Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Hrana i piće

Par činjenica o Guinness-u koje možda niste znali

Dan Svetog Patrika gotovo da možemo smatrati globalnim praznikom piva, a među prvim asocijacijama na pomen ovog dana su ulice krcate kolonama veselih Iraca obučenih u zeleno, dok radosno marširaju i pevaju. Ipak, ima jedna stvar koja nam svima prva padne na pamet i koja se bez zabune veže uz ovaj irski nacionalni praznik. Reč je, naravno, o Guinnessu.

Kako da proslavite Dan Svetog Patrika? Uz najpoznatije irsko pivo!

1. Ovo tamno pivo poznato po izuzetno kremastoj peni, nacionalni je ponos Irske i Iraca, koji njime nazdravljaju već više od 60 godina. Nastalo je 1959. u Dublinu, povodom proslave 200 godina od dana kada je Arthur Guinness potpisao ugovor o zakupu St. James’s gate pivare u Dublinu na 9000 godina. Upravo je ovo najveća pivara danas u svetu koja proizvodi tamno pivo, a ujedno je jedna od tehnološki najnaprednijih i ekološki najodrživijih na svetu.

2. Iako Guinness mnogi povezuju sa izrazito crnom bojom, u pitanju je, zapravo, vrlo tamna nijansa rubina koju daje pečeni ječam. Poznat i kao “crna tvar”, najpopularnije svetsko tamno pivo pravi se od četiri prirodna sastojka: vode, ječma (slanog i pečenog), hmelja i kvasca. Danas se proizvodi u 49 zemalja, a prodaje se u preko 120, dok su pivopije širom sveta privučene su njegovom kompleksnošću i hrabrom kombinacijom ukusa.

3. Točenje idealne čaše Guinnessa traje tačno 119 i po sekundi, a ključ je u tome da se u trenutku kada je čaša ¾ puna napravi pauza od jednog minuta kako bi mehurići nitrogena isplivali na površinu i formirali prepoznatljivu penu.

4. Irska je imala problema sa međunarodnim pravom o zaštitnom znaku kada je htela da registruje harfu kao svoj simbol, budući da je taj simbol već pripadao Guinnessu. Postignut je dogovor prema kojem je Guinnessova harfa uvek okrenuta na desno, a državni simbol na levo.

Uživajte u tamnom pivu na Irski način!

DAN SVETOG PATRIKA 1 1 1024x1024 Par činjenica o Guinness u koje možda niste znali

Wannabe TV

Editors choice