Kako da u 5 koraka postanete glavni lik u svom životnom romanu

Kako da zadržite devojku

Francuzi su poznati kao zavodnici, a ovih 5 pevača žene i dalje obožavaju

Ovo su horor klasici Stephena Kinga koje bi svako trebalo da pročita

5 puta kad nas je John Cena prijatno iznenadio pre serije “Peacemaker”

Šta sve možete da pošaljete devojci umesto eksplicitnih fotografija

Kako da sebi postanete najbolji prijatelj

Umetnik Miodrag Stanišić – određen u stilu, raskošan u metodi

Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Hrana i piće

Kako da napraviš savršen espresso

U suštini, to radi aparat – ali postoje male tajne velikih majstora o tome kako da espresso bude savršen. A ako imaš goste, kojima želiš da priuštitš zadovoljstvo svog umeća i poslužiš im najbolji espresso koji su ikada probali, evo i nekoliko istorijskih informacija, koje možeš ležerno da plasiraš, služeći espresso.

Iako se pojam espressa vezuje za Italiju, prvi kafe-aparati bili su napravljeni u Francuskoj. Ipak, Italijani su ti koji su proslavili espresso širom sveta i učinili prestižnim konzumiranje ovog napitka. Espresso se pije nešto duže od veka – počeci datiraju krajem 19. i početkom 20. veka, a osim što je danas to napitak koji se služi u svakom kafiću i restoranu, aparat za espreso je u domaćinstivam rasprostranjen barem kao i mikrotalasna pećnica.

Najvažnija za ukus i aromu je vrsta kafe, koja se koristi za espresso. To je obično mešavina Arabike i Robuste, a ponekad je samo jedna ili druga vrsta. Ko voli kiselkastu aromu espressa, želeće da ovaj napitak bude napravljen od Arabike. Robusta ima blaži ukus i nešto je slabijeg kvaliteta, pa se u mešavini koristi da ublaži jačinu i aromu Arabike, odnosno, da izbalansira ukus.

espresso 1 Kako da napraviš savršen espresso

Savršen espresso napravićete sledećim postupkom:

Aparat za kafu uključite na određenu temperaturu. U dozer stavite kafu koju koristite – potrebna količina je od 5 do 7 grama, a to je vrhom puna kafena kašičica. Dozer dobro pritegnite.

Najveći trik je u šoljici. Ona treba da bude keramička, debelih zidova i zagrejana. Keramika će zadržati temperaturu i napitak se neće brzo ohladiti. Ako pustite da tečnost iz aparata curi u hladnu šoljicu, espresso će se brzo hladiti i na kraju ispasti mlak i neće razviti svoju punu aromu.

Sledeći stručni potez je način sipanja, odnosno nameštanja šoljice ispod aparata – kafa treba da curi niz zidove šoljice, kako bi se stvorila ona bogata pena, odlika dobrog espressa. Šoljica se puni do tri četvrtine zapremine, a zatim se espresso služi uz dodatak šećera, mleka, cimeta, ili nekog drugog dodatka, po ukusu. Prijatno!

Fotografije: unsplash.com

Brankica Milošević

Wannabe TV

Editors choice