krvnih sudova? Otkriveno je da se krvni sudovi lagano šire i pojačava se cirkulacija nakon samo jedne čaše crnog vina, koje takođe sadrži antioksidanse.

Brankica Milošević

izvor slika: www.unsplash.com , www.instagram.com

Wannabe TV

Editors choice