Savršene ideje za tetovaže kod muškaraca

Kako muškarcima uspeva da oteraju stvarno kvalitetnu ženu

Kad u životu želiš nešto više

Kako da zadržiš onu do koje ti je stalo

Pogrešna uverenja kojih treba da se oslobodiš zarad svog mentalnog zdravlja

Kako da pronađeš svoju snagu

Najveće želje savremenog (mladog) sveta

Kako da upotrebiš bes kao pogonsko gorivo

Zašto vam uspeh izmiče

Miodrag Majić, autor romana “Deca zla”: Izvesno je da ćemo u dogledno vreme imati i igranu seriju po motivima ovog romana

Kad “prebaciš” iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti

Ghosting, stop: Šta možeš da kažeš, umesto da samo nestaneš

Uznemirujuće stvari koje nikada nisi ni želeo da znaš o ženama

Rečenica kojom ćeš zavesti svaki znak u horoskopu

Uvidi koje treba da uvedeš u praksu do tridesete

hedonism

Oduševi je: Letnji šarm savršenog mohita

Pozovi damu na mohito u koktel-bar i uz osvežavajuće piće ispričaj joj ponešto zanimljivo, vezano za nastanak i popularnost ovog osvežavajućeg letnjeg pića. I još bolje – nauči da napraviš fantastičan osvežavajući mohito i posluži ga gošći pod suncobranom na terasi svog stana – romantična atmosfera, leto i kokteli, to odlično ide zajedno.

Mohito je kubansko piće, pa iako važi za laki koktel (citrusi i nana mu daju osvežavajući ukus), ne zaboravi da je to opasno lako piće – lako je popiti nekoliko koktela zaredom, jer su veoma pitki i osvežavajući, ali nije lako odrediti kada si prešao granicu i neprilično se napio. Dakle, ako misliš da šarmiraš neku damu uz mohito, pijuckajte ga lagano i ne više od dve čaše. Dok pijuckate, možeš da joj ispričaš to o “opasno lakom piću” – rum u koktelu je kao pesnica na opruzi u šaljivoj kutiji, samo čeka da iskoči i udari te u glavu.

Za popularnost ovog koktela uveliko je zaslužan čuveni pisac Ernest Hemingvej, koji je otkrio mohito u kubanskom baru Le Bodeguita del medio. I taj bar je postao institucija – tamo idu oni koji žele da okuse autentičan mohito.

Naravno, koktel je nastao mnogo pre Hemingvejevog otkrića, datira iz 1600-tih godina, kada je korišćen kao lek. Mornari su koristili grub oblik koktela za lečenje skorbuta i dizenterije. Savremeni mohito sadrži pet glavnih sastojaka – rum, šećer, sok od limete, kiselu vodu i mentu, a ima mnogo načina da eksperimentišete sa klasičnim receptom i dodate različite ukuse.

mojito 1 Oduševi je: Letnji šarm savršenog mohita

Mohito se uglavnom pravi sa belim rumom, ali koristi se i tamni, a oni koji smatraju pravljenje koktela umetnošću, upućuju na suptilne razlike. Kokteli kao što su mohito i daikiri treba da budu osvežavajući, balansiranog ukusa, zato je beli rum idealan. Raspravu produbljuju oni koji tvrde da je beli rum odličan za početnike, ali da treba isprobati i varijante sa tamnim rumom, koji koktelu daje jače i oporiji ukus, a i dozvoljava jače dodatke. Osvežavajući ukus mente bi trebalo da “pokriva” ukus alkohola, tako da ga gotovo ne osetite. Postoje različite vrste ruma, koje će dati različitu dubinu i šmek vašem mohitu – otkrijte koji je vaš omiljeni ukus i kad počnete da eksperimentišete, najpre isprobajte različite vrste ruma. Zlatni rum, rum sa ukusom kokosa, rum sa dodatkom džina i sirovog šećera…

Dakle, evo osnovnog recepta za mohito:

5 do 6 centilitra ruma

2,5 centirlitara soka od limete

2 centilitra šećernog sirupa

6 do 8 listova mente

kisela voda

kocke leda, ili usitnjen led

Prijatno! I ne zaboravite skriveni udarac ovog lakog pića – ne preterujte.

Fotografije: unsplash.com

Brankica Milošević

Wannabe TV

Editors choice