Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

hedonism

Najukusniji kokteli sa kafom

Dva u jednom – koktel sa žestokim pićem i kafom prodrmaće vam nervni sistem i neverovatno prijati vašem čulu ukusa. Donosimo vam recepte za tri koktela.

Najpoznatiji koktel sa kafom je irska kafa – piće koje je nastalo četrdesetih godina u Irskoj, a posle rata je postalo popularno i u Americi. Hladni dani dolaze, a irska kafa će vas dvostruko zagrejati.

Za pripremanje irske kafe treba vam:

50 ml umućene slatke pavlake

2 kašičice braon šećera

50 ml viskija (najbolje irskog)

150 do 200 ml sveže skuvane crne (filter) kafe

oraščić

Ove sastojke ćete tako što ćete najpre pripremiti zagrejanu staklenu čašu u kojoj ćete poslužiti koktel – čašu ćete zagrejati vrlo jednostavno, sipanjem vruće vode, koju ćete ostaviti da stoji u čaši.

Kad se čaša zagreje, prospite vodu i sipajte šećer, zatim nalijte viski, pa tek onda kafu i mešajte da bi se šećer rastopio. Na kraju sipajte šlag od pavlake, koji ne treba da bude umućen gusto, kao za voćni kup, nego gotovo tečno. Pospite odozgo mleveni oraščić i uživajte.

kokteli sa kafom 1 Najukusniji kokteli sa kafom

Pored irskog pronalaska, tu je odmah i ruski (nije zaista ruski, ali o poreklu se toliko spekulište, da se već ispredaju i legende) – koktel White Russian pravi se od vodke, likera od kafe i mleka (može i pavlaka). Koktel je dostigao svetsku popularnost, kao omiljeno piće glavnog junaka kultnog filma “Big Lebowski”.

Za ovaj žestoki koktel, potrebna vam je vodka, kalua, slatka pavlaka (ili mleko) i led. Priprema se tako što prvo nađete neku starinsku čašu od debelog stakla u koju stavite nekoliko kocki leda. Preko leda sipajte 5 centilitara vodke, zatim 2 cl kalue (liker od kafe – ako ne nađete taj, “Kahlua” uzmite bilo koji drugi) i na kraju 3 centilitara retko umućene slatke pavlake, ili mleka. Iskusni kažu da svaki sastojak treba da bude u dozi od tri centilitara, ali vi možete staviti svega po pet, ili nečega više ili manje, po ukusu. Prvo isprobajte recept, a onda ga prilagođavajte, dok ne postignete ukus koji vam se najviše dopada.

kokteli sa kafom 2 1 Najukusniji kokteli sa kafom

Beli Rus, ima mlađeg crnog brata – Black Russian koktel, koji je nastao u Briselu krajem četrdesetih, gde ga je jedan belgijski barmen smućkao u čast američkog ambasadora i dao mu rusko ime. Ultra-nacionalni koktel ima nekoliko recepata, ali razlika je uglavnom u količini, odnosno dozi. Kao i kod belog brata, doze možete prilagoditi svom ukusu.

Ovaj koktel ima samo dva sastojka – vodku i liker od kafe. Sipajte u šejker 50 mililitara vodke i 20 mililitara likera od kafe (Kahlua) i dobro promućkajte, a zatim sipajte u čašu sa ledom.

Naravno, koktele sa kafom nećete piti umesto kafe, nego ćete ih praviti posebnim gostima, ili ćete sami uživati u njima, najbolje samo vikendom. Čašica, dve žestokog pića deluje vrlo benigno, ali pomešana sa šećerom i pitka zbog ukusa kafe, mogu da vam na prevaru “odseku” kolena i uspore vam funkcionisanje. Ne zaboravite da kokteli najbrže “hvataju”, čak i oni sa kafom.

Fotografije: unsplash.com

Brankica Milošević

Wannabe TV

Editors choice