Savršene ideje za tetovaže kod muškaraca

Kako muškarcima uspeva da oteraju stvarno kvalitetnu ženu

Kad u životu želiš nešto više

Kako da zadržiš onu do koje ti je stalo

Pogrešna uverenja kojih treba da se oslobodiš zarad svog mentalnog zdravlja

Kako da pronađeš svoju snagu

Najveće želje savremenog (mladog) sveta

Kako da upotrebiš bes kao pogonsko gorivo

Zašto vam uspeh izmiče

Miodrag Majić, autor romana “Deca zla”: Izvesno je da ćemo u dogledno vreme imati i igranu seriju po motivima ovog romana

Kad “prebaciš” iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti

Ghosting, stop: Šta možeš da kažeš, umesto da samo nestaneš

Uznemirujuće stvari koje nikada nisi ni želeo da znaš o ženama

Rečenica kojom ćeš zavesti svaki znak u horoskopu

Uvidi koje treba da uvedeš u praksu do tridesete

Hrana i piće

Kako da napraviš savršen espresso

U suštini, to radi aparat – ali postoje male tajne velikih majstora o tome kako da espresso bude savršen. A ako imaš goste, kojima želiš da priuštitš zadovoljstvo svog umeća i poslužiš im najbolji espresso koji su ikada probali, evo i nekoliko istorijskih informacija, koje možeš ležerno da plasiraš, služeći espresso.

Iako se pojam espressa vezuje za Italiju, prvi kafe-aparati bili su napravljeni u Francuskoj. Ipak, Italijani su ti koji su proslavili espresso širom sveta i učinili prestižnim konzumiranje ovog napitka. Espresso se pije nešto duže od veka – počeci datiraju krajem 19. i početkom 20. veka, a osim što je danas to napitak koji se služi u svakom kafiću i restoranu, aparat za espreso je u domaćinstivam rasprostranjen barem kao i mikrotalasna pećnica.

Najvažnija za ukus i aromu je vrsta kafe, koja se koristi za espresso. To je obično mešavina Arabike i Robuste, a ponekad je samo jedna ili druga vrsta. Ko voli kiselkastu aromu espressa, želeće da ovaj napitak bude napravljen od Arabike. Robusta ima blaži ukus i nešto je slabijeg kvaliteta, pa se u mešavini koristi da ublaži jačinu i aromu Arabike, odnosno, da izbalansira ukus.

espresso 1 Kako da napraviš savršen espresso

Savršen espresso napravićete sledećim postupkom:

Aparat za kafu uključite na određenu temperaturu. U dozer stavite kafu koju koristite – potrebna količina je od 5 do 7 grama, a to je vrhom puna kafena kašičica. Dozer dobro pritegnite.

Najveći trik je u šoljici. Ona treba da bude keramička, debelih zidova i zagrejana. Keramika će zadržati temperaturu i napitak se neće brzo ohladiti. Ako pustite da tečnost iz aparata curi u hladnu šoljicu, espresso će se brzo hladiti i na kraju ispasti mlak i neće razviti svoju punu aromu.

Sledeći stručni potez je način sipanja, odnosno nameštanja šoljice ispod aparata – kafa treba da curi niz zidove šoljice, kako bi se stvorila ona bogata pena, odlika dobrog espressa. Šoljica se puni do tri četvrtine zapremine, a zatim se espresso služi uz dodatak šećera, mleka, cimeta, ili nekog drugog dodatka, po ukusu. Prijatno!

Fotografije: unsplash.com

Brankica Milošević

Wannabe TV

Editors choice