Kada smo mladi, čini nam se da izlasci mogu da nam traju večno, da se nikada nećemo umoriti i da uvek možemo da nazdravimo sa još jednom turom. Ipak, sa godinama shvatamo da naš organizam sve više reaguje na sve ono što u njega unesemo, i da mu je nakon dugih neprospavanih noći u izlascima definitivno potrebno da se što pre regeneriše u oporavi. Od neželjenog mamurluka najbolje se možemo oporaviti uz nekoliko sati sna i adekvatnu ishranu, i zato vam u nastavku predstavljamo upravo one namirnice koje će vam najbrže i najefektnije ukloniti mamurluk i vratiti vam energiju za novi dan.

Kruške

Verovali ili ne, kruške su izuzetno efektne kada je u pitanju mamurluk, a za ovo otkriće zaslužni su naučnici zaposleni u australijskom istraživačkom centru CISRO. Jutarnja mučnina i mamurluk nakon izlaska umanjeni su između čak 16 i 21% ukoliko u večeri pre izlaska popijete čašu soka od ceđene kruške. Dakle, kruška je prirodni lek koji će vam unapred umanjiti mamurluk, i zato imajte to na umu pre nego što sledeći put odete u izlazak.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FOOD MOOD (@foodmood_blog)

Limeta

Isto kao što je limunada izuzetno korisna za lečenje mamurluka, tako je i limeta dosta efektna u otklanjanju simptoma jutarnje mučnine nakon izlaska. Kada se probudite, sipajte sebi veliku čašu vode, u nju dodajte dve kafene kašičice soka od ceđene limete i jednu kašičicu meda, a zatim polako ispijte svoj zdravi, jutarnji koktel. Verujte nam, više će vam prijati od onog jučerašnjeg.

Spanać

Još jedna namirnica koja je sveukupno dobra za jetru i borbu protiv toksina je spanać. Spanać u sebi sadrži folnu kiselinu i vitamin C, poznate sastojke koji se bore protiv simptoma mamurluka. U svakom slučaju, spanać je izuzetno hranljiv i od njega vam neće biti muka.

Paradajz

Glavni sastojak koktela Bloody Mary, a isto tako je i jedna od glavnih namirnica koja može izlečiti vaš jutarnji mamurluk – a u pitanju je paradajz, odnosno bolje rečeno, sok od paradajza. Paradajz je izuzetno pun vitaminom C, ali isto tako u sebi sadrži i supstancu glutathione, koju i sam organizam proizvodi kao “protivnapad” toksinima koje je alkohol uneo u organizam.

Comments