Imaš društvo, koje želiš posebno da ugostiš i oduševiš? Sa koktelima nema promašaja, naročito ako je u pitanju žensko društvo – svaka dama će radije pijuckati ukusan koktel, nego bilo koje drugo piće koje imaš da ponudiš.

Tequila sunrise je veoma egzotičan i osvežavajući, a pošto se služi u visokoj čaši i ima koralno-crvenu boju, veoma lepo izgleda, a ni sastojke nije teško pronaći. Pored koktela koje smo već predlagali, Tequila sunrise je jedan od najpopularnijih! Evo kako da ga pripremite.

Potrebno vam je pola decilitra tekile, sok od pomorandže i sok od nara, nekoliko kockica leda i kriška limete ili narandže za dekoraciju.

Pripremite lepu visoku čašu i u nju najpre ubacite tri, četiri kockice leda.

Preko leda sipajte 50 mililitara tekile.

Zatim dodajte četiri delova soka od narandže naspram jednog dela soka od nara, tako da ispunite čašu.

Dekorišite rub čaše kriškom narandže ili limete.

Poslužite sa slamkom. Ukoliko imate neke zanimljivo oblikovane, ili staklene cevčice za koktele, lepše će izgledati.

Ako vas zbunjuje odnos soka od narandže i nara, koji treba da bude 4 prema 1, orijentišite se ovako – na 80 mililitara soka od narandže dodaje se 20 mililitara soka od nara.

kokteli 1 Kokteli za odabrano društvo: Tequila sunrise i B52

Ako želiš da poslužiš nešto kratko i žestoko, a sofisticirano, to je sigurno koktel B52, koji je dobio ime po čuvenom američkom bombarderu.

Za ovaj koktel, potreban vam je Kahlua liker, Cointreau liker, Bailieys, upaljač i slamčica.

Uzmite čašicu za rakiju i sipajte 10 mililitara Kahlua likera.

Preko toga sipajte uz zid čašice 20 mililitara Baileys-a.

Isto tako lagano uspite i 20 mililitara Cointreau likera.

A zatim uzmite upaljač i zapalite! Kao poslednji koji ostaje na površini, Cointreau će se zapaliti, pa je potrebno brzo ubaciti kratku slamku i kroz nju posrkati ovaj koktel naiskap, dok plamen još uvek gori.

Postoje još neke varijante ovog koktela, koje svojim nazivima prate redosled – B53 i B54. Za njihovu pripremu se umesto ruma može koristiti vodka ili amareto.

Fotografije: unsplash.com

Brankica Milošević

Comments