Trinaestog novembra u hotelu Hayatt, naš proslavljeni modni dizajner, Bata Spasojević, predstaviće svoju najnoviju modnu kolekciju “Diva & Super Star”, koja podstiče smelost i pomera granice! Ovom prilikom, slavni kreator nas vodi kroz nesvakidašnju priču i prikazuje nam bezvremensku modu, sa rock i grunge obrtom, namenjenu savremenoj urbanoj, jakoj i istovremeno nežnoj ženi koja, kako Bata kaže, prati svog izabranika – koji se pored nje, takođe, oseća kao Super Star. Oni zajedno koračaju obučeni u savršene dizajnerske komade odeće koji im daju osećaj sigurnosti i, pre svega, individualnost.

bata spasojevic kolekcija jesen zima 2023 03 WMAN intervju: Bata Spasojević, modni dizajner

Kao što smo pomenuli u uvodu intervjua, u ponedeljak, 13. novembra, u hotelu Hyatt biće održana vaša modna revija na kojoj ćete predstaviti odevne komade iz najnovije kolekcije za jesen/zimu. Recite nam nešto više o kolekciji “Diva & Super Star”? 

U kristalnoj dvorani Hyatta biće prikazana velika autorska muško-ženska kolekcija kojoj smo dodali i upotpunili naziv “Diva & Super Star”, s obzirom na to da je fokus podjednako jak i za muški i za ženski deo dizajna u mom radu. Sledeće godine slavimo jubilej, 30 godina rada i 25 godina postojanja brenda INDIVIDUAL by Bata Spasojević. Svaka nova kolekcija mora da nastavi i prati kontinuitet u razmišljanju jednog ozbiljnog i školovanog dizajnera. Tako je i ova kolekcija nastajala i povezivala započete ideje koje uvek doživljavaju jednu vrstu “renesanse”. 

Autorski pečat je apsolutno prisutan, ali ohrabren i podstaknut novim idejama koje čine i daju jednu posebnu trendi svežinu u ovoj sezoni za jesen/zimu. Vraćamo se akcentovanoj damskoj silueti, dugim raskošnim haljinama u nežnom koloritu, ali i crnoj rapsodiji koja je obavezna u vrhunskim kaputima sa printom neprolaznog Vermeera i Devojke sa bisernom minđušom, i renesansnim slikama. Ujedno, začinjeno sa muzičkim i filmskim zvezdama iz doba zlatnog Holivuda, poput Marilyn Monroe. Smeli i bezobrazan spoj umetničkih pravaca i ikona su ostavile trag u vremenu i u mom kreativnom razmišljanju.

Ponovo ste ste odlučili za samostalnu reviju, pre svega kako biste kompletnu ideju (za stvaranje kolekcije) potpuno zaokružili i predstavili baš onako kako ste je zamislili. To znači i da su zahtevi, ali i naša očekivanja, veća. Šta ćemo onda moći da vidimo 13. novembra? Da li će ekskluzivne komade pratiti isto tako ekskluzivna scenografija? 

Odluka mene i mog tima je da već pet godina prikazujemo kolekcije isključivo samostalno, jer samo tako možemo da kompletno zaokružimo svaki detalj u samoj prezentaciji, kroz vrlo zahtevnu scenografiju koja će i ovog puta pomeriti granice: pista duga 40 metara, muzika, svetlosni efekti i 50 manekena na sceni. Sama produkcija je vrlo obimna, i moram napomenuti da zahteva velika ulaganja u svakom smislu, a pre svega finansijska. Kolekcija za jesen/zimu, pod nazivom “Diva & Super Star”, ovog puta biće okrenuta ženi koja se oseća kao diva u svakom momentu – diva koja je ženstvena, savremena, urbana, jaka i istovremeno nežna; koja prati svog izabranika koji se pored nje takođe oseća kao “Super Star”. Zajedno koračaju obučeni u savršene autorske komade odeće koji im daju osećaj sigurnosti i, pre svega, INDIVIDUALNOST.

Rekli ste da će se u novoj kolekciji naći i kombinacije koje nisu očekivane i koje se odnose na eklektiku – jedan od najcenjenijih stilova u svetu mode. To nas je veoma zaintrigiralo. Koje odevne komade iz kolekcije “Diva & Super Star” biste, iz određenog razloga, izdvojili – i koji su nastali kao mešavina različitih modnih stilova?

Eklektika je apsolutno prisutna u mom radu od samih početaka. Uvek su zastupljeni stilovi punk, rock, grunge, gotika i futurizam, ali i slikarstva – od renesanse i Klimta, pa sve do Jacksona Pollocka i Worhola. Muzičke i fimske ikone su, takođe, ostavile jak pečat u procesu mog rada. 

bata spasojevic kolekcija jesen zima 2023 01 WMAN intervju: Bata Spasojević, modni dizajner

Ova kolekcija je posebna jer, pored eklektičnog dizajna, sadrži i brojne glamurozne odevne komade. Kako izgledaju večernje haljine i koje teksture, materijali i detalji su dominantni, odnosno, zaslužni za efekat besprekornog glama? 

Diva koja će prošetati 13. novembra u hotelu Hyatt, ali i kroz jesen i zimu 23/24. je ženstvena, obožava duge, monumentalne, glamurozne i vanvremenske haljine. Ona je, pre svega, savremena urbana, jaka, lucidna, kao i veoma ženstvena i negovana. Imaće pečat nesvakidašnjeg šik glamura, koji je odan i blizak kanonima savršene elegancije. Kolekcija je urađena od vrhunskih materijala, svilenog tafta, brokata, vune, svile, kašmira, pamuka sa interesantnom štampom i jesenjim bojama. 

Pomenuli smo da nova modna kolekcija nosi naziv “Diva & Super Star”, odnosno, diva na savremen način. U kom komadu iz vaše kolekcije svaka žena može da se oseća kao diva? Da li je to isključivo haljina ili možda široke pantalone kvalitetnog kroja, zajedno sa košuljom, mogu da nam pomognu da postignemo isti efekat? 

Apsolutno to mogu biti pantalone širokog kroja sa dobrom košuljom, rolkom koja ima otvor na leđima i sako savršenog kroja. To je sve diva koja korača metropolama i na svim destinacijama, gde se zadesi, a u koferu čuva haljinu za veče koja će takođe oduzeti dah i izazvati divljenje. Efekat je uvek WoW.  

 

S obzirom na to da je jesenja sezona u toku, moramo da vas pitamo i za kapute. Prenaglašena ramena i oversize kroj ove sezone su zamenile drugačije forme i siluete. Kakve modele kaputa ćete predstaviti u najnovijoj kolekciji, a ujedno i najaviti kao glavni trend jeseni? Posebno nas zanimaju dezeni, materijali i boje. 

Kaput za ovu sezonu je prosto neizbežan, njega morate imati. On je blago naglašen u ramenima, ali sa strukom, a dolazi u kamel varijanti ili krupnom karo dezenu. Sa dobrim duksom sa kapuljačom i farmerkama koje se šire i padaju je pun pogodak. Po mom mišljenju, ključan komad predstavlja crni kaput sa military detaljima, džepovima i sa printom na leđima koji možete nositi uz helanke, ravne čizme i haljinu od čipke koja daje glam momenat. Zastupljeni materijali su kašmir i vuna, u crvenoj, crnoj, žutoj, bordo, zelenoj ili čeličnoj sivoj, koja takođe može biti dobra i sveža boja u jesenjem tj. zimskom ambijentu.

bata spasojevic kolekcija jesen zima 2023 02 WMAN intervju: Bata Spasojević, modni dizajner

Možete li nam izdvojiti glavne odevne komade za muškarce, koji će biti prikazani u vašoj najnovijoj kolekciji. Kako će izgledati neobične bomberke sa tvidom i kojim muškarcima su namenjene? 

Glavni muški komadi u kolekciji su sako, kaputi i, naravno, pantalone koje su zaštitni znak INDIVIDUAL dizajna. Kaputi su namenjeni muškarcima svake starosne dobi, imaju touch “Super Stara” koji je otvoren za nove podvige i smelo korača u budućnost. Karo, jednoredni i dvoredni, sa zipovima i blagim asimetrijama koje su naglašene ponekim džepom. Špic reveri daju glam notu, te se kaputi mogu kombinovati u svim varijantama i uz raznu obuću: od poludubokih čizama do patika i klasične obuće. To je velika prednost, jer niste usko oraničeni, te možete da ih nosite sa džinsom ili basic pantalonama i da ih uklopite sa košuljom ili print majicom dugih rukava. Bomberke su obavezne i već su postale klasik u mojim kolekcijama i prve nađu put do kupca. Prosto su neodoljive i svaki put drugačije, kako u materijalu tako i u detaljima. Ali, važno je da naglasim da su uvek muževne – bez obzira na vrstu taknine. 

Za 15. novembar je zakazana modna revija u Rezidenciji ambasadora Srbije u Parizu, u okviru koje ćete prikazati svoju kolekciju “369”, simbolično nazvanu po brojevima koje je Nikola Tesla smatrao ključem Univerzuma. Osmislili ste posebnu kolekciju u kojoj je dominantna  štampa – prikaz “magičnih” kojima je naš genijalni naučnik pridavao veliku moć. Da li je reč o nosivoj modi ili je, pak, kolekcija više okrenuta futurizmu i umetničkim formama? 

Kod mene moda, pre svega primenjeni dizajn, mora da ima upotrebnu vrednost i život, koji će mu udahnuti čovek, persona koja ga je odabrala i koja ga vidi na sebi. Samo tako isključivo ima smisla. Nikada nisam razumeo usiljene forme i bezvredne pokušaje pojedinih dizajnera čiji komadi nisu ni za fundus. Moda mora da živi i oplemenjuje ljudske živote u raznim vremenima i životnim dobima. Prvi kontakt, odnosno, komunikaciju sa svetom, koja vas bez reči opisuje, jeste moda. Odevanje govori o vašim razmišljanjima, pa čak i stavovima. 

Kolekcija “369” poseduje dodir futurizma. Vrlo je jaka i sugestivna. Obiluje jakim prinovima i izražajnim, oštrim siluetama. Ona je pronašla Teslin put, a ljudi sa posebnim osećajem će sa sigurnošću voleti da je nose. Art momenat je apsolutno prisutan, pogotovo kada su kolekcije fokusirane na jednu ličnost i sa temom kao što je na primer 369 – ključ Univerzuma, a jedan od najvećih umova u istoriji svetske nauke, pa možda i svih vremena, Nikola Tesla. 

Kroz modu, dizajneri veoma često žele da pošalju određene društveno-angažovane poruke, ideje ili načine razmišljanja. Koliko lično verujete da kroz simbolične brojeve, koji krase modnu kolekciju “369”, možemo da privučemo pozitivnije događaje, kako u Srbiji, tako i u Parizu i celom svetu? 

Apsolutno sam siguran da možemo privući ovim putem pozitivne događaje i razmišljanja. Tesllin svaki korak je usmeren i obavezno podstaknut značajem brojeva, a 369 imaju ključnu moć. To i jeste misija odlaska u Pariz, a uskoro, nadam se, i u Vašington i Njujork.

Pročitajte i ovo: WMAN intervju: Luka Rajić, muzičar

Fotografije: WANNABE Media

Kristina Page

Comments