Naš sagovornik je Andrej Sovrović, najmlađi član Izvršnog odbora kompanije Delta Holding i cluster general menadžer za kompaniju IHG Hotels & Resorts. Andrej je studije završio u Londonu, nakon čega je i živeo u inostranstvu, da bi se zatim vratio u Srbiju, gde trenutno gradi uspešnu karijeru. Sa Andrejem smo razgovarali o cirkularnoj migraciji, izazovima koje donosi rad u turističkoj industriji, promeni industrija u toku karijere i tome kako su se, u njegovom slučaju, iskustva iz različitih polja rada međusobno nadopunila. Više o Andreju, njegovoj dugogodišnjoj karijeri i poslovnim savetima, saznajte u nastavku.

Andrej Sovrovic 4 WMAN intervju: Andrej Sovrović, član Izvršnog odbora kompanije Delta Holding i cluster GM za IHG Hotels & Resorts

Najmlađi ste član Izvršnog odbora kompanije Delta Holding. Šta sve podrazumeva Vaša pozicija i kako se nosite sa izazovima koje ona donosi?

Biti najmlađi među članovima Izvršnog odbora kompanije kao što je naša, sa iskusnim profesionalcima na čelu, velika je čast, ali slagao bih kad ne bih rekao da sa sobom nosi i jednu vrstu dodatne odgovornosti i izazova. Ukazano mi je veliko poverenje koje nastojim da opravdam, kako ličnim trudom, tako i uz podršku pozitivne politike kompanije koja pruža zaista nepregledne mogućnosti profesionalnog razvoja. Moja pozicija uključuje vertikalne i horizontalne rukovodeće aspekte, prožete sprovođenjem strategije utvrđene od strane Odbora. Ne bih voleo da zvučim pretenciozno, ali da je jednostavno – nije, da je izvodljivo – jeste, uz ogroman trud i požrtvovanje, ali i dozu smelosti u odlučujućim trenucima. 

Već 8 godina ste u kompaniji Delta Holding, u kojoj ste i gradili karijeru. Šta vam je ova kompanija pružila i kako se Vaš karijerni put menjao od početka do danas?

Moja karijera je i započeta u kompaniji u kojoj sam 8 godina kasnije zaposlen, što umnogome govori o tome da Delta Holding, kao sektorski, odnosno industrijski diversifikovano poslovno okruženje pruža mladom pojedincu prostor za istraživanje sposobnosti i sklonosti ka određenoj vrsti posla. Samim tim nameće se zaključak koliko mogućnosti ova kompanija pruža, te zašto i dan-danas imamo nezanemarljiv broj zaposlenih koji su tu i po 30 godina, od samog osnivanja. 

Program Mladi lideri bio je moj početak, gde sam u Sektoru za strategiju i razvoj imao prve, neprocenjivo značajne korake u susretu sa biznisom, nakon čega sam postao zamenik generalnog direktora naše fabrike Yuhor. Vremenski sam se, za sada, najduže zadržao u Delta Agraru, gde sam znanje i iskustvo sticao kroz pozicije direktor berzanskog poslovanja, zajedno sa čelnom funkcijom u fabrici Danubius. Od početka tekuće 2022. godine nastupa novi obrt u vidu preuzimanja pozicije generalnog direktora hotelskog portfolija Delta Holdinga. Da se zaključiti da prostora za monotoniju nema, ali ja sam od onih koji se dinamici raduju i u njoj pronalaze inspiraciju.

Andrej Sovrovic 3 WMAN intervju: Andrej Sovrović, član Izvršnog odbora kompanije Delta Holding i cluster GM za IHG Hotels & Resorts

Studirali ste u Londonu, živeli u Moskvi – a zatim se vratili u Beograd. Zašto je toliko važno govoriti o cirkularnoj migraciji i koji su Vaši lični razlozi za povratak u Srbiju?

Spadam u onu grupu ljudi koja je svesno donela odluku o školovanju u inostranstvu. Smatrao sam da je to pravi put da zaokružim svoje planove kad je dostizanje obrazovnog nivoa i sticanje stručnih kompetencija u pitanju, i zahvalan sam na okolnostima koje su mi to omogućile. Kad je moj povratak u Srbiju u pitanju, može se reći da je to od početka bio definisan plan, jer sam otišao sa ciljem da svoje znanje, iskustvo i konekcije koje mi je život u evropskim centrima znanja i biznisa dao, vratim u svoju zemlju. Za mene, mogućnost da profesionalno doprinesem zemlji iz koje potičem predstavlja lični uspeh i zadovoljstvo.

Takođe ste cluster general menadžer za kompaniju IHG Hotels & Resorts. Kako se turizam promenio nakon globalne pandemije?

Ono što bih na početku istakao je činjenica koja me najviše raduje – da se hotelska industrija uveliko vraća na svoj optimalan nivo i na pre-covid modalitete funkcionisanja. Poslovanje u uslovima pandemije je svakako bilo vrlo izazovno, što u vidu finansijskih optimizacija troškova u toku obaveznih karantina, što zbog migracije osoblja sa kojim i dan-danas imamo najveću problematiku. Pojedinci su u toku pandemije promenili i cele profesije, a sve šira i ubrzanija globalizacija dovodi do velikih odliva radne snage. Osim toga, zbog prethodnog perioda i nepredvidivih okolnosti, sami klijenti su se udaljili od prakse planiranja hotelskih aktivnosti unapred, naročito kad su u pitanju veliki događaji. To nas, zajedno sa konstantno rastućim tehnološkim razvojem, tera da ubrzavamo dinamiku poslovanja i može se reći da donosi više tenzije, ali tu smo da se prilagodimo i saznamo od čega smo napravljeni.

Andrej Sovrovic 5 WMAN intervju: Andrej Sovrović, član Izvršnog odbora kompanije Delta Holding i cluster GM za IHG Hotels & Resorts

Zaduženi ste za četiri hotela u Beogradu i regionu. Da li se i na koji način hotelska potražnja razlikuje u Srbiji i Sloveniji, u kojoj se nalazi jedan od hotela?

Razlike postoje. One su inicijalno vidljive u sistemu cena hotelskih usluga u Ljubljani i u Beogradu. Beograd još uvek ne uspeva da se približi cenovnom rangu koji imaju slovenački hoteli, ali kao destinacija postaje sve interesantniji stranim posetiocima, a taj pomak se naročito oseća u ovoj godini. Ljubljana ima tradicionalno svoje goste iz susednih evropskih zemalja, ali takođe, iako prestonica, ima izraženiju sezonalnost od Beograda. Sloveniju i dalje više posećuju turisti, a beogradske hotele neuporedivo više poslovni ljudi. Svi mi koji se bavimo turizmom i hotelijerstvom imamo veliki zadatak da intenzivno radimo na ponudi Beograda u narednim godinama.

Osim toga, u Sloveniji je za sada mnogo izraženiji trend održivosti, te gosti mnogo više značaja pridaju zelenoj agendi, čemu logično doprinosi činjenica da je Slovenija istaknuta zelena destinacija Evrope.

Kad je kvalitet usluge u pitanju u našim hotelima, tu ne pravimo kompromise, niti razlike u odnosu na lokaciju, nego nastojimo da se u samom vrhu izdvojimo u odnosu na konkurenciju.

Više puta ste menjali industrije. Da li ovo smatrate prednošću i na koji način se iskustva iz različitih industrija međusobno nadopunjuju u Vašem slučaju?

Izuzetno je važno kako započinješ poslovni put i kakvo ti je iskustvo na prvom poslu. Za mlade ljude to je ponekad odlučujući faktor i vrlo često trasira celu karijeru. Imao sam tu sreću da se već od programa Mladi lideri nađem u vrlo inspirativnoj radnoj sredini gde se na biznis gleda vrlo široko. Imao sam priliku da učim iz najboljeg ugla na koji način rade različiti delovi kompanije i kako funkcionišu različiti biznisi unutar nje. Taj uvod u biznis me je na najbolji način naučio da razumem viziju kompanije, da shvatim važnost inovacija poslovnih procesa i da u njima kasnije aktivno učestvujem. Velika je prednost to što sam kroz određene poslovne procese prolazio u Delta Agraru, specifičnom po svom diverzitetu podbiznisa. Sve to mi je sada od dragocenog iskustva i vrlo je primenljivo u industriji u kojoj se sada nalazim. Možda sa strane to ne deluje tako, ali osnovni postulati biznisa veoma su slični u svim granama industrije, tako da se može reći da sada naučeno iz, na primer, food processinga ili agrobiznisa koristim u hotelijerstvu. 

Andrej Sovrovic 6 WMAN intervju: Andrej Sovrović, član Izvršnog odbora kompanije Delta Holding i cluster GM za IHG Hotels & Resorts

Koji je Vaš poslovni moto i da li se menjao u toku godina?

Beskompromisna lojalnost, marljiv rad i svakodnevno učenje. Poslovni moto crpim iz ličnih sistema vrednosti koje negujem odavno, tako da sam spreman da se možda kroz protok vremena nadogradi, ali ne i izmeni u svojoj suštini. 

Šta vas je motivisalo da u najizazovnijim trenucima i pred najvećim preprekama ne zastanete? 

Kad si u poslu, kad za taj posao odgovaraš pred sobom i pred drugima, motivacija za dalje je uvek rezultat. Onaj koji je vidljiv, koji je merljiv i koji jasno pokazuje koliko si uspešan. Kad u tu utakmicu uđeš, dostizanje i prestizanje rezultata je osnovna motivacija koja te vodi dalje. Međutim, postoji nešto što za svakog čoveka koji dugoročno želi da se bavi biznisom i gradi  karijeru, ne samo da zarađuje novac, predstavlja krajnje dostignuće uspeha, a to je njegov dar da uporedo sa svojim uspehom gradi i razvija svoje saradnike. Želim da u svakom trenutku svoje karijere mogu da se okrenem i vidim tim koji je zadovoljan, koji prosperira, ima viziju i koji dalje motiviše svoje saradnike. Takva je i kultura kompanije u kojoj radim i kojoj svi nastojimo da na ovaj način doprinesemo.

Andrej Sovrovic 9 WMAN intervju: Andrej Sovrović, član Izvršnog odbora kompanije Delta Holding i cluster GM za IHG Hotels & Resorts

Ko je bio Vaša najveća podrška?

Oslonac za sve u životu, pa i u poslu uvek sam pronalazio u svojoj najužoj porodici, tako da su moji roditelji prvi deo odgovora na ovo pitanje. Budući da dugo radim u istoj kompaniji, među kolegama sam ostvario iskrena prijateljstva, pa uz veliku dozu razumevanja i poneku kritiku, nekolicina njih su mi u svim etapama karijere ogromna podrška. Dobri mentori i menadžeri su od neprocenjivog značaja, kako u svakodnevnim poslovnim odlukama, a naročito u trenucima kad je teško, njihove smernice često umeju da budu krucijalne. 

Šta biste poručili mladim ljudima iz sveta biznisa, koji su tek na početku karijere? 

Osnovni savet je taj da morate biti svesni da vaša karijera počinje mnogo pre nego što startujete na nekoj poslovnoj poziciji. Zato ulažite u sebe. Prvo, kroz dobro formalno obrazovanje, ali i kroz sve vidove nadgradnje koji će uticati na vaš lični razvoj. Ostvarujte, širite i negujte kvalitetne kontakte sa ljudima jer oni su neophodni kako biste kao izvor inspiracije, ali i kao dobra škola ako stvari ne idu baš kako se zamislili. Zalažite se za svoje ideje, budite uvek spremni na istraživanje i budite hrabri kada je u pitanju ostvarenje vaših ciljeva. Budite svoji, ali uvek se trudite da budete ona dobra karika u timu. Pojedini od vas će u tom timu biti lideri, drugi eksperti, a treći neophodni članovi – najvažnije je da se međusobno uvažavate. Rešenja možda neće uvek biti jednostavna, nekada će biti i sivih dana, ali imajte na umu da se i oni dešavaju da biste nešto naučili i sledeći put na bolji način došli do sledećeg koraka. Uvek dajte sve od sebe, ali uvek sačuvajte vreme za privatni život – ključ da ne sagorite je u balansu. 

Andrej Sovrovic 1 WMAN intervju: Andrej Sovrović, član Izvršnog odbora kompanije Delta Holding i cluster GM za IHG Hotels & Resorts

Fotografije: WANNABE Media

Jovana Pantić

Comments