Naš sagovornik je Aljoša Aleksić, izvršni direktor građevinske kompanije Galens doo, poznate po izgradnji impozantnih stambenih i poslovnih objekata na najatraktivnijim lokacijama, pre svega u Novom Sadu, ali i u Beogradu, na Zlatiboru i Jahorini. Sa Aljošom smo razgovarali o odlikama dobrog lidera, promenama u građevinskoj industriji, projektima kojima se ponosi i tome kako provodi slobodno vreme – a on je dao i konstruktivan savet mladima koji karijeru žele da ostvare u Srbiji.

Aljosa Aleksic WMAN intervju: Aljoša Aleksić, izvršni direktor građevinske kompanije Galens doo

Aljoša, kada ste i kako uočili svoju priliku? Na kojoj poziciji ste započeli u Galensu? Šta je ono što vas je dovelo do pozicije izvršnog direktora? 

Radni odnos u kompaniji Galens započet je 2016. godine, na radnom mestu Sektor za reklamacije i održavanje. Ideja za formiranje ovog sektora je nastala kako bi se pružila dodatna vrednost kupcu, time što će pratiti kvalitet ugrađenih materijala kroz određeni vremenski period. Statističke analize su koristile i kolege iz tehničkog sektora prilikom izrade materijalizacija za nove objekte. Praćenjem eksploatacije materijala usavršavamo svaki sledeći objekat koji gradimo. 

Kako je vreme odmicalo, ukazala se prilika u Sektoru komercijale i nabavke. Nisam hteo da propustim nešto novo, iako nisam imao ranijeg iskustva na sličnim pozicijama. Izlazak iz zone komfora mi je u početku bio izuzetno naporan, jer građevinska industrija koristi preko 10.000 različitih proizvoda i materijala. U takvim situacijama čoveka uhvati panika, pokušava za kratko vreme da zapamti stvari koje se uče godinama. Sreća u celoj priči je u tome što su Upravni odbor i generalni direktor imali razumevanja, strpljenja i vremena da mi ukažu na sve greške i propuste. 

Moja pretpostavka je da me je do pozicije direktora dovela radna etika i pozitivan stav ka bilo kom problemu ili izazovu, a pravi razlog znaju članovi Upravnog odbora i generalni direktor. 

Koliko to što postoji razvojni put i mogućnost napretka motiviše druge zaposlene? Koliko je vama pomoglo prethodno iskustvo? Da sada ponovo počinjete, da li biste nešto promenili u svom profesionalnom putu? 

Često razgovaram sa mlađim kolegama i skrećem im pažnju na činjenicu da nema poslodavca koji će sputavati kvalitetnog radnika, jer kad bi tako radio – njegova kompanija nema budućnost. Cilj svakog ozbiljnog poslodavca je da oformi što kvalitetniji tim koji je spreman za sve izazove koje nosi tržište.  

Prethodno iskustvo mi nije mnogo pomoglo, jer je bio potpuno drugačiji sistem rada. 

Da sada ponovo počinjem, postavljao bih mnogo više pitanja za stvari koje me interesuju. Gubio sam mnogo vremena u samostalnom istraživanju. 

IMG 7231 scaled e1661853204396 WMAN intervju: Aljoša Aleksić, izvršni direktor građevinske kompanije Galens doo

Koje su vaše profesionalne vrednosti, šta je vaš moto i osnovni stav? 

Uvek sam spreman da pokažem i objasnim ukoliko posedujem znanje iz određenog segmenta. Dozvoljavam kolegama da naprave grešku, i obavezno zajedno analiziramo kako je došlo do greške. 

Nemojte pokušavati biti samo uspešna osoba nego i osoba od vrednosti. Albert Anštajn 

Moj poslovni stav je da je svaki problem rešiv ukoliko se sazna na vreme. Sa svojim kolegama iz sektora negujem otvorenu komunikaciju i razmenu mišljenja. Cenim ljude sa stavom.

Da li je odlika dobrog lidera da traži rešenja? Koliko se u tome oslanjate na svoj tim, postoji li razmena ideja i energije unutar kolektiva? 

Svaki dobar lider mora da poseduje veštine koje pospešuju rešavanje problema, ali je tanka granica između rešavanja krucijalnih problema do rešavanja dnevnih tekućih problemčića. Ukoliko naviknete saradnike da im rešavate i problemčiće, onda sprečavate njihovu mogućnost da razmišljaju i donose odluke na mikro nivou. Ukidanjem mogućnosti da sami rešavaju probleme, dobijamo puke izvršioce, a ne potencijalno kvalitetne kadrove koji će nam biti potrebni u budućnosti. Potrebno je definisati nivoe odgovornosti i pustiti da sami donose odluke i rešavaju tekuće probleme za koje poseduju znanje. Tek kad iscrpe sve svoje ideje, a problem nije rešen, uključujem se da im pomognem. Isti je princip i za probleme koje ne mogu da rešim – obraćam se višim instancama u  kompaniji.

IMG 7076 scaled e1661853236638 WMAN intervju: Aljoša Aleksić, izvršni direktor građevinske kompanije Galens doo

Kakva je poslovna klima u građevinskoj industriji danas? Da li je i zbog čega situacija turbulentnija nego ranije? 

Građevinsku industriju krasi optimizam bez obzira na stanje u svetu. Nije izvodljivo uspešno pokretati nove projekte, a da već imate negativan stav o svemu tome. Pesimističan stav bi dao negativan predznak budućim projektima i da svesno ulazite u nešto za šta znate da neće biti kvalitetno i u predviđenom roku. 

Razlika koja je primetna u poslednjih nekoliko godina, od početka pandemije do sada, u produženim je rokovima isporuke i povećanim cenama građevinskog materijala. Građevinska industrija mora da pokaže visok stepen agilnosti, brže donošenje odluka i uvek spreman plan B.

Na kojim projektima trenutno Galens radi? Kojim se poduhvatima najviše ponosite? Šta je vaš najveći profesionalni uspeh do sada? 

Galens doo kao glavni izvođač radova trenutno je uključen u izgradnju stambenih i poslovnih objekata u Novom Sadu, Beogradu, Zlatiboru i na Jahorini.

U Novom Sadu su trenutno aktuelni projekti: Knežev Park, Kej Garden Residence 2, Garden Hill, Regent Home Residence i Liman 5. U pitanju su stambeni i stambeno-poslovni kompleksi na najatraktivnijim lokacijama u gradu i okolini. Galens je najviše projekata realizovao upravo u Novom Sadu, a navedenim kompleksima prethodili su Kraljev park, Kej, Avenija Garden Residence, Pupinova palata sa hotelom Pupin i restoranima Kalem i ZAK i mnogi drugi. 

Kada je reč o Beogradu, trenutno se gradi New Minel Residence & Office, luksuzni stambeno-poslovni kompleks na Novom Beogradu. U bliskoj budućnosti očekuje se početak realizacije još jednog važnog projekata na teritoriji glavnog grada.

Nakon završetka najsavremenijeg rizorta koji se nalazi u samom centru Zlatibora, Zlatibor Mountain Resort & Spa, posvetili smo se izgradnji stambeno-poslovnog kompleksa Ruj Mountain Residence & Spa, koji će biti smešten u nešto mirnijem okruženju.

Osim Zlatibora, Olimpijski centar Jahorina će uskoro postati bogatiji za ekskluzivni hotelsko-apartmanski kompleks Jahorina Mountain Resort & Spa, jedinstven po svom položaju, konceptu i sadržaju. 

U dosadašnjoj karijeri najviše se ponosim činjenicom što sam bio deo tima koji je u predviđenim rokovima izgradio preko 400.000 kvadratnih metara

IMG 7138. scaled e1661853262796 WMAN intervju: Aljoša Aleksić, izvršni direktor građevinske kompanije Galens doo

Šta je sve posao izvršnog direktora, šta su vaši zadaci na dnevnom nivou? Kako izgleda jedan tipičan radni dan? 

Posao izvršnog direktora je definisanje, planiranje i organizovanje nabavke građevinskog materijala. Praćenje utrošaka i stanja zaliha. Finansijske analize i optimalni odabir dobavljača u datom trenutku. Koordinacija između sektora uz izrade procedura i pravilnika. 

Tipičan radni dan počinje u 7 ujutru, gde sa kolegama iz sektora popijem kafu, porazgovaramo o tekućim obavezama i rokovima. Najproduktivniji deo dana je upravo taj interval od 7-8h, jer tada ne zvone telefoni. Nakon toga svako obavlja svoje tekuće obaveze. Većinu radnog dana provodim u sinhronizaciji sa generalnim i tehničkim direktorom oko dinamike izgradnje, rokovima isporuke, predlozi za implementaciju novih materijala i slično. Građevinarstvo kao industrija ima visok stepen paralelizacije pozicija, gde potencijalna kašnjenja u isporuci višestruko ugrožavaju dinamiku završetka objekta. 

Redovni sastanci sa domaćim i inostranim predstavnicima proizvođača svih vrsta materijala. Praćenje trendova i tokova kretanja industrije u celini, ukrštanje informacija sa više tržišta kako bi se kvalitetno organizovala i planirala nabavka. Veliki deo vremena se utroši na razne vrste analiza, plan nabavke, dospevanja obaveza i slično.

Jedan dan nedeljno je uvek rezervisan za obuke, razvijanje novih ideja i procedura koje bi olakšale rad sektora. 

Kada ste postali član Srpske asocijacije menadžera? Šta su prednosti ovog udruženja?

Član SAM-a sam postao 2019. godine. Nisam imao nikakva očekivanja od same Asocijacije, jer sam mislio da je Udruženje kao i svako drugo. 

Prve godine sam posmatrao i analizirao šta su prednosti Asocijacije i šta bih mogao da iskoristim od ponuđenih programa. Prvi program koji sam odabrao bio je Mentorski program. Sa svojim prvim mentorom, Mihailom Jankovićem (u tom momentu CEO Nektar ) imao sam čast da radim i vidim sistemski pristup rešavanju problema, odvajanje bitnog od nebitnog, kao i fokusiranje na prioritete.

Sledeće godine opet sam se prijavio za Mentorski program, a drugo mentorstvo, Dragan Popović (President AIGO), dogodilo se u najboljem mogućem trenutku jer sam naučio koje su prednosti agilnog i brzog donošenja odluka. Kako sam već naveo, nalazimo se u vremenu gde je brzina donošenja odluka od ključne važnosti.

Paralelno sa drugim mentorstvom, učesnik sam i SAM Akademije, koja za cilj ima da dodatno edukuje menadžere u razvijanju ličnih i profesionalnih sposobnosti. Praktičan pristup edukaciji kroz studije slučaja sa menadžerima iz različitih branši i predavačima iz najuglednijih kompanija iz Srbije. 

Nakon nekoliko godina provedenih u SAM-u mogu otvoreno kažem da nisam stekao poznanike nego prijatelje za ceo život. 

IMG 7053 scaled e1661853287856 WMAN intervju: Aljoša Aleksić, izvršni direktor građevinske kompanije Galens doo

Šta radite u slobodno vreme (imate li uopšte taj luksuz), nalazite li vremena za hobije, porodicu, prijatelje? 

Posao možemo poistovetiti sa sportom. Nema dobrih rezultata ukoliko ne trenirate, ali ono što je možda i važnije, ukoliko pravilno ne odmarate.  

Ko nema vremena za porodicu i prijatelje, nije dobar supružnik, a ni dobar prijatelj. Kao i u svemu, ključ je u balansu. Jednom prilikom sam čuo jednu jako poučnu rečenicu „nedostatak mere je početak propasti“. 

Deo slobodnog vremena provodim i u pripremi doktorata na Fakultetu tehničkih nauka – Novi Sad. 

Šta biste poručili mladim ljudima koji nastoje da se ostvare i izgrade karijeru u Srbiji? 

Moj savet svakom ko je na početku svoje karijere je da pronađe sebi mentora. Znam da će mnogi pomisliti kako to sad da izvedem. Imam prosto rešenje, samo je potrebno da pitate. Mentorstvo je najvažnija stvar za svakog početnika, jer time dobija pravac i smisao u svemu što uči i radi. Živimo u vremenu gde su informacije nikad dostupnije, potrebno je samo malo volje i na internetu možete završiti razne kurseve, obuke i seminare. Uspeh ne dolazi preko noći, potrebno je strpljenje i jaka volja kao i glad za konstantnim postavljanjem pitanja. Krećite se u krugovima ljudi koji imaju slične aspiracije kao i vi, potrebna vam je podrška. Dobar rukovodilac će vas motivisati, a loš će vas demotivisati. Nemojte ostajati u toksičnoj klimi, gde nema razumevanja za vas i vaš početak. Kompanija Galens može da se pohvali da smo u većini slučajeva sami stvarali kadrove, radili sa njima od prvog dana, da bi kasnije bili sposobni da sami to znanje i prenesu nekom drugom. Zaposleni koje obučavate i negujete na taj način pokazuju lojalnost kompaniji i duže se zadržavaju jer osećaju emotivnu povezanost sa kompanijom. 

Moj početak je bio upravo takav. Nisam posedovao relevantno iskustvo za posao kojim se trenutno bavim, ali sam imao mentora unutar kompanije. Mentorstvo mi je promenilo život i kompletno shvatanje biznisa. 

Vodite računa o oblačenju i načinu govora. Pokušajte da nosite odelo, videćete da ono doprinosi vašoj ozbiljnosti i obavezuje vas da poštujete određene norme ponašanja. Nosite sat na ruci, i nikad nemojte kasniti. Ukoliko vas upamte kao nekog ko kasni, nikad više nećete moći ispraviti tu sliku. 

Fotografije: WANNABE Media

Aleksina Đorđević

Comments